fbpx

Het Leijgraaf Doorstroomcafé

Als je wilt doorstromen naar het hbo, dan vinden wij het belangrijk dat je een juiste opleidingskeuze maakt. Daar helpen we je graag bij! Misschien weet je al in welke richting jij een opleiding zoekt of heb je nog helemaal geen idee. Hoe dan ook: als je onderstaande stappen doorloopt, ben jij straks een stuk zekerder van je keuze!

Aanmelden voor het Leijgraaf Doorstroomcafé

Hey! Wat leuk dat je naar het Leijgraaf Doorstroomcafé komt!

Je kan de Doorstroomcafés bijwonen op de Muntelaar in Veghel of de Euterpelaan in Oss. Na een leerzame en gezellig avond ben jij nóg beter voorbereid op je toekomst. We ontvangen je in de centrale ruimte.

 • 5 april locatie Veghel Muntelaar van 19:00 – 21:00 uur
 • 7 april locatie Oss Euterpelaan van 19:00 – 21:00 uur

Meld je via dit formulier aan

 

Waarom het doorstroomcafé?

Veel studenten hebben vragen over wat ze na hun studietijd op De Leijgraaf gaan doen. Ga ik doorstuderen? Wat heb ik dan nodig? Of kies ik toch om te gaan werken? Misschien ga ik wel voor een tussenjaar?

Herken je deze vragen? Dan ben je hier op de juiste plek om je vragen te beantwoorden!

Het Leijgraaf Doorstroomcafé Platform is naast een oriënterende activiteit ook gericht op kennismaking. Dit helpt jou bij het maken van een definitieve keuze!

Advies van… studenten!

In een informele setting, pak er lekker een hapje en een drankje bij (we noemen het niet voor niks een café), krijg je een antwoord op al je vragen over doorstuderen of werk. Je wordt vooral geholpen door studenten die zélf al de stap van mbo naar hbo maakten. Want zeg nou zelf: wie kan je nou beter helpen om de juiste beslissing te nemen?

Voor wie?

(Voor)laatstejaars studenten niveau 4 (en natuurlijk zijn je ouders/verzorgers ook van harte welkom).

Eén ding is zeker: na het Leijgraaf Doorstroomcafé weet je alles over de overstap van mbo naar hbo. Zo ben je na een leerzaam en gezellig bezoek nóg beter voorbereid op je toekomst!

Ook in de pers is er aandacht voor het Leijgraaf Doorstroomcafé! Het doorstroomcafé is de start van een mooie reis naar jouw toekomst.

Nieuwsgierig geworden? Check het artikel hier.

Studiekeuzecheck

Hoe maak je een juiste studiekeuze?

Er wordt weleens gezegd: kiezen kun je leren. Een juiste studiekeuze maak je door veel onderzoek te doen. Onderzoek naar jezelf: waar ben je goed in? Wat vind je interessant? Wat vind je leuk om te doen? Wat vind je belangrijk? En op welke manier leer jij het best?

Vervolgens onderzoek je welke studies aansluiten bij jouw wensen en eisen. Je onderzoekt niet alleen de potentiële opleidingen, maar je kijkt ook naar het bijbehorende werkveld. Je onderzoekt de sector, de organisaties en bedrijven en functies waarin afgestudeerden van de opleidingen terecht komen.

Stap voor stap een studiekeuze maken: de fases van het keuzeproces

Als je een studie kiest, doorloop je de volgende fases:

 • Fase 1: besef ‘ik moet kiezen’
 • Fase 2: accepteren van keuzeonzekerheid
 • Fase 3: verkennen en informatie verzamelen
 • Fase 4: kritisch kijken en vergelijken op basis van je kwaliteiten
 • Fase 5: het nemen van een beslissing
 • Fase 6: stappen zetten om die beslissing uit te voeren

Waarom is het zo lastig om een juiste studiekeuze te maken?

Voor het maken van een juiste studiekeuze is veel zelfkennis nodig. Misschien vind je het nog lastig om te bedenken wat jouw kwaliteiten en valkuilen zijn? Ook is er veel tijd en energie nodig om alle mogelijke studies te onderzoeken. In je laatste studiejaar van het mbo lukt het niet altijd om hier voldoende aandacht aan te besteden. In dat geval kan een tussenjaar uitkomst bieden: je gebruikt dit jaar dan om te werken aan je persoonlijke ontwikkeling en om te ontdekken welke studie bij jou past.

