fbpx
bbl - Niveau 2

Montage- medewerker Industrieel Produceren Met Hout

Maak jij straks de mooiste houten onderdelen voor huizen, kantoren en andere gebouwen?

“Studeren, werken én je eigen geld verdienen: maak de perfecte start!”

Wat doet een montagemedewerker?

De werkplaats van de montageafdeling? Die voelt voor jou als je tweede thuis. Het is namelijk de ideale plek als je met je handen wil werken. Vandaag zetten jullie kozijnen in elkaar, die je collega’s van de machinale houtbewerking hebben voorbereid. Een nauwkeurige klus, want de constructie is nét even anders dan anders. Maar dat vind jij geen punt. Je pakt je lijmpistool en het hang- en sluitwerk, en dan: gaat de slag!

Als montagemedewerker industrieel produceren met hout maak je houten onderdelen voor huizen, kantoren en andere gebouwen. Denk bijvoorbeeld aan raamkozijnen, deurkozijnen en prefabwanden. Maar wat dacht je van complete dakconstructies, gevels en vloeren? Die maak je aan de hand van een duidelijke tekening en instructies. Soms alleen, maar meestal in een team.

Dit werk vraagt om grote nauwkeurigheid. Je checkt dus regelmatig of alles goed op z’n plek zit. Er moet straks immers wel een deur passen in jouw kozijn. Natuurlijk werk je ook netjes: volgens de veiligheidsinstructies en de kwaliteitseisen. Zo wordt jouw kozijn gegarandeerd een knap staaltje vakmanschap!

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je bereidt de werkplek voor, zodat je aan de slag kunt.
 • Je leest tekeningen en zet de maten uit.
 • Je bewerkt de bouwmaterialen en stelt de elementen samen.
 • Je maakt hulp- en ondersteuningsconstructies als die nodig zijn.
 • Je controleert je werk op kwaliteit.

“Na deze praktische opleiding kun je meteen aan de slag in de hout- of meubelindustrie”

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt twee jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Vier dagen in de week werk je namelijk bij een erkend leerbedrijf in de regio. Door vooral te ‘doen’, leer je het beroep en de werkzaamheden snel goed kennen.

In het eerste jaar maak je kennis met het beroep aan de hand van de basistheorie. Ook volg je een aantal algemene vakken, zoals Nederlands en rekenen. Maar je gaat vooral aan de slag in de praktijk, want daar leer je uiteindelijk het meest!

In het tweede jaar ga je op dezelfde manier verder. Terwijl je werkt, ontdek je vanzelf wat het beroep van je vraagt en welke vaardigheden ervoor nodig zijn. Reken maar dat jij na twee jaar helemaal klaar bent voor een prachtige baan als montagemedewerker!

Vakken

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Burgerschap
 • Vaktheorie

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: vier dagen werkend leren per week
 • Leerjaar 2: vier dagen werkend leren per week

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

Bekijk hier alle opleidingen meubelmaken

De regio als klaslokaal

Écht iets leren… dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je werkt graag met hout.
 • Je hebt ruimtelijk inzicht.
 • Je kunt goed alleen werken, maar ook in teamverband.
 • Je bent heel precies.
 • Je steekt graag je handen uit de mouwen.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Vmbo b
 • Entree-opleiding

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Als je je aanmeldt voor deze opleiding dan nodigen we je graag uit voor een kennismakingsgesprek. Heb je behoefte aan een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan een niveau 3 opleiding.

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Ook nog goed om te weten

Tijdens deze opleiding start je vanaf dag één met werken. Misschien heb je zelfs al een baan, en anders zoeken we een mooi bedrijf in de regio voor je. Je verdient dus ook meteen je eigen salaris! Daarnaast heb je met je diploma op zak een prima vooruitzicht op een baan, misschien wel bij een van de partners met wie we samenwerken (zoals Samenwerkingsverband Brabant). Je maakt dus een perfecte start!

Crebonummer / opleiding 25583
Niveau 2
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bbl

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000