Allround laborant

In het kort

Ontdek, analyseer en experimenteer! Combineer NASK, biologie en techniek tijdens de opleiding allround laborant. Jouw avontuur in de laboratoriumtechniek start hier!

Download PDF brochure
  • Leerweg / niveau: bbl / 3
  • Startmomenten: augustus
  • Duur: 3 jaar
  • Crebo: 25951
Ook te volgen als bol-opleiding

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Alles over het uitvoeren van proefjes en (basis)analyses in een laboratorium. Analyse is een ander woord voor onderzoek. Je leert hoe je het analysemateriaal aanneemt en registreert, welke analyses en er bij welke stoffen horen en hoe je de resultaten van analyses beoordeelt en verwerkt. Tijdens het uitvoeren van de analyses maak je gebruik van verschillende apparaten en materialen. Je leert hoe de apparaten en materialen werken, wanneer je ze gebruikt en natuurlijk hoe je de apparaten en materialen onderhoudt. Kortom, hoe je een onderzoek in een laboratorium voorbereidt, uitvoert en beoordeelt.

Wanneer je op school bent, volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook krijg je meer specifieke vakken die horen bij de opleiding allround laborant.

Iedere opleiding heeft keuzedelen. Je mag zelf kiezen welke keuzedelen je volgt. Verbreed je liever jouw kennis? Of kies je voor verdieping in een beroep? Hiermee onderscheid jij je in het werkveld of stroom je makkelijker door naar een vervolgopleiding.

Als student van de opleiding allround laborant niveau 3 volg je een gespecialiseerd leertraject. Dit betekent dat er aan het begin van de opleiding gekeken wordt naar jouw situatie. Samen bekijken we welke vakken je gaat volgen en wat het beste aansluit bij jouw leerwerkplek. 

Als je een bbl-opleiding volgt, ben je het grootste gedeelte van de week al bezig in en met de praktijk. Dit doe je bij het erkende leerbedrijf waar je werkt. Op de momenten dat je naar het Koning Willem I College komt volg je theorielessen. Wat je tijdens deze lessen leert, helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Een bbl-opleiding is een combinatie van leren en werken. Voor jouw stage werk je drie of vier dagen per week bij een leerwerkplek. Daarvoor heb je een contract nodig bij een erkend leerbedrijf. Door het contract verdien je al meteen jouw eigen geld!

​Starten met een bbl-opleiding kan pas als je een contract hebt bij een erkend leerbedrijf. Hier ben je zelf verantwoordelijk voor. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl.​

Als allround laborant kun je aan de slag in de gezondheidszorg. Denk bijvoorbeeld aan een ziekenhuis of gezondheidscentrum. Maar ook bij organisaties in de chemische industrie, voedingsmiddelenindustrie of milieusector zijn ze altijd op zoek naar goed opgeleide allround laboranten. In het laboratorium waar je werkt voer je verschillende werkzaamheden uit. Zo onderzoek je stoffen of controleer je de kwaliteit van een product.

Tijdens je werk is het belangrijk dat je alle onderzoeken op dezelfde manier uitvoert. Daarbij werk je volgens een vast stappenplan. Je bereidt voor, analyseert en beoordeelt. Je maakt een plan van aanpak, verwerkt gegevens van de stoffen die je onderzoekt en zorgt dat de werkruimte opgeruimd en schoon blijft. Je werkt vaak zelfstandig, maar je overlegt daarbij wel met collega’s.

Met je diploma op zak kun je kiezen voor een mbo-opleiding op niveau 4.

Verplichte kosten
Ministerie (cursusgeld) € 715,-
Leerjaar 1 € 410,-


Cursusgeld (jaarlijks) is verplicht wanneer je op 1 augustus van het nieuwe schooljaar 18 jaar of ouder bent. Vermelde kosten zijn voor schooljaar 2024-2025.

Om te kunnen starten met deze opleiding heb je nodig:

  • een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
  • of een mbo-diploma niveau 2
  • of minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 of van vwo 3 naar vwo 4

Daarnaast moet je werk én een contract hebben bij een erkend leerbedrijf. Alle erkende leerbedrijven vind je op www.stagemarkt.nl. Heb je nog geen leerwerkplek? Aanmelden is wel mogelijk, maar je wordt pas ingeschreven als je werk hebt!

Ervaringen van (oud)-studenten


Laboratoriumtechniek stoffig? Zeker niet!

Van onderzoeken, testen, analyseren tot rapporteren. En van ziekenhuis tot voedingsindustrie. De vraag naar vakmensen in het vakgebied laboratoriumtechniek is groot, zo ook het carrière perspectief. Tirza en Gijs, twee jongvolwassenen in deze industrie vertellen enthousiast over het vak en het werk in deze branche.

Tirza Bruurmijn | Oud-student laboratoriumtechniek

Lees meer
Student aan het werk in een laboratorium

Een schooldag

Dag
Woensdag
Algemene vakkenNederlands, Engels en rekenen
Lunch
pauze
TheorielesWerking van stoffen
InstructielesExperimenteren tijdens proefjes
* Dit is een voorbeeld van hoe een schooldag eruit zou kunnen zien.
Student verdeelt vloeistof met behulp van een pipet
50% Praktijk
50% Theorie
Hoeveel tijd ben je bezig in de praktijk?

Ongeveer 50% van de opleiding allround laborant besteed je in en aan de praktijk. De overige tijd besteed je aan de theorie. De theorie helpt je de praktijk beter te begrijpen.

Opleiding
in cijfers

Student tevredenheid -
- landelijk
Geslaagde studenten -
- landelijk
Afgestudeerden met werk -
- landelijk
Gebouw locatie Euterpelaan

Locaties

Je vindt deze opleiding op de volgende locatie(s):

Copyright Koning Willem I College 2024