23 november 2020

Updates coronavirus

Onderaan deze pagina staan onze antwoorden op de veel gestelde vragen.

Neem je eigen mondkapje mee (23 november)

Binnen De Leijgraaf is het al enige tijd verplicht om een mondkapje te dragen in de gangen, trappenhuizen en ruimtes waar praktijklessen worden gegeven. Vanaf 1 december is het landelijk verplicht om in openbare ruimtes een mondkapje te dragen.

Vanaf dat moment vragen we iedere student, medewerker en bezoeker een eigen mondkapje mee te nemen en te dragen. Vanaf 1 december zijn er geen wegwerpmondkapjes meer bij de hoofdingangen van onze locaties beschikbaar. Wanneer iemand het dragen van een mondkapje weigert, kunnen wij deze persoon de toegang tot ons schoolgebouw (tijdelijk) ontzeggen.

We informeren onze studenten via een mail en een nieuwsbericht op Startpunt.

Corona beslisboom – Thuisblijven of naar school/werk? (12 oktober)

Wil je weten wanneer je wel of niet naar school kan komen? Bekijk dan onze corona beslisboom. In dit stroomschema kun je zien wat je bijvoorbeeld moet doen als je zelf of iemand uit jouw directe omgeving milde en/of ernstige klachten heeft.

PDF: Corona beslisboom – Thuiswerken of naar school/werk?

Mondkapjes per maandag 5 oktober verplicht (2 oktober)

Vanaf maandag 5 oktober is het voor onze studenten, medewerkers en bezoekers verplicht om een mondkapje te dragen. Dit geldt voor al onze locaties.

Het dragen van een mondkapje of een gelaatscherm is verplicht in de gangen, trappenhuizen, aula en ruimtes waar praktijklessen worden gegeven. Op deze plekken is 1,5 meter afstand houden niet altijd mogelijk. Studenten mogen het kapje afzetten als zij in het lokaal op hun plek zitten, op 1,5 meter afstand van anderen.

Leren en werken op locatie van De Leijgraaf. Waar houd je rekening mee? (28 augustus)

Thuisquarantaine ○ onderwijs op locatie ○ gezondheidsmaatregelen (20 augustus)

De start van het schooljaar is weer in zicht en om ons onderwijs op een veilige en verantwoorde wijze aan te kunnen bieden vragen we iedereen op De Leijgraaf rekening te houden met de onderstaande maatregelen in verband met het COVID-19 virus (corona).

Thuisquarantaine na
terugkomst vakantieland code oranje of rood

Ben je op vakantie geweest in een land of gebied met code
oranje of rood, dan vragen we je tien dagen in thuisquarantaine te blijven. Dit
geldt ook als je geen klachten hebt die lijken op corona of als uit een test
blijkt dat je geen corona hebt. Neem in dit geval ook direct contact op met je
coach.

Onderwijs op locatie

De locaties zijn ingericht om veilig en verantwoord onderwijs te kunnen volgen. De lokalen zijn op 1,5 meter ingericht. Ook houden we in de roosters rekening met de anderhalve meter, dit wil zeggen dat er minder studenten in de klas zitten en de starttijden van de les met een kwartier verspringen. Ook zetten we de ramen en deuren zo veel als mogelijk open.

Op sommige plekken is het helaas niet altijd mogelijk om
anderhalve meter afstand te houden, denk bijvoorbeeld aan de gang en
praktijkruimtes. Voor ieders gezondheid verzoeken we iedereen om in deze
gevallen een mondkapje te dragen.

Gezondheidsmaatregelen

Ook vragen we iedereen rekening te houden met de nog steeds
geldende gezondheidsmaatregelen:

 • Was vaak je handen met water en zeep, daarna
  handen goed drogen.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te
  snuiten en gooi deze daarna weg.
 • Schud geen handen.
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen.
 • Volg de instructies in de gebouwen op en spreek
  elkaar aan indien nodig.

Heb je als student een vraag over bijvoorbeeld jouw lessen
of het online onderwijs? Stel deze dan bij je coach, hij of zij helpt je dan
verder.

Algemeen

Wat doet De Leijgraaf aan coronamaatregelen?

