fbpx

20 augustus 2019

iXtruck: techniek op wielen

De Leijgraaf heeft er een opvallend leslokaal bij: de iXtruck. Dit is een speciale truck om mensen op locatie kennis te laten maken met de technologieën van de toekomst. Daarmee is de iXtruck een mobiel verlengstuk van het iXperium, een inspiratieruimte op het gebied van ICT, media en technologie in de Osse vestiging van De Leijgraaf.

Het iXperium is dé plek waar mensen uit het onderwijs en bedrijfsleven zich kunnen professionaliseren op het gebied van blended learning, social media, onderwijsontwikkeling, innovatie en nieuwe technieken. Mbo studenten en leerlingen van het voortgezet onderwijs kunnen experimenteren met de nieuwste technologieën, zoals Virtual Reality, 3D-printers, programmeren en drones. Ze leren hoe technologie een rol speelt in toekomstige beroepen.

Leslokaal op wielen

Dankzij de iXtruck kunnen studenten die technologieën voortaan overal ontdekken, vertelt Wendy van Deursen, Mediamentor en Nationaal MediaCoach bij De Leijgraaf. “De iXtruck is een leslokaal op wielen. Met deze truck willen we – net als in het iXperium – de verbeelding van jongeren en docenten rond ICT, media en technologie tot leven brengen en ze hiermee laten leren, experimenteren en lesgeven. Veel studenten en docenten zijn nieuwsgierig naar wat er in ons iXperium te beleven is, maar voor sommigen is het te ver om naar onze locatie in Oss te komen. Daarom hebben we de iXtruck bedacht: een mobiel verlengstuk van het iXperium.”

Gebouwd door studenten

De afgelopen maanden hebben studenten van verschillende opleidingen een ‘gewone’ truck omgebouwd tot de iXtruck. Van Deursen: “Verlichting, elektra, uitklaptafels, de vloer, de trap… alles in de truck is door onze studenten gebouwd en geïnstalleerd, inclusief de moderne apparatuur. Dat maakt de iXtruck natuurlijk extra bijzonder.”

Trekpleister

Ook bedrijven en scholen in het voortgezet onderwijs kunnen gebruikmaken van de iXtruck en de bijbehorende programma’s. Daarnaast kan de mobiele truck fungeren als trekpleister tijdens evenementen. Zo was het voertuig op zondag 2 september al te bewonderen tijdens de jaarlijkse braderie ‘Effe Noar Geffe’ in Geffen. En daar viel hij meteen in de smaak, aldus Van Deursen.

“Veel jongeren en ouders met kinderen liepen nieuwsgierig voorbij en kwamen even een kijkje nemen en gingen zelf aan de slag. Tijdens de braderie stonden oude ambachten centraal, dus onze moderne bus viel behoorlijk op tussen al die paarden en koetsen. Maar dat was precies onze bedoeling: met de iXtruck wilden we bezoekers van de braderie namelijk laten zien hoe die oude ambachten er in de toekomst uitzien.”

Wilt u meer weten over de iXtruck? Of bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Stuur dan een mail naar ixperium@leijgraaf.nl.

Filter

0
088-0170000