fbpx

Doorstromen bij De Leijgraaf

Als je wilt doorstromen bij De Leijgraaf dan vinden wij het belangrijk dat je een juiste opleidingskeuze maakt. Daar helpen we je graag bij! Misschien weet je al in welke richting jij een opleiding zoekt of heb je nog helemaal geen idee. Hoe dan ook: als je onderstaande stappen doorloopt, ben jij straks een stuk zekerder van je keuze!

Informatie om te starten en het stappenplan

Informatie om te starten

Samen met je coach kun je dit programma doorlopen.

Met dit programma maak je kennis met de verschillende interessegebieden en opleidingen van De Leijgraaf.  Je oriënteert je op een gebied waar je het meeste interesse voor hebt. Je doet hierbij ervaringen op met wat studeren bij dit interessegebied/opleiding inhoudt, om daarna een goede keuze te maken voor een vervolgopleiding op De Leijgraaf.

Bij het maken van de juiste keuze ontwikkel je de 5 loopbaancompetenties;

 • Kwaliteitenreflectie Wie ben ik? Kennismaken
 • Motievenreflectie Wat wil ik, wat motiveert mij?
 • Werkexploratie Welke opleiding past bij mij?
 • Loopbaansturing Wat wil ik worden, wat voor soort werk wil ik doen?
 • Netwerken Wie kan mij verder helpen?

De 10 stappen van het programma zijn:

 1. Informatie om te starten en het stappenplan
 2. Waarom doorstromen bij De Leijgraaf?
 3. Informatie mbo opleidingen bij De Leijgraaf
 4. Studiekeuzecheck/mbo vaardigheden
 5. Eerste hulp bij studiekeuze
 6. Reflectiegesprek coach
 7. Aanmelden voor je vervolgopleiding
 8. Wat kost een mbo opleiding?
 9. DUO
 10. Heb je nog vragen?

Als je wilt doorstromen bij De Leijgraaf naar een andere opleiding, dan vinden wij het belangrijk dat je een juiste opleidingskeuze maakt. Daar helpen we je graag bij! Misschien weet je al in welke richting jij een opleiding zoekt of heb je nog helemaal geen idee. Hoe dan ook als je onderstaande stappen doorloopt, ben jij straks een stuk zekerder van je keuze!

Waarom doorstromen bij De Leijgraaf?

Waarom nog een mbo-opleiding?

Veel studenten hebben vragen over wat de volgende stap kan zijn na het behalen van hun mbo diploma bij De Leijgraaf. Je kan een studie gaan volgen op een hoger niveau, je kan er ook voor kiezen je te verbreden of juist te verdiepen binnen een bepaald interessegebied. Of kies je er toch voor om te gaan werken? Een hoop vragen die je beantwoord wilt zien. Daar kan De Leijgraaf jou bij helpen!

Je kent De Leijgraaf en De Leijgraaf kent jou!  De Leijgraaf kan hierdoor maatwerk leveren voor  jouw volgende stap. Waardoor je nog beter bent toegerust op de arbeidsmarkt in de regio.

Wil je doorstromen naar een hoger niveau? Dat kan vaak al met vrijstellingen, zodat je versneld je vervolgopleiding kan afronden. Neem voor informatie contact op met je coach. 

Een volgende  beroepsopleiding biedt je hele mooie kansen:

 • Je bent breder inzetbaar. Heb je een extra mbo opleiding afgerond, dan ben je zeer interessant voor de arbeidsmarkt. Je hebt extra kennis opgedaan in zowel de theorie als praktijk. Ook laat het zien dat je een doorzetter bent en maak je kans op een hoger salaris.
 • Je kan nog een andere richting op. Heb je tijdens je eerdere mbo opleiding en stages gemerkt dat je eigenlijk toch liever iets anders doet. Een doorstroom naar een andere mbo opleiding biedt je de mogelijkheid om je te verdiepen/verbreden in een ander vakgebied.
 • Je ontwikkelt jezelf verder, je verbreedt je kennis, houding en vaardigheden.

Advies van studenten

Ben je er inmiddels uit welk interessegebied het beste bij je past, maar twijfel je nog over de opleiding? Ga dan in gesprek met een student van die desbetreffende opleiding. Zij kunnen je helpen als ervaringsdeskundigen van de opleiding waar je interesse voor hebt.  Want zeg nou zelf: wie kan je nou beter helpen om de juiste beslissing te nemen. Heb je hulp nodig om je te linken aan een student? Geen probleem, we helpen je graag! Stuur je mail naar annemieke.paauw@leijgraaf.nl 

Voor wie?