Heel veel! We hanteren de maatregelen van het RIVM. Veiligheid en gezondheid vinden we heel belangrijk. Studenten Harm en Lieke leggen je graag uit welke maatregelen er op school gelden.

Hoe gaat De Leijgraaf met de 1,5 meter maatregel om?

In het mbo geldt nog steeds dat er 1,5 meter afstand moet worden gehouden. Ook binnen De Leijgraaf houden we ons aan die maatregel van het kabinet. Dit betekent onder andere dat we looproutes hebben en er zitten minder mensen in een ruimte.

Hoe word ik geïnformeerd over wijzigingen?

We informeren onze studenten en medewerkers zodra er belangrijke informatie of nieuws te melden is. Als student kun je het nieuws vinden op mijn.leijgraaf.nl en op deze webpagina. Medewerkers informeren we via onze website en interne communicatiekanalen.

Bij dringende boodschappen zetten we SMS in. Helaas hebben wij niet de mogelijkheden om heel snel (schriftelijk) te communiceren met ouders/verzorgers van minderjarige studenten. Door de snelheid in ontwikkelingen zijn wij genoodzaakt om vooral digitaal te communiceren.

Ben jij ouder/verzorger, hou deze webpagina dan in de gaten. Deze is er speciaal voor jou. Vraag jouw kind je ook op de hoogte te houden.

Kan ik gewoon met het openbaar vervoer naar school?

Ja, het openbaar vervoer is voor iedereen weer toegankelijk. Wel moet je een mondkapje op in het openbaar vervoer.

Moet ik een mondkapje dragen?

Als je op school komt, draag je het mondkapje bij binnenkomst, op de gangen en trappenhuizen en tijdens praktijklessen. Als je opstaat in de aula of je verlaat je plek in het theorielokaal of gespreksruimte: dan zet je je mondkapje op. Je mag het kapje afzetten als je in een ruimte op je plek zit, op 1,5 meter afstand van anderen.

Gezondheid en besmetting

Wil je weten wanneer je wel of niet naar school kan komen?

Check dan onze corona beslisboom. In dit stroomschema kun je zien wat je bijvoorbeeld moet doen als je zelf of iemand uit jouw directe omgeving milde en/of ernstige klachten heeft.

Heb jij corona?

Heb jij een corona-test laten doen bij de GGD en ben je positief getest? Geef dit dan direct door aan je coach. Je krijgt van ons ook een link met een vragenlijst doorgestuurd zodat we een goed totaalbeeld hebben.

Moet ik een mondkapje dragen op school?

Ja, vanaf maandag 5 oktober is het ook bij De Leijgraaf verplicht om een mondkapje te dragen. Hiermee sluiten we aan op het advies van het kabinet.

Als je op school komt, draag je het mondkapje bij binnenkomst, op de gangen en trappenhuizen en tijdens praktijklessen. Als je opstaat in de aula of je verlaat je plek in het theorielokaal of gespreksruimte: dan zet je je mondkapje op. Je mag het kapje afzetten als je in een ruimte op je plek zit, op 1,5 meter afstand van anderen.

Er is een besmetting op school. Wat nu?

Onze school telt zo’n 6000 studenten. De anderhalve meter maatregel is belangrijk. We vragen iedereen die onze gebouwen bezoekt zich te houden aan de maatregelen, zodat het risico op besmetting zo klein mogelijk is.

Wij informeren in het geval van een positief geteste student of medewerker de betrokkenen zo snel mogelijk. Veelal gebeurt dit op advies van de GGD. Behoor jij niet tot de betrokkenen, dan hoef je je geen zorgen te maken en zijn extra maatregelen niet nodig.

Ik behoor tot een risicogroep, mag ik dan naar school?

Je mag naar school, maar als jij je daar niet goed bij voelt, kun je in overleg met school worden vrijgesteld van fysiek onderwijs als je behoort tot een risicogroep. Neem hiervoor contact op met je coach.

Mijn huisgenoot heeft klachten en wordt getest. Wat moet ik doen?

Als je huisgenoot milde klachten heeft, dan mag je gewoon naar school. Heeft je huisgenoot ernstige klachten (benauwdheid, koorts boven de 38°), blijf dan thuis tot de uitslag bekend is.

