fbpx
Zorg & Welzijn

Katheterzorg

Als verzorgende/verpleegkundige begeleidt u de zorgvrager met een blaaskatheter en/of een suprapubisch katheter. U informeert en instrueert de zorgvrager over het doel en de observaties die bij de katheterzorg horen.

Omschrijving

Als verzorgende/verpleegkundige begeleidt u de zorgvrager met een blaaskatheter en/of een suprapubisch katheter. U informeert en instrueert de zorgvrager over het doel en de observaties die bij de katheterzorg horen. Tevens werkt u hygiënisch bij het inbrengen, verzorgen en verwijderen en bent u verantwoordelijk voor het observeren en rapporteren van urine productie, vochtbalans  en de gezondheidsbeleving van de zorgvrager. Daarnaast handelt u adequaat bij afwijkende gegevens en observeert u de zorgvrager op de mogelijke complicaties bij katheterzorg.

Inhoud

Deze training duurt 2 dagdelen. U leert wat indicaties zijn voor het hebben van een blaaskatheter of suprapubisch katheter. U leert welke observaties u moet doen om complicaties te voorkomen en te herkennen. De nadruk van deze training ligt bij het inbrengen en verzorgen van de blaaskatheter.
De verpleegkundige/deelnemer leert ook het verwisselen van de suprapubis katheter. Ook leert u wat de indicaties encontra-indicaties zijn voor het spoelen van de blaas, en natuurlijk gaat u ook deze vaardigheid inoefenen. Tijdens de training wordt van u verwacht dat u zich voorbereid heeft op de bijeenkomsten. De eerste bijeenkomst wordt gestart met een theorietoets. De training wordt afgesloten met een theorie- en praktijk toetsing.

Na afloop van de training kunt u:

  • benoemen wat indicaties en contra-indicaties bij katheterzorg zijn
  • complicaties herkennen en actie hierop nemen
  • voorlichting en instructie geven over katheterzorg en urineproductie/vochtbalans aan de zorgvrager
  • het inbrengen, controleren en verzorgen van de diverse katheters
  • het verzorgen van een blaasspoeling
  • het verlenen van de zorg aan de zorgvrager met een katheter.

Bijzonderheden

  • Bij een open inschrijving: minimaal 8 en maximaal 12 deelnemers
  • Bij in-company: maximaal 12 deelnemers

Studiebelasting/Lestijden

De cursus wordt in 2 dagdelen gegeven. De lestijden en leslocatie worden nader bepaald.

Kosten

De kosten voor deze cursus zijn € 212,50 per persoon, of € 1.700 per groep (in-company).

Aanmelden

Heeft u interesse in een training van De Leijgraaf? Meld u dan aan via het formulier hieronder.

Filter

0
088-0170000