Voor alle mbo niveaus, van niveau 1 tot en met niveau 4, biedt De Leijgraaf mogelijkheden om door te stromen naar een opleiding van een hoger niveau, of een opleiding die je een betere kans biedt op werk. Mocht blijken dat je nu niet op de juiste opleiding zit, ook dan kun je doorstromen naar een andere opleiding die beter bij je past.

Eén ding is zeker: na het doorlopen van de 10 stappen weet je alles over de doorstroom naar een (vervolg) opleiding.  Zo ben je nóg beter voorbereid op je toekomst!

Informatie MBO opleidingen bij De Leijgraaf

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) kent verschillende niveaus. Alle niveaus leggen de nadruk op het in de praktijk brengen van wat je hebt geleerd. Je klaarstomen voor een passend beroep dus. Maar er zijn wel degelijk verschillen tussen de diverse niveaus.

Kenmerken mbo   

 • Veel doen in en met de praktijk
 • Stages met veel begeleiding vanuit school en bedrijf
 • Voldoende uitleg en begeleiding bij studeren
 • Herhaling van theorie
 • Je wordt begeleid om steeds zelfstandiger te worden

De 4 niveaus binnen het mbo

Niveau 1; entreeopleiding

Mbo-opleidingen op het eerste niveau noem je entreeopleidingen of niveau 1 opleidingen. Deze opleidingen duren een jaar. Er is veel structuur en persoonlijke aandacht voor de studenten. Tijdens een entreeopleiding leer je om in een bedrijf of instelling te werken.  Ben je na de entreeopleiding nog niet uitgeleerd? Je kan dan doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 2, een basisberoepsopleiding.

Niveau 2; basisberoepsopleiding

Heb jij bij De Leijgraaf je Entree opleiding met succes afgerond, dan kan je een mbo-opleiding op niveau 2 doen. Opleidingen op niveau 2 heten basisberoepsopleidingen en duren 1 tot 2 jaar. Na een basisberoepsopleiding kun je alle kanten uit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de opleidingen binnen de vakgebieden Zorg & Welzijn, Transport & Logistiek, Beveiliging, ICT, Horeca, Handel & Ondernemerschap of een Technische opleiding. Heb je na het behalen van je niveau 2 opleiding de smaak te pakken en wil je verder leren, dan kan je doorstromen naar een vakopleiding, dus een mbo-opleiding op niveau 3.

Niveau 3; vakopleiding

Een opleiding op niveau 3 in het mbo heet een vakopleiding. Vakopleidingen duren drie jaar. Heb je een mbo niveau 2 diploma? Dan kan je meteen beginnen met een mbo-opleiding op dit derde niveau. Je kan dan bijvoorbeeld allround medewerker IT systems and devices, commercieel medewerker,  of begeleider in de gehandicaptenzorg worden. Ook voor banen als coördinator beveiliging of in de horeca heb je een vakopleiding nodig. Lijkt werken met kinderen je geweldig? Dan kan je de opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang doen. 

Niveau 4; middenkaderopleiding

Er zijn twee soorten mbo-opleidingen op niveau 4 middenkaderopleidingen en specialistenopleidingen. Een middenkaderopleiding is een ‘gewone’ mbo-opleiding die op zichzelf staat. Je kan ermee beginnen als je je mbo niveau 3 diploma behaald hebt. Sommige middenkaderopleidingen duren 3 jaar, andere 4 jaar.

Bij een middenkaderopleiding leer je voor beroepen als technisch specialist personenauto’s, biologisch medisch analist, verpleegkundige,of software developer. Lijkt werken voor een advocaat of notaris jou heel leuk? Dan is een middenkaderopleiding tot juridisch administratief dienstverlener echt iets voor jou. Of is medewerker op een accountantskantoor jouw ideale baan? Kortom mogelijkheden genoeg! Check al deze mogelijkheden van De Leijgraaf op de website.

Kopopleidingen; een verbreding of een verdieping 

Een kopopleiding van De Leijgraaf biedt jou de mogelijkheid om je te verbreden of te verdiepen binnen een vakgebied waarvan je reeds een mbo diploma in je bezit hebt.

De kopopleidingen van De Leijgraaf zijn;

Kies je bol of bbl?

We geven onze opleidingen in bol- en bbl-vorm. Kies je voor een bol-opleiding? Dan krijg je meer theorie en ben je vaak op school. Kies je voor een bbl-opleiding? Dan combineer je werken en leren. Je bent dan veel minder op school.