In de link vind je een document genaamd ‘De Oriëntatie spiegel’. Dit document kan je de ondersteuning bieden die je nodig hebt. Wil je meer informatie ontvangen over de mogelijkheden die De Leijgraaf biedt op dit gebied? Neem dan contact op met Conny van de Wetering, conny.wetering@leijgraaf.nl

Studiekeuzecheck

Sites die je kunnen helpen bij het maken van een keuze;

https://www.hbostart.nl/hboopleidingen/

https://www.studiekeuze123.nl/

Hbo studievaardigheden

Het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en het hoger beroepsonderwijs (hbo) leggen beiden de nadruk op het in de praktijk brengen van wat je hebt geleerd. Je klaarstomen voor een passend beroep dus. Maar er zijn wel degelijk verschillen tussen het mbo en het hbo.

Mbo                                                                                                                            

 • Doen
 • Veel uitleg en begeleiding bij studeren
 • Herhaling van studiestof
 • Stages met veel begeleiding

Hbo

 • Denken en doen; analyseren, problemen oplossen
 • Grotere zelfstandigheid bij studeren in hoger tempo behandeling van studiestof
 • Stages met meer eigen verantwoordelijkheid

Je kunt op het hbo je voordeel doen met je ervaringen uit het mbo. Je hebt bijvoorbeeld al veel praktische kennis en praktijkervaring opgedaan. Zeker als je in je eigen vakgebied blijft studeren, profiteer je hiervan.

Waarom nog een hbo-opleiding?

Veel studenten hebben na 4 jaar wel genoeg van het studeren. Voordat je begint aan een hbo opleiding is het dan ook handig om te overwegen of je er echt nog 4 jaar voor wilt gaan. Een hbo opleiding betekent hard werken en is geen eenvoudige oplossing voor als je nog geen zin hebt om te werken.

Een hbo opleiding biedt uiteraard wel hele mooie kansen:

 • Je bent breder inzetbaar. Heb je zowel een mbo als hbo opleiding afgerond, dan ben zeer interessant voor de arbeidsmarkt. Je beheerst namelijk zowel de theorie als praktijk. Ook laat het zien dat je een doorzetter bent en maak je kans op een hoger salaris.
 • Je kan nog een andere richting op. Heb je tijdens je mbo opleiding en stages gemerkt dat je eigenlijk toch liever iets anders doet? Een hbo opleiding biedt je de mogelijkheid om je te verdiepen in een ander vakgebied.
 • Je ontwikkelt jezelf. Vind je studeren nog steeds erg leuk en wil jij je nog verder specialiseren? Een hbo opleiding gaat uitgebreider in op de theorie.

Wat kan je verwachten?

Veel studenten vragen zich af of het doorstromen van mbo naar hbo moeilijk is. Dit hangt heel erg af van de persoon, maar het hbo verschilt natuurlijk wel van het mbo op verschillende punten:

 • Het hbo vraagt om meer zelfstandigheid. Je hebt minder contacturen en veel opdrachten waar je zelfstandig aan moet werken. Belangrijk is dus dat je dit aan kunt.
 • Je moet meer leren en minder doen. Het mbo is natuurlijk veel meer praktijkgericht. Op het hbo moet je ook zelfstandig meer literatuur lezen.
 • Het tempo ligt hoger. In een korte tijd zal er veel theorie op een hoger niveau worden behandeld. Dit kan in het begin even wennen zijn.

Wanneer je nog genoeg motivatie hebt om door te studeren, dan is de kans natuurlijk groter dat je een vervolgopleiding op het hbo met succes afrondt. Veel studenten stoppen na een jaar vooral omdat zij geen motivatie meer hebben om elke week te studeren.

Bekijk hieronder ook de vaardigheden die je nodig hebt op het hbo:

https://youtu.be/rWrhW7dwQO8

https://youtu.be/F61wNTs-o1E

Welke eisen zijn er als ik wil doorstromen?

Kan ik mij direct aanmelden voor een hbo opleiding met mijn mbo niveau 4 diploma?

Ja, in principe wel. In sommige gevallen wordt wel gevraagd om een toelatingstoets te maken of zijn er extra toelatingseisen, die je met het volgen van een (opfris)cursus kan oplossen. Wil je graag een hele andere studie gaan doen, dan kan het zijn dat je met je mbo niveau 4 niet wordt toegelaten. Kijk daarom altijd op de website van de studie zelf en neem contact op met de hogeschool als je het niet zeker weet.

Let op! Houd er ook rekening mee dat er voor sommige studies een numerus fixus is. Dit houdt in dat een opleiding maar een beperkt aantal plekken heeft. Zorg ervoor dat je altijd een tweede keuze hebt, als je eerste keuze een loting heeft.

