fbpx

2 maart 2020

Boot metaal-studenten eindelijk in gebruik genomen in Oeganda voor veilig vervoer schoolkinderen

Vorige week heeft de door liefdadigheidsstichting HWMCO-Nederland & NiCA Foundation Oeganda, een initiatief van Yvonne en Marc Verhagen, vanuit Nederland naar Oeganda getransporteerde motorboot eindelijk zijn eindbestemming bereikt. Het project is mogelijk gemaakt door onze werktuigbouwopleidingen Veghel, Stichting Metaal Opleidingen (SMO) en de Solidariteitswerkplaats Uden (SWU).

In mei 2019 al was de boot, die als derdejaars-werkstuk allround constructiewerker is gebouwd, door Hout & Meubel afgemaakt is met een houten maatwerkinterieur en later door vrijwilligers van de Solidariteitswerkplaats Uden is geschilderd en van een gebruikte trailer voorzien, overgedragen aan de transporteur die de verscheping op zich zou nemen. Onze hoop was dat wijzelf, tijdens ons bezoek aan het gebied afgelopen zomervakantie, boot + trailer zelf de laatste paar honderd km’s konden vervoeren en de tewaterlating konden doen. Onze huurauto was hiervoor speciaal voorzien van een trekhaak, iets dat in Oeganda een heel ongebruikelijk accessoire is. Uiteindelijk heeft het, door allerlei douane-gedoe, nog tot vorige week geduurd voordat de boot in de vaart kon worden genomen. Aangezien onze ‘verhuurder’ nog steeds een auto met trekhaak had, heeft hij het transport voor ons georganiseerd.

Bereikbaar en beter onderwijs

Yvonne en Marc zijn buitengewoon blij met de ingebruikname van ‘hun’ tweede motorboot. Een eerste houten motorboot was al in 2018 verstrekt, waardoor de meeste leerlingen van Bwama Primary School niet langer in kano’s van uitgeholde boomstammen naar school hoefden. Om het gebruik van die boot beter mogelijk te maken heeft de stichting kort daarna vijf aanlegsteigers kunnen bouwen. Van die aanlegsteigers hebben niet alleen de leerlingen, maar ook de gehele lokale bevolking profijt. Door het verbeterde transport is de school, blijkens de laatste cijfers, beter gaan presteren. Dit komt doordat veel meer lesuren kunnen worden gemaakt omdat transport, zeker bij slecht weer, een veilige basis heeft. De tweede boot zorgt er voor dat nu álle leerlingen met een motorboot van de stichting kunnen worden vervoerd.

NiCa Foundation

NiCA Foundation is een lokaal aan Lake Bunyonyi geregistreerde Stichting, die er voor zorgt dat de hulp, waarvoor door HWMCO Nederland fondsen worden ingezameld, daadwerkelijk tegen zo gering mogelijke kosten wordt uitgevoerd. De kosten voor ouders van het dagelijkse boottransport beperken zich tot alléén brandstofkosten. De boot is kosteloos ter beschikking gesteld, de lokale teamleden van NiCA Foundation werken geheel belangeloos. In 2019 is door de stichting een instructiezwembad aangelegd om de veel voorkomende verdrinkingen in het meer aan de basis aan te pakken. Inmiddels volgen leerlingen van meerdere basisscholen hier zwemlessen. NiCA Foundation is genoemd naar onze in 2011 overleden zoon, Nicky en is een eerbetoon aan hem. Hij hield van Afrika en zou er graag geholpen hebben. De metalen motorboot draagt zijn naam, die in keurige in de werkplaats Veghel uitgelaserde letters op de boot prijkt.

Yvonne en Marc Verhagen.

Filter

0
088-0170000