BOL (beroepsopleidende leerweg)

Volg je een bol-opleiding, dan breng je de meeste tijd door op school (meestal vijf dagen per week). Daarnaast loop je stages (bij een erkend leerbedrijf) en voer je praktijkopdrachten uit. Je krijgt dus veel theorie en tijd voor zelfstudie. Omdat je vaak op school bent, heb je ook meer contact met klasgenoten.

BBL (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Ideaal als je niet de hele dag op school wilt zijn. Je werkt op een leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling (meestal drie of vier dagen per week). Eén dag per week kom je naar school voor theorielessen. De leerwerkplek zoek je zelf, maar als je hulp nodig hebt, staan we vanzelfsprekend voor je klaar.

Studiekeuzecheck/MBO vaardigheden

Heb je nog moeite met het maken van een keuze dan kunnen de medewerkers van Student Services jou hierbij ondersteunen. Ook als je extra begeleiding nodig hebt op het gebied van taal, rekenen en studievaardigheden (organiseren en plannen) ook dan kun je terecht bij Student  Services.

Hoe maak je een juiste studiekeuze?

Er wordt weleens gezegd: kiezen kun je leren. Een juiste studiekeuze maak je door veel onderzoek te doen. Onderzoek naar jezelf: waar ben je goed in? Wat vind je interessant? Wat vind je leuk om te doen? Wat vind je belangrijk? En op welke manier leer jij het best?

Vervolgens onderzoek je welke studies aansluiten bij jouw wensen en eisen. Je onderzoekt niet alleen de mogelijke opleidingen, maar je kijkt ook naar het bijbehorende werkveld. Je onderzoekt de sector, de organisaties en bedrijven en functies waarin afgestudeerden van de opleidingen terecht komen.

Stap voor stap een studiekeuze maken; de fases van het keuzeproces

Als je een studie kiest, doorloop je de volgende fases:

 • Fase 1: besef ‘ik moet kiezen’
 • Fase 2: accepteren van keuzeonzekerheid
 • Fase 3: verkennen en informatie verzamelen
 • Fase 4: kritisch kijken en vergelijken op basis van je kwaliteiten
 • Fase 5: het nemen van een beslissing
 • Fase 6: stappen zetten om die beslissing uit te voeren

Waarom is het zo lastig om een juiste studiekeuze te maken?

Voor het maken van een juiste studiekeuze is veel zelfkennis nodig. Misschien vind je het nog lastig om te bedenken wat jouw kwaliteiten en valkuilen zijn? Ook is er veel tijd en energie nodig om alle mogelijke studies te onderzoeken.

Wil je meer informatie ontvangen over de mogelijkheden die De Leijgraaf biedt op dit gebied? Neem dan contact op met Conny van de Wetering, conny.wetering@leijgraaf.nl

Studievaardigheden op het mbo?

Veel studenten vragen zich af of het doorstromen naar een hoger niveau binnen het mbo moeilijk is. Dit hangt af van de persoon. Wanneer je genoeg motivatie hebt om door te studeren, dan is de kans natuurlijk groter dat je een vervolgopleiding op het mbo met succes afrondt. Bespreek je ambities met je coach.

Wil je meer weten over extra begeleiding op het gebied van studievaardigheden neem dan contact op met Carine Wijers.

Eerste hulp bij studiekeuze

Denk je aan doorstuderen bij De Leijgraaf, maar zorgt de coronasituatie ervoor dat jij voor je gevoel nog niet écht goed hebt kunnen oriënteren? En zie je de uiterlijke aanmelddatum van 1 mei steeds maar dichterbij komen? Dat begrijpen wij maar al te goed en schieten je te hulp! We kunnen je helpen met vragen zoals:

 • Wil je weten welk interessegebied bij je past?
 • Wil je weten welke opleiding bij je past?
 • Wil je weten hoe je je moet aanmelden?

Je kunt zelf aangeven in welk interessegebied en eventueel welke opleiding je interesse hebt. Wij zorgen er dan voor dat je met de juiste docent een gesprek kunt voeren. Een gesprek duurt ongeveer 15 minuten en houden we via Microsoft Teams. Meld je hier aan voor een ‘Eerste Hulp Bij Studiekeuze’-gesprek.

