fbpx
bol - Niveau 3

Allround Laborant

Ontdek jij straks die bijzondere bacterie in iemands bloed?

“Als laborant heb je de banen voor het uitkiezen, bijvoorbeeld in de zorgsector of in de voedingsmiddelenindustrie”

Wat doet een allround laborant?

Op het glazen schaaltje voor je ligt een druppel bloed. Aan jou de taak om die te onderzoeken. Is de samenstelling zoals die zou moeten zijn? Of zie je rare dingen? Zorgvuldig bestudeer je het bloed door de microscoop. Daarna doe je nog een paar speciale reactietests. Zo help je mee om de exacte samenstelling van het bloed te bepalen. Belangrijk werk dus, maar daar loop jij niet van weg.

Als allround laborant onderzoek je stoffen in een laboratorium. Je controleert bijvoorbeeld de kwaliteit van melk in een zuivelfabriek of onderzoekt een nieuwe waterafstotende textielsoort. Je werkt daarbij volgens vaste patronen. Het is namelijk belangrijk dat je alle tests op dezelfde manier uitvoert. Alleen dan kun je immers de resultaten goed met elkaar vergelijken!

Naast je gestructureerde werkwijze bestaat je ‘gereedschapskist’ meestal uit een microscoop, een computer en analyseapparatuur. Je werkt weliswaar zelfstandig, maar je overlegt regelmatig met je collega’s over jullie werkzaamheden en bevindingen. Samen doen jullie allerlei onderzoeken, bijvoorbeeld in het laboratorium van een ziekenhuis of gezondheidscentrum. Of je kiest voor de milieusector, de voedingsmiddelenindustrie of de chemische industrie… waar ga jij het verschil maken?

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je maakt planningen en plannen van aanpak.
 • Je registreert het te onderzoeken materiaal.
 • Je bereidt het onderzoek voor en voert basisanalyses uit.
 • Je beoordeelt de resultaten en verwerkt deze in rapportages.
 • Je onderhoudt je werkplek en de apparatuur.

“Doordat je theoretisch én praktisch leert, ben je straks helemaal klaar voor een baan” 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt tweeëneenhalf jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert ook in de praktijk. Daarbij moet je denken aan praktijkopdrachten en een stage bij een erkend leerbedrijf in de regio.

In het eerste jaar maak je kennis met het beroep en de branche. Daarom volg je een aantal theorie- en praktijkvakken op school. In het tweede jaar verdiep je de basis van het eerste jaar. Ook volg je een aantal keuzedelen om je verder te specialiseren. Omdat leren in de praktijk heel waardevol is, loop je een half jaar stage met één terugkomdag op school. In het derde jaar loop je nog eens een half jaar stage (met een wekelijkse terugkomdag) en studeer je af.

Vakken

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Wiskunde
 • Natuurkunde
 • Scheikunde
 • Biologie
 • Verdieping biologie
 • Verdieping chemie

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: 10 lesuren per week
 • Leerjaar 2: 10 lesuren per week + stage
 • Leerjaar 3: afstudeerstage

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

 • Verdieping biologie
 • Verdieping chemie

De regio als klaslokaal

Écht iets leren … dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je bent erg nieuwsgierig.
 • Je hebt oog voor detail.
 • Je houdt ervan om stapsgewijs te werken.
 • Je kunt goed alleen werken, maar ook in teamverband.
 • Je bent geïnteresseerd in biologie, natuurkunde en scheikunde (NASK).

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Vmbo k/g/t
 • Havo
 • Vwo 3-4
 • Mbo 2

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Wil je een kennismakingsgesprek en/of een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Bij aanmelding voor deze opleiding worden alle studenten in hetzelfde instroom-crebo geplaatst, te weten 23030 – Analisten.

Gedurende de opleiding word je overgeschreven naar de door jou gekozen uitstroom-variant, 25044 – Allround Laborant BOL 3.

Dit heeft verder geen gevolgen voor jou, of voor jouw opleiding.

Indien je geplaatst wordt, ontvang je een toelatingsmail en een digitale onderwijsovereenkomst  voor 23030 – Analisten.

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan een mbo-niveau 4 opleiding en daarna eventueel een hbo-opleiding.

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Crebonummer / opleiding 25044
Niveau 3
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bol

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000