Bouw, hout, meubel & installatietechniek

Montage

Wilt u basiskennis opdoen van sleutelvaardigheden? Dan is deze training iets voor u!

Omschrijving

De training Montage gaat in op denkwijzen van moderne technieken op het gebied van montage. Tijdens deze training vergroot u uw vakkennis van onderhoud aan mechanische aandrijfsystemen. U gaat onder meer aan de slag met het monteren, afstellen en uitlijnen van mechanische onderdelen. Ook leert u storingen signaleren en inspecties uitvoeren. De onderwerpen die tijdens deze training aan bod komen zijn: mechanische aandrijftechniek, metingen aan aandrijfsystemen, monteren en demonteren van onderdelen.

Theorie en praktijk worden nauw met elkaar verbonden. De theorie wordt direct getoetst middels het uitvoeren van opdrachten aan practica. De kern van de training is 80% praktijk en 20% theorie. Vooral veel oefenen en meteen aan de slag. De training wordt afgesloten met een praktijkopdracht.

Doel(en)

Na afloop van de training kunt u:

 • Monteren en uitlijnen van een tweedelig glijlager blok ten opzichte van een vast opgesteld glijlager blok
 • In mechanische onderdelen gebruik maken van vullingen
 • In mechanische onderdelen gebruik maken van toucheerverf (Pruisisch blauw)
 • In een lager blok mechanische onderdelen controleren en beoordelen of de pasranden van de voeringen goed aanliggen
 • Het draagvlak controleren en beoordelen in de voering van een glijlager
 • Controleren van lager speling
 • Uitlijnen en stellen van een elastische pennenkoppeling

Gebruik maken van modern meetgereedschap c.q. uitlijngereedschap

Doelgroep

Aankomend onderhoudsmonteurs en storingsmonteurs, operators, operator-monteurs zonder kennis van onderhoudstechniek en die zich hierin willen bekwamen.

Inhoud

 • Namen en onderdelen van glijlagers, begrippen draagvlak en draagbeeld, uitlijnen van een glijlager.
 • Toepassing van de elastische pennenkoppelingen, uitlijnen van een koppeling , koppelingshelften evenwijdig stellen in horizontaal vlak, koppelingshelften op hoogte stellen, controleren van de afgestelde koppeling.
 • Uitlijnfouten, uitlijnprocedure, controle op de vlakheid en rechtheid van de fundaties, controle op een zogenaamde “losse voet” (soft foot), controle op de lager speling.
 • V-riem overbrengingen, profielen en codes, asstanden, onderhoud van V-riemoverbrengingen, controle axiale slingering en neutrale lijn V-snaarwielen, uitlijnen van riemschijven, slijtage aan V-riemen en schijven, spannen van V-riemen, vervuiling door olielekkage en stof, aanlopen van V-riemen, bevestigen van V-riem schijven en kettingwielen, klembus, Tapes Lock (TL-klembus).
 • Wentellagersvaste uitgangspunten voor wentellagers, voorwaarden voor een goede werking van wentellagers, bouw van een wentellager en een tweerijig kogellager met trekbus, lagerafmetingen en aanduidingen, begrippen radiale en axiale belastingen bij wentellagers, smeren van wentellagers, algemene montageregels bij wentellagers, montage en demontage van lagers (passing op astap), montage van een kogellager op de as door middel van een trekbus.
 • Onderdelen van rollenkettingen, typen rollenkettingen, hoofdmaten van een rollenketting, toepassing van rollenkettingaandrijvingen, hartafstand van de assen, overbrengingsverhouding, aandrijving van meerdere assen, mogelijke asstanden, onderhoud van kettingaandrijvingen, uitlijnen van de kettingwielen, kettingspanning, kettingspeling, spannen van een rollenketting, sluitschakel, slijtage aan een rollenketting, smeren van kettingaandrijvingen
 • Namen en onderdelen van tandwielen, uitlijnen/stellen van een cilindrische tandwieloverbrenging, controle op het evenwijdig liggen van de assen, draagbeeld tandwielen, flankspeling, meten van de flankspeling, het “stroken” van tandwielen.
  • Plaatpakking, metallieke plaatpakking, O-ringen, dynamische afdichtingen, liekeerringen, eisen afsluitlip oliekeerringen, eisen toepassingen oliekeerringen, toepassingen oliekeerringen, mogelijke problemen bij oliekeerringen, opmerkingen bij montage van oliekeerringen, V-ring, stopbusafdichting, materialen stopbuspakking, mechanical seal, manchetten vloeibaar pakkingmateriaal , uithardingstijd Lijmen, voordelen van een lijmverbinding speciale ontwerpkenmerken van gelijmde constructies, vastingmateriaal
  • Vloeistofmanagement, levensduur en verwerking, filtertechniek

Gewenste vooropleiding

Een technische vooropleiding op minimaal mbo – niveau 2 of vergelijkbaar is gewenst.

Studiebelasting

De training bestaat uit 8 lesbijeenkomsten van elk 3 uur. De lestijden zijn van 18:00 – 21:00 uur op de dinsdag of de donderdagen. Leslocatie bij De Leijgraaf Veghel.

Kosten

De kosten van deze training zijn € 1000,- per persoon.

Diploma/certificaat

U ontvangt na het doorlopen van de training een verklaring als bewijs van deelname.

Vragen

Heeft u nog vragen over deze training? Dan kunt u contact opnemen door te bellen naar 088 017 7180 of door een mail te sturen naar bedrijfsopleidingen@leijgraaf.nl. Wij helpen u graag verder!

Aanmelden

Heeft u interesse in een training van De Leijgraaf? Meld u dan aan via het formulier hieronder.

Filter

0
088-0170000