fbpx
bbl - Niveau 3

Allround Constructie- werker

Werk jij straks mee aan die stalen scheepsromp?

“Studeren, werken én je eigen geld verdienen: maak de perfecte start!”

Wat doet een allround constructiewerker?

Nu nog liggen ze voor je, al die losse onderdelen. Maar straks vormen ze één groot geheel: de romp van een super-de-luxe jacht. Mede dankzij jou. Hoe vet is dat? Je aarzelt dus geen seconde en begint aan weer een afwisselende dag. Kom maar op met die uitdaging! In je gedachten zie je dat jacht al varen. Toch een beetje jóuw jacht! 

Als constructiewerker maak en repareer je onderdelen van constructies of apparaten. Jij zorgt ervoor dat ze op de juiste plaats zitten én dat de constructie veilig is natuurlijk. Je maakt bijvoorbeeld schroeven voor een schip of stalen boomconstructies voor hijskranen. Een grote verantwoordelijkheid, want een klein foutje kan grote gevolgen hebben.

Voor dit werk pas je allerlei technieken toe, zoals snijbranden, slijpen en lassen. Ook gebruik je laser-, plasma en waterstraalsnijmachines, op basis van werktekeningen die je probleemloos ‘leest’. Bovendien begeleid je soms collega’s. Samen zorgen jullie voor een stevig fundament. Bijvoorbeeld in de voedingsmiddelenindustrie of in een bedrijf dat apparaten of transportmiddelen produceert. Er is veel vraag naar getalenteerde constructiewerkers, dus… jij kiest!

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je stelt machines en gereedschappen af.
 • Je bewerkt en vervormt materialen.
 • Je meet je werk en controleert het.
 • Je begeleidt collega’s.
 • Je controleert de informatie en de toelaatbare belasting.

“Met deze praktische opleiding kun je zó aan de slag bij bedrijven die de meest uiteenlopende staalconstructies maken” 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt drie jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Vier dagen in de week werk je namelijk bij een erkend leerbedrijf in de regio. Door vooral te ‘doen’, leer je het beroep en de werkzaamheden snel goed kennen.

In het eerste jaar maak je uitgebreid kennis met metaaltechniek. Of het nu gaat over las-, plaat- of constructiewerk: je leert alles over de productie, montage en isolatie van metaalonderdelen. Ook werk je aan je kennis, je vaardigheden en je houding.

In het tweede jaar en derde verbreed je je kennis en blijf je je persoonlijk ontwikkelen. Je leert hoe je tekeningen leest, hoe je machines instelt en hoe je onderdelen afmeet. Maar ook zaken als veiligheid en samenwerking komen aan bod. Alles staat in het teken van jouw toekomst. En laten we eerlijk zijn: waar leer je nou meer dan in de praktijk?

Vakken

 • Tekeninglezen
 • Materiaalleer
 • Productietechnieken
 • Nederlands
 • burgerschap 2

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: vier dagen lerend werken per week
 • Leerjaar 2: vier dagen lerend werken per week
 • Leerjaar 3: vier dagen lerend werken per week

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

Stichting Metaal Onderwijs (SMO)

Deze opleiding kun je ook volgen in combinatie met SMO. In dat geval volg je naast je lesdag op school nog één extra praktijkdag bij ons op de leslocatie. Je bent dan twee dagen op locatie van De Leijgraaf en drie dagen bij de werkgever. SMO staat voor Stichting Metaal Onderwijs. Kijk voor meer informatie op www.smo-metaalopleiding.nl of neem met ons contact op.

De regio als klaslokaal

Écht iets leren … dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je kunt goed alleen werken, maar ook in teamverband.
 • Je bent heel handig en precies.
 • Je steekt graag je handen uit de mouwen.
 • Je hebt ruimtelijk inzicht.
 • Je kunt je goed concentreren.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Vmbo k/t
 • Mbo niveau 2

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Wil je een kennismakingsgesprek en/of een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Werkvoorbereider Fabricage

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Crebonummer / opleiding 25286
Niveau 3
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bbl

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000