Check vooral ook even de corona beslisboom.

Ik ben door de teststraat van de GGD geweest. Wat moet ik doen?

We gaan ervan uit dat als je getest wordt, jij ook klachten hebt. Dat betekent dat je thuis blijft in afwachting van het testresultaat. Je kunt met je coach overleggen over de invulling van je online lessen. Is de uitslag van de test positief en heb je corona, dan meld je dit bij de coach. Je krijgt van ons ook een link met een vragenlijst doorgestuurd zodat we een goed totaalbeeld hebben.

Hoe wordt mijn privacy gewaarborgd als ik positief getest ben?

Je privacy is ontzettend belangrijk. De Leijgraaf hanteert daarom ook de AVG (privacy) richtlijn. We vinden het wel belangrijk om informatie van je te krijgen, zodat we een goed totaalbeeld hebben op al onze locaties en daar waar nodig kunnen ingrijpen. De GGD houdt indien zij dit nodig vinden een bron- en contactonderzoek en geven daarop advies uit aan jou of aan De Leijgraaf. Omdat dit soms wat langer duurt dan wenselijk is, heeft De Leijgraaf ook een korte digitale vragenlijst opgesteld in een afgeschermde, beveiligde omgeving die voor een beperkt aantal mensen in te zien is. Op deze manier kunnen we snel schakelen als het nodig door andere personen te informeren. Je bent niet verplicht om je te melden en/of de vragenlijst in te vullen, maar zoals bovenstaande aangeeft is het wel wenselijk. Natuurlijk respecteren wij altijd jouw keuze.

Ik hoor dat een student wordt getest en deze student is op school geweest. Wat moet ik doen?

Je hoeft geen actie te ondernemen. Als er een vervolgactie nodig is, dan informeert de GGD ons hierover. Wij informeren dan de direct betrokkenen. In het mbo wordt de 1,5 meter maatregel gehanteerd: dit verkleint de kans op onderlinge besmetting.

Wat als ik in het buitenland (op vakantie) ben geweest?

Dat hoeft geen probleem te zijn! Maar:

 • Ben je ziek? Dan blijf je thuis en ga je niet naar school of stage (bpv). Waar mogelijk volg je online lessen. Laat je zo snel mogelijk testen.
 • Kom je terug uit een ‘oranje’ of ‘rood’ gebied?
  Dan blijf je de eerste tien dagen thuis (in quarantaine). Ook als je bij thuiskomst (of op de luchthaven) positief op corona bent getest, zijn tien dagen quarantaine verplicht. Je volgt wel zoveel mogelijk online lessen.
 • Ben je niet ziek en niet in een code ‘oranje of rood-gebied’ geweest?
  Dan kom je gewoon volgens je rooster naar school of stage (bpv).

Hoe gaat het met je?

Dit is een vraag van ons aan jou. We hebben je door de situatie al een tijdje niet meer (of veel minder) gezien op onze schoollocaties.

Hoe gaat het met je? Misschien heb je behoefte aan een gesprek? Dat kan. Je coach staat voor je klaar: je kunt hem of haar altijd mailen.

Onderwijs, lessen en toetsen

Worden er (praktijk)lessen gegeven?

Lessen worden nog steeds voor een groot deel online gegeven. Gelukkig is er ook weer ruimte voor een beperkt aantal (praktijk)lessen. Je hoort van je opleiding wanneer je les hebt.

Hoe gaat het met examens en toetsen?

Hierover word je door je opleiding geïnformeerd. Soms wordt er online getoetst en soms op school. Dit zie je ook terug in je rooster.

Mijn klasgenoot is niet aanwezig. Kan ik (delen van) lessen opnemen?

Nee, in verband met de privacyregels kan dit niet. Een online les mag niet worden opgenomen door een docent of student. Studenten zijn zowel te zien als te horen tijdens een online les. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft gezegd dat het opnemen van een les daarom een inbreuk op de privacy is. En dat betekent dat een les niet opgenomen mag worden.

Klopt het dat ik ’s avonds een centraal examen moet doen?

