Inburgering

Nederlands is een lastige taal om te leren. Dat horen we van veel cursisten die bij ons de inburgeringscursus volgen. Plezier in het leren is daarom heel belangrijk. Net als het gevoel dat je er niet alleen voor staat, maar dat je het samen doet: met de docent en met de andere cursisten.

Inburgering

Hieronder leest u over inburgeringslessen bij De Leijgraaf. Deze informatie is ook beschikbaar in het Engels, Pools en Arabisch:

Inburgeren via De Leijgraaf: persoonlijke aanpak

Iedere cursist is anders en leert dus ook anders. Bij De Leijgraaf stemmen we de inburgeringscursus helemaal af op de cursisten, zodat iedereen de lessen op zijn eigen niveau kan volgen, in een passend tempo. Dat gebeurt als volgt:

  • Iedere cursist krijgt een persoonlijk plan
  • Iedere cursist krijgt een eigen coach
  • Tijdens de les op school is altijd een computer met internet beschikbaar
  • Veel lesstof staat online (om thuis te oefenen)
  • We volgen de ontwikkeling van iedere deelnemer en werken samen toe naar het inburgeringsexamen. Onderdeel van dat traject is een examentraining.

Hoe ziet de inburgeringscursus eruit?

Een inburgeringstraject duurt gemiddeld 2 jaar. In die periode gaan cursisten 3 dagdelen per week naar school. Elke les duurt 3 uur. Dat betekent dat cursisten dus gemiddeld 9 uur per week les volgen. Ligt het tempo van een cursist wat lager of hoger, dan passen we het programma daarop aan. Huiswerk maken is een noodzakelijk onderdeel van het traject.

Benieuwd hoe een lesdag eruitziet? Kijk dan hier.

Wat heb ik nodig om met de inburgeringscursus mee te doen?

Het is belangrijk dat de cursist al wat Nederlands spreekt. Daarom testen we van iedere cursist voor de cursus het taalniveau. Beheerst hij de taal nog onvoldoende, dan begint de inburgeringscursus met extra taallessen. Zodra de cursist op het gewenste niveau zit, stroomt hij door naar de reguliere lessen.

Wat kost de inburgeringscursus?

De cursus kost € 13,- per uur. Het cursusgeld is eventueel te financieren via een lening bij DUO. Geslaagden hoeven deze lening niet terug te betalen. We zijn er trots op dat de meeste van onze studenten slagen voor hun cursus.

Waar wordt de cursus gegeven?

Cursisten kunnen op verschillende plaatsen naar school: in Cuijk, Oss en Uden. De scholen liggen centraal in de kernen en zijn gemakkelijk met het openbaar vervoer te bereiken.

Aanmelden

Aanmelden kan op verschillende manieren:

Zodra we de aanmelding binnen hebben, krijgt de cursist een uitnodiging voor een bijeenkomst. Dan leggen we uit wat de cursist van De Leijgraaf mag verwachten (en andersom). Tijdens die bijeenkomst kunnen we ook informatie delen over de groep waarin de cursist start, de trajectduur en de kosten. De cursist maakt een toets, waarmee we zijn leerbaarheid bepalen. Ook vult hij een aanmeldformulier in, waarop hij onder andere zijn niveau invult en aangeeft welk examen hij wenst te doen (inburgeringsexamen A2 of staatsexamen B1/B2). De cursist krijgt dan een trajectplan toegestuurd. Als hij dit trajectplan ondertekend terugstuurt, is hij definitief aangemeld.

Onderwijs met het Blik op Werk keurmerk

Blik op Werk wil dat alle inwoners van Nederland die willen en kunnen werken, een eerlijke kans krijgen op gezond werk. Zij geven een Keurmerk aan organisaties die actief aan die doelstelling bijdragen. De Leijgraaf heeft dat keurmerk al jaren. Baangaranties kunnen we niet geven, maar we bereiden cursisten wel op een goede manier voor op hun stap naar de arbeidsmarkt.

Vragen?

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Dat kan telefonisch: 088 – 017 89 27, maar ook via e-mail: inburgeren@leijgraaf.nl. We nemen snel contact op.

Filter

088-0170000