Sluiting locaties De Leijgraaf

Bij De Leijgraaf houden we de ontwikkelingen rondom het coronavirus goed in de gaten. We hebben hierover direct contact met de nodige instanties.

Klik hier voor meer informatie
bbl - Niveau 4

Allround Operationeel Technicus

Zorg jij straks voor een productieproces dat op rolletjes loopt?

“Tal van bedrijven hebben behoefte aan praktisch opgeleide technici”

Wat doet een allround operationeel technicus?

Het is vroeg in de morgen. Je klapt je laptop open en ziet wat de planning voor vandaag is. Ah, er gaat een nieuw product in productie! Dat betekent dat je de instellingen straks extra goed moet controleren. Nadat je je collega’s hebt verteld waarmee ze aan de slag kunnen, bereid je de kwaliteitscontrole voor en doe je een veiligheidscheck. Efficiency, kwaliteit, veiligheid… bij jou is het productieproces in goede handen!,

Als allround operationeel technicus zorg je ervoor dat alles gesmeerd verloopt in jouw deel van de fabriek. Jij bent daarbij de sturende kracht: je legt uit wie wat moet doen en houdt in de gaten of alles volgens de veiligheidsvoorschriften gebeurt. En is er een storing? Dan lossen jullie die natuurlijk zo snel mogelijk op.

Het werk dat je doet is heel veelzijdig. Je weet namelijk alles van proces- en energietechniek, meet- en regeltechniek, maar ook van motoren en gasturbines. Juist die breedte van het vak vind je zo interessant. Bovendien ben je daarmee een waardevolle kracht voor de meest uiteenlopende productiebedrijven. In de levensmiddelenindustrie bijvoorbeeld, maar ook in de farmaceutische industrie, de chemische industrie en de maakindustrie. Jij maakt het overal!

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je bereidt werkzaamheden voor.
 • Je bedient en bewaakt installaties.
 • Je verricht (kwaliteits)metingen en neemt monsters.
 • Je lost storingen op en voert onderhoud uit.
 • Je instrueert en begeleidt medewerkers.

“Dankzij onze samenwerking met bedrijven in de regio is een goede stageplek zo geregeld!”

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt twee of drie jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Vier dagen in de week werk je namelijk bij een erkend leerbedrijf in de regio. Door vooral te ‘doen’, leer je het beroep en de werkzaamheden snel goed kennen.

In het eerste jaar maak je kennis met het beroep aan de hand van de basistheorie. Ook volg je een aantal algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en rekenen. Toch ga je vooral aan de slag in de praktijk, want daar leer je uiteindelijk het meeste!

In het tweede (en derde) jaar ga je op dezelfde voet verder. Terwijl je werkt, ontdek je vanzelf wat het beroep van je vraagt en welke vaardigheden ervoor nodig zijn. Reken maar dat jij na twee (of drie) jaar helemaal klaar bent voor een prachtige baan als allround operationeel technicus!

Vakken

 • Proceskunde
 • Natuurkunde
 • Scheikunde
 • Meet en regeltechniek

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: 4 dagen lerend werken per week
 • Leerjaar 2: 4 dagen lerend werken per week
 • Leerjaar 3: 4 dagen lerend werken per week

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

De regio als klaslokaal

Écht iets leren… dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je kunt goed alleen werken, maar ook in teamverband.
 • Je bent heel precies.
 • Je durft verantwoordelijkheid te nemen.
 • Je bent praktisch ingesteld en werkt graag aan verschillende machines en installaties.
 • Je vindt het leuk om leiding te geven.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost. Klik hier voor de actuele bedragen.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Vmbo k/g/t
 • Overgangsbewijs havo of vwo 3-4
 • Diploma (Proces)operator B
 • Mbo 3

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Wil je een kennismakingsgesprek en/of een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Hbo Operator & Procestechniek

Ook nog goed om te weten

 • Als afgestudeerde heb je het hoogste startsalaris van alle opleidingen.
 • In de regio is veel vraag naar procesoperators.
Crebonummer / opleiding 25345
Niveau 4
Start opleiding 24/08/2020
Leerweg bbl
Lesgeld per jaar € 588

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Meld je hier dan meteen aan!

Meld je hier aan

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Lees verder

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Filter

0
088-0170000