Reflectiegesprek coach

Om jou te laten werken aan je loopbaancompetenties is het belangrijk dat je hierover spreekt met je coach. Als je meer inzicht hebt in deze competenties is het maken van een keuze eenvoudiger. Bij reflecteren gaat het niet alleen om jouw gedachten; ook gevoelens die bepaalde opleidingen/beroepen oproepen spelen een belangrijke rol. Het is een bewustwordingsproces: als je iets bewust doet, dan weet je wat je doet, waarom je het doet en wat de gevolgen er van zijn.

In een reflectiegesprek worden onderwerpen besproken als;

 • Wat zijn je sterkte punten?
 • Waar liggen je talenten?
 • Wat is je passie?
 • Wat is je ambitie?

In een reflectiegesprek worden onderwerpen besproken als;

 • Wat zijn je sterkte punten?
 • Waar liggen je talenten?
 • Wat is je passie?
 • Wat wil je bereiken?
 • Wat moet/wil je hiervoor doen?
 • Wie kan je hierbij helpen?

Onderstaande hulpvragen kunnen je hierbij helpen?

 • Wat verwacht je van een opleiding, wat vind jij belangrijk? (motievenreflectie)
 • Wat kan een opleiding van jou verwachten? (kwaliteitenreflectie)
 • Welke vaardigheden heb je?
 • Welke heb je nodig voor de opleiding en het beroep  van je interesse? (kwaliteitenreflectie)
 • Wat is de opbouw van de opleiding? Hoe wordt er gewerkt? (werkexploratie)
 • Waar loop je stage en wat houdt de stage in? (werkexploratie)
 • Hoe kan jij je goed voorbereiden? (loopbaansturing)
 • Wie/wat  kan jou hierbij helpen? (netwerken)
 • Wat kun je leren/ontdekken tijdens de volgende stap; kun je een keer meelopen? (loopbaansturing)

Ook kan je bij deze stap gebruik maken van het boekje met de loopbaanvragen in het boekje Hand-out MBO-event en de reflectietoolbox.

Aanmelden voor je vervolgopleiding

Wat fijn dat je voor een opleiding bij De Leijgraaf kiest! Het invullen van het aanmeldformulier kost je maar een paar minuten.

Direct aanmelden

Het invullen van het aanmeldformulier kost je maar een paar minuten. Klik op de knop ‘Aanmelden’. Er opent dan een nieuw venster, waar je jouw gegevens kunt invullen. Elke stap begint op een nieuw scherm. Alles wat je invult, blijft bewaard zolang je het venster open hebt staan. Tussendoor kun je je gegevens dus gewoon wijzigen.

Dit heb je nodig:

 • Je Burgerservicenummer (BSN). Dit staat op je paspoort of op je identiteitskaart.
 • De contactgegevens van je ouders/verzorgers (als je jonger bent dan 18 jaar).

Aanmelden

Aangemeld. En nu?

Na je aanmelding ontvang je direct een bevestiging per mail. Daarin vind je alle informatie over de stappen die je moet zetten om je aanmelding compleet te maken.

Heb je daarna nog vragen? Neem dan contact op met de studentenadministratie via 088 – 017 89 03 of planningeninstroom@leijgraaf.nl.

De volledige aanmeldprocedure vind je hier.

Wat kost een mbo opleiding?

Studenten in het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en hun ouders komen voor allerlei opleidingskosten te staan. Niet alleen schoolkosten, zoals het aanschaffen van schoolboeken,  maar ook wettelijke kosten zoals lesgeld.

Voor de meest recente informatie verwijzen we je graag naar de site van rijksoverheid. Ook de mbo raad geeft veel informatie over dit onderwerp.

DUO

Studiefinanciering

Als je studeert, kan je een tegemoetkoming in de studiekosten van de overheid krijgen.

Informatie over studiekosten op het mbo vind je op de site van DUO.

Ook zijn er regelmatig gratis webinars te volgen waarin je veel uitgelegd wordt. Op 27 mei staat er een webinar gepland voor doorstroom binnen het mbo onderwijs.

Heb je nog vragen?

De overstap naar een hoger niveau binnen het mbo is niet altijd makkelijk. Je kunt er best tegen opzien. Om jou goed voor te bereiden hebben we op dit platform zoveel mogelijk informatie voor je verzameld. Echter kunnen we ons heel goed voorstellen dat er vragen nog niet  beantwoord zijn. We helpen je graag verder! Heb je nog een vraag stel deze dan via annemieke.paauw@leijgraaf.nl. Wij zullen er dan voor zorgen dat we je met de juiste persoon in contact brengen.

In welke opleiding heb jij interesse?

Filter

0
088-0170000