HBO-vaardighden.PDF

keuzedeel voorbereiding hbo

Wat is het?

Op het hbo werk je zelfstandiger en moet je meer plannen en zelf uitzoeken. Je doet veel kennis op maar je leert vooral ook kennis toepassen. Om jezelf daar goed op voor te bereiden, kun je in de hoofdfase van je niveau 4-opleiding deelnemen aan het keuzedeel dat gericht is op de doorstroom naar het hbo. Tijdens het keuzedeel – dat samen met docenten uit het hbo wordt uitgevoerd – maak je kennis met hbo-vakken en leer je hbo-studievaardigheden. Het keuzedeel helpt je ook als nog niet zeker weet of je naar het hbo wil en bij het kiezen voor een hbo-opleiding die bij jou past.

Studente aan het woord

“Ik heb voor het keuzedeel Voorbereiding Hbo gekozen, omdat ik nog niet zeker wist of ik naar het hbo wilde. Tijdens het keuzedeel leer je niet alleen over hoe alles werkt op het hbo maar door de opdrachten krijg je ook daadwerkelijk een ‘voorproefje’ van het hbo. Het keuzedeel heeft me ook geholpen bij mijn oriëntatie. We hebben bijvoorbeeld open dagen op hbo’s bezocht en ik heb me verdiept in de verschillen tussen mbo en hbo. Hier moest ik een verslag over schrijven. Voor het tweede examen heb ik samen met twee klasgenoten een rapport geschreven op hbo-niveau Engels (vanwege mijn tweetalige opleiding). Dit was erg pittig maar wel leerzaam. Ik ben blij dat ik het keuzedeel heb gevolgd. In het begin schrok ik van de hoeveelheid werk maar uiteindelijk was ik sneller klaar dan ik had verwacht. Als je twijfelt om door te stromen naar het hbo raad ik je zeker aan om dit keuzedeel te volgen, je bent op deze manier heel bewust bezig met je toekomst.”

Wat zijn de mogelijkheden bij De Leijgraaf?
Wil je weten of je binnen jouw opleiding kan meedoen aan dit keuzedeel? Vraag het je docent of coach.

Leerwerkloket

Het leerwerkloket is een samenwerking tussen onderwijs, overheid en ondernemers en is er voor werkzoekenden (met of zonder uitkering), studenten en scholieren, maar ook voor werknemers en werkgevers!

Bij het leerwerkloket wordt advies op maat gegeven op het gebied van scholing en lerend werken. Dit doen ze door arbeidsmarktkansen voor iedereen te versterken. Zo geeft het LWL informatie en advies over scholing en loopbaanmogelijkheden en bouwen ze mee aan leerbaanprojecten.

Het LWL is een toegangspoort naar de regionale scholing- en arbeidsmarkt.

Ben je voornemens om te gaan werken? Twijfel je nog en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Raadpleeg dan deze link of neem contact op met het team wat voor je klaar staat!

Hbo’s op een rijtje

Het kiezen van een vervolgstudie op het hbo kan al een lastige keuze zijn. Maar op welke hbo instelling ga je deze opleiding volgen? We hebben diverse links van de verschillende hbo instellingen uit de regio voor je op een rijtje gezet. Raadpleeg de links en laat je informeren en enthousiasmeren over de diverse mogelijkheden!

Avans Hogeschool

https://www.avans.nl/studeren/studiekeuze

https://www.youtube.com/avansonline

Studiekeuzeactiviteiten | Avans Hogeschool

https://mymedia.avans.nl/media/t/1_ethpm0ve/158143001

http://onlinevideo.bbvms.com/p/avans/c/2371894.html

https://www.youtube.com/watch?v=3TVgfKkP0d0&list=PLfludcaB9GeYHzOQzrXAj3YiCjv-MqEz0

HAN Hogeschool Arnhem Nijmegen

https://www.han.nl/evenementen/open-dag/

https://www.han.nl/evenementen/2020/11/open-avond/index.xml

Kennismaken met voltijdopleidingen

Kennismaken met deeltijdopleidingen

Luister de podcast

han.nl/mbo Wil jij doorstuderen aan het hbo? Dan zijn er voor jou veel mogelijkheden. Studeren in voltijd, deeltijd of duaal, In 2 jaar je diploma of toch 4 jaar studeren. Wat past het beste bij jou?
Han.nl/associatedegree

 