Ja, dat kan kloppen. Om alle examens te kunnen inplannen conform de RIVM-richtlijnen, plannen we nu ook in de avonduren centrale examens. Het kan dus voorkomen dat je wordt opgeroepen om buiten de reguliere lestijden een centraal examen te komen doen. Dit afnamemoment is een verplicht moment en kan niet willekeurig worden verplaatst. Uiteraard geldt er een uitzondering als je ziek bent of als je klachten hebt, waardoor je thuis moet blijven. In de uitnodiging die je per mail krijgt vind je alle benodigde informatie.

Gaat mijn bpv/stage door?

Wat ons betreft kan je stage doorgaan op basis van de RIVM-maatregelen en de maatregelen die binnen het bedrijf gelden. Natuurlijk kan een stagebedrijf anders doen besluiten. Samen met je coach wordt dan naar een passende oplossing gezocht.

Startende student

Ik heb me aangemeld bij De Leijgraaf, wat gebeurt er nu?

Je aanmelding wordt gewoon verwerkt, je ontvangt daarvan van ons een bericht. Daarna word je door de opleiding geïnformeerd over een eventueel kennismakingsgesprek. Dit kan mogelijk wat langer duren vanwege de maatregelen die ook wij hebben moeten nemen in verband met corona.

Let op: als jij je Digitaal Doorstroomdossier (DDD) hebt ingevuld, is dit nog geen aanmelding. Heb je hier vragen over, neem contact op met jouw decaan.

Ga ik elke dag naar school?

De Leijgraaf biedt onderwijs in verschillende vormen: groepslessen in school, online of in de praktijk. Afhankelijk van de opleiding die je kiest, krijg je te maken met deze vormen van onderwijs of een combinatie hiervan. Bij online onderwijs werken we veel met Microsoft Teams. Zo staan we ook tijdens online lessen altijd met je in verbinding.

Met hoeveel klasgenoten zit ik in de klas?

Als je naar school moet komen voor lessen of examens, dan kijken we heel nauwkeurig met hoeveel personen je maximaal in een bepaalde ruimte mag zitten, zodat de 1,5 meter afstand geborgd kan worden. De lokalen zijn hierop ingericht. Je krijgt op één dag zoveel mogelijk les in hetzelfde lokaal.

Locaties

Zijn alle locaties geopend?

Ja, in principe zijn onze locaties gewoon geopend. Maar houd goed je rooster in de gaten; deze krijg je van je opleiding.

Wat doen we op de locaties?

Binnen en buiten de school houden ons aan de 1,5 meter afstand. Je moet op elke locatie bij binnenkomst een mondkapje op en je handen desinfecteren. Ook zijn er papieren handdoekjes beschikbaar. We hebben looproutes gemaakt en in een ruimte mogen niet te veel mensen aanwezig zijn. Natuurlijk wordt er ook goed en vaak schoongemaakt. In elke ruimte staan extra schoonmaakspullen, zodat je ook zelf extra kan schoonmaken.

Hoe zit het met de ventilatie?

Onze ventilatiesystemen zijn gecontroleerd. We halen vrijwel in alle ruimtes 100% verse buitenlucht naar binnen. Daarnaast meten we steekproefsgewijs het CO2 gehalte in de ruimtes, zodat we zeker weten dat de ruimte goed is geventileerd.  Om goed te ventileren, worden leslokalen en andere ruimten extra gelucht, door ramen en deuren open te zetten.

Overig

Ik kom in financiële problemen door de coronacrisis. Wat nu?

DUO adviseert studenten die door het coronavirus in financiële problemen komen. Heb jij problemen, bijvoorbeeld door het onverwacht wegvallen van je inkomen uit je bijbaan? Kijk dan op de site van DUO en bekijk de mogelijkheden / FAQ. Je kunt ook mailen naar ons.

Daarnaast vind je als zittende student informatie op Check-it. Hier staan bijvoorbeeld tips voor tijdens de coronacrisis.

Het antwoord op jouw vraag niet gevonden?

Kun je het antwoord op jouw vraag niet vinden? Dan kun je bellen met ons telefonisch meldpunt (tel. 088 017 0000) dat tijdens kantooruren van 8.00 tot 17.00 uur bereikbaar is.

Filter

0
088-0170000