fbpx

“Zo gaaf dat ik hier mag werken aan het nieuwste van het nieuwste”

In 2020 startte De Leijgraaf met de opleiding Middenkaderfunctionaris Smart Industry. Een van de studenten die zich onmiddellijk inschreef, was Jesse de Laat. Binnenkort begint hij aan zijn eerste stage. In het Edulab van het Veghelse bedrijf Actemium gaat Jesse onder meer aan de slag met de automatisering van een mini-pannenkoekenfabriek…

De opleiding Middenkaderfunctionaris Smart Industry combineert vakgebieden als engineering, applicatieontwikkeling en technische bedrijfskunde. Dat is belangrijk, want de technicus van de toekomst is een multidisciplinaire professional. In het bedrijfsleven is grote behoefte aan talent dat thuis is in de techniek én de informatica. Niet gek dus dat de opleiding onlangs werd verkozen tot ‘Topopleiding’ door de Keuzegids mbo.

Puzzelaar

Voor Jesse is de opleiding hét antwoord op zijn interesses. “Ik zit hier helemaal op mijn plek. Eerder deed ik de opleiding Mechatronica. Ook leuk, maar mijn interesse ging toch meer uit naar de ICT-kant van al die machines. Zo’n machine bouwen of repareren is één ding, maar uitzoeken hoe je het besturingsprogramma zó inricht dat het bedrijfsproces sneller of bijvoorbeeld duurzamer verloopt… dáár wil ik me mee bezighouden.” Dus stapte hij in de zomer van 2020 over naar Smart Industries. “Ik ben een echte puzzelaar. Niets is leuker dan voortdurend zoeken naar verbetermogelijkheden.”

“Niets is leuker dan voortdurend zoeken naar verbetermogelijkheden”

Edulab

Binnenkort begint Jesse aan zijn eerste stage. Die gaat hij lopen in het ‘Edulab’ van Actemium, een Veghels bedrijf dat al meer dan veertig jaar geautomatiseerde bedrijfsprocessen ontwerpt, vooral voor de voedingsmiddel- en diervoedingsindustrie. Het Edulab is een demonstratieruimte met echte installaties, zoals Actemium ze ook maakt voor fabrieken. In de ruimte worden demo’s georganiseerd voor klanten, leerlingen en studenten. En die demo’s zijn indrukwekkend, zag Jesse met eigen ogen toen hij er als student op bezoek kwam. “Actemium loopt echt voorop, het bedrijf is heel innovatief. In het Edulab laten ze het nieuwste van het nieuwste zien. Zo gaaf dat ik daaraan mag meewerken!”

Pannenkoeken

Ard Hendrikson is coördinator van het Edulab. Hij gaat Jesse begeleiden tijdens zijn stage. “De behoefte aan goed geschoolde techneuten in onze sector neemt alleen maar toe. Daarom zijn we ontzettend blij met enthousiastelingen zoals Jesse. Waarschijnlijk ga ik hem vragen mee te werken aan het inregelen van een mini-pannenkoekenfabriekje dat we hier onlangs hebben opgesteld in het lab. Zo kan hij meteen kennismaken met PID-regelaars: de systemen voor het regelen van bijvoorbeeld temperatuur of snelheid. Maar hij kan ook aan de slag met de ontwikkeling van de installatie waarmee we PLA produceren: een biologisch afbreekbare grondstof voor 3D-printers.”

Jesse kan niet wachten om aan zijn stage te beginnen. En voor middelbare scholieren die twijfelen over de opleiding Middenkaderfunctionaris Smart Industry heeft hij een simpele, maar duidelijke tip. “Schrijf je in! Als je interesse hebt in automatisering én techniek is dit de perfecte opleiding. En reken maar dat ik straks een mooie baan vindt. Bijvoorbeeld bij een innovatief bedrijf als Actemium.”

Filter

0
088-0170000