Wil je verder studeren, maar vind je 4 jaar in de schoolbanken te lang? Kies dan voor een Associate degree, een verkorte hbo-opleiding van 2 jaar. Je leert en werkt tegelijk. En past dus meteen toe wat je leert.
Zo maak je van je studie een succes

 

Starten met een studie, da’s best spannend. Misschien zijn er zelfs momenten waarop je denkt: kan ik dit wel? Wat als het mis gaat? Helemaal niet gek. Gelukkig sta je er niet alleen voor. We got your back. Lees hier wat er allemaal kan en bij wie je aan de bel trekt als er wat is.
Studeren in Arnhem Welkom in Arnhem! Een creatieve stad die bekendstaat als de culturele hoofdstad van Gelderland. Vanuit station Presikhaaf ben je zo op de HAN campus. Ontdek hier meer over de stad en de campus.
Studeren in Nijmegen Welkom in Nijmegen! Een bourgondische stad met een relaxte sfeer. Én een echte studentenstad. Met 2 moderne HAN campussen, vlakbij station Heyendaal. Ontdek hier meer over de stad en de campus.
Studeren in Voltijd Met meer dan 60 voltijd hbo-opleidingen zit je bij de HAN goed. Maar help: hoe kies je er 1? Welke past bij jou? Keuzestress! Keep calm en duik in deze pagina’s vol tips, interviews en praktische info. Over studiekeuze en aanmelden maar ook over alles wat er straks bij je studie komt kijken. Ouders opgelet: er zit ook een pagina speciaal voor jullie bij!
Studeren in Deeltijd Overweeg je al een tijdje het over een andere boeg te gooien? Wil je met een korte cursus je klanten nog beter helpen? Doe het gewoon! Ga in deeltijd of duaal studeren aan de HAN. Maak kennis, meld je aan én ontdek hoe je je studie kunt financieren.
Interessegebieden Uit al die opleidingen één studie kiezen. Waar begin je? Nou, hier. Alle opleidingen, masters, cursussen en trainingen die de HAN rijk is, hebben we verdeeld over 10 interessegebieden. Spreekt een interessegebied jou aan? Duik erin en verdiep je in de opleidingen die daaronder vallen.
Bijzondere omstandigheden

studiebegeleiding

Voor de 1 is studeren een grotere uitdaging dan voor de ander. Omdat je studeert met een beperking of chronische ziekte bijvoorbeeld. Of omdat je je opleiding combineert met topsport of een eigen onderneming. Geen probleem, wij geven jou de ruimte en tijd om toch zo comfortabel mogelijk te studeren. Laten we samen kijken wat jij nodig hebt om je studie te laten slagen.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met het HAN Voorlichtingscentrum

HAS Hogeschool ’s Hertogenbosch en Venlo

www.hashogeschool.nl

https://www.youtube.com/watch?v=e9G4sXS_RxY

https://www.youtube.com/watch?v=GdrWbRX_UWg

Mocht je nog vragen hebben over het studeren aan de HAS hogeschool neem dan contact op met Cecile van den Elzen via c.vandenelzen@has.nl

Fontys Hogeschool

Van mbo naar hbo | Fontys

https://fontys.nl/kennismaken/

https://fontys.nl/Open-dagen-bij-Fontys.htm

https://fontys.nl/Studeren.htm

https://fontys.nl/Over-Fontys.htm

https://fontys.nl/Hbo-opleidingen.htm

https://fontys.nl/Studeren/Open-dagen.htm

https://www.youtube.com/watch?v=sbWERh5_sF0

 

 

De hbo-student aan het woord

DUO

Studeren en geld

Je hebt je mbo diploma op zak en staat nu voor de keuze; ga ik werken, ga ik doorstuderen, of neem ik toch een tussenjaar?

Als je kiest om door te studeren moet je er rekening mee houden dat er veel verandert. Je krijgt nieuwe vrienden, een nieuwe omgeving, maar ook nieuwe uitgaven, inkomsten en regelingen. Om alle uitgaven te kunnen betalen, heeft het merendeel van de studenten een lening en/of een bijbaantje. Ook krijgen veel studenten geld van hun ouders.

Studiefinanciering

Als je studeert, kan je een tegemoetkoming in de studiekosten van de overheid krijgen.

Hbo of universiteit: als je voldoet aan de voorwaarden voor studiefinanciering, heb je recht op een studievoorschot. Het studievoorschot bestaat uit een leenstelsel, dit betekent dat wat je leent je moet terugbetalen. Het bedrag wat je kunt krijgen als studievoorschot is voor alle studenten hetzelfde, het maakt niet uit of je op jezelf woont of thuis bij je ouders.

Daarnaast kun je collegegeldkrediet aanvragen om het collegegeld te betalen.

Of je recht hebt op een aanvullende beurs hangt af van het inkomen van je ouders.

Lees meer over studiefinanciering: hoe werkt het precies?

Nieuwe uitgaven

Je hebt te maken met allerlei nieuwe uitgaven als je gaat studeren:

 • Opleidingskosten: een bedrag dat je betaalt aan de onderwijsinstelling. Voor studenten op het hbo en de universiteit heet dit collegegeld. Op het mbo heet het lesgeld.
 • Studieboeken en -materialen: deze zijn niet meer gratis zoals op de middelbare school.
 • Wonen: sommige studenten blijven thuis wonen, anderen gaan op kamers. Woon je op jezelf, dan moet je o.a. huur, boodschappen, energie en verzekeringen gaan betalen. Woonlasten vormen een grote kostenpost. Een uitwonende student geeft gemiddeld € 1082,- per maand uit.
 • Reiskosten: een vervolgopleiding is vaak verder van huis dan de middelbare school. Bij de studiefinanciering krijg je een vervoerskaart, zodat je gratis of goedkoper kunt reizen met het openbaar vervoer.
 • Sporten, uitgaan, vakantie: dit moet je vaak zelf betalen als je studeert in plaats van dat je ouders dit voor je betalen. Als student ben je er al snel meer dan 100 euro per maand aan kwijt.

 

Ook stelt het DUO regelmatig webinars beschikbaar.

Duo Webinar

Heb je nog vragen?

De overstap van het mbo naar het hbo is niet altijd makkelijk. Als mbo’er kun je best opzien tegen de overgang naar het hbo. Om jou goed voor te bereiden hebben we op dit platform zoveel mogelijk informatie voor je verzameld. Echt kunnen we ons heel goed voorstellen dat er vragen nog niet beantwoord zijn. We helpen je graag verder! Heb je nog een vraag stel deze dan via annemieke.paauw@leijgraaf.nl. Wij zullen er dan voor zorgen dat we je met de juiste persoon in contact brengen

 

Een tussenjaar?

Wat is een tussenjaar?

Een tussenjaar is een jaar tussen twee opleidingen in. Tijdens dit jaar ga je niet studeren, maar juist nadenken over je toekomst. Jouw tussenjaar kan beginnen na het behalen van je mbo opleiding. Tijdens een tussenjaar wordt er vaak nagedacht over een studiekeuze, reizen, of een nieuwe (vrijwilligers)baan.

Om dit jaar goed te besteden hebben we een aantal interessante links voor je op een rijtje gezet!

Links naar interessante pagina’s

https://intermijn.nl/wiki/tussenjaar/

https://www.culturalcare.nl/wat-is-een-au-pair

Travel Active

Travel Active specialiseert zich al ruim 31 jaar in internationale uitwisselingprogramma’s op het gebied van reizen, werken en studeren. Travel Active biedt verschillende programma’s aan voor jongeren voor een zinvolle zomervakantie of een nuttig opgebouwd tussenjaar.

Travel Active heeft veel verschillende mogelijkheden. Hierbij een korte toelichting:

 • Als Au Pair woon je voor een half jaar tot een jaar bij een gastgezin. Dit gastgezin help je dan bij het verzorgen van de kinderen en zullen er ook lichte huishoudelijke taken worden uitgevoerd.
 • Bij een Vrijwilligerswerk programma kan je al vanaf een paar weken aan de slag als vrijwilliger in Latijns-Amerika, Afrika en Azië. Deelnemers kunnen meewerken aan projecten voor mens, dier of natuur. Bij dit programma worden ook stages en groepsreizen aangeboden.
 • Een nieuwe taal leren in een tussenjaar? Dat kan via Travel Active ook. Wij bieden verschillende Taalreizen aan in verschillende landen. Doordat je in een land verblijft waar de taal ook wordt gesproken, gaat het leren veel sneller.
 • Het laatste programma is Work & Travel. Tijdens dit programma ga je werken en reizen in het buitenland. Dit kan werk zijn in de horeca, op een boerderij of je kunt aan de slag als skileraar!  

Travel Active adviseert je graag over de mogelijkheden voor een tussenjaar in het buitenland. Je kunt op de volgende manieren alvast kennis met Travel Active maken.

Travel Active is een hele persoonlijke organisatie en daarom is het ook mogelijk om een persoonlijke afspraak te plannen om jouw mogelijkheden te bespreken.

 

Filter

0
088-0170000