fbpx
bbl - Niveau 3

Allround technicus personenauto’s

Ben jij straks hét technische aanspreekpunt van de werkplaats?

“Bij erkende garagebedrijven en merkdealers is altijd plek voor goed opgeleide onderhoudsmonteurs”

Wat doet een Allround technicus personenauto’s?

In de werkplaats klinkt opeens je naam. Het is een van je collega’s. Hij heeft je hulp nodig. Hij kan jouw kennis namelijk goed gebruiken bij een ingewikkelde storingsmelding. Natuurlijk slagen jullie erin om het op te lossen. Als de eigenaar even later zijn auto komt ophalen, leg je hem uit wat jullie voor hem gedaan hebben. Hij bedankt je hartelijk en gaat tevreden naar huis. Daar doe je het voor!

In de garage waar je werkt, ben jij hét aanspreekpunt van de werkplaats. Je doet de complexere reparaties en onderhoudsbeurten, en je stelt de diagnoses die iets moeilijker zijn. Zo kan het voorkomen dat je parkeersensoren of een alarmsysteem monteert. Of je legt een klant heel precies uit wat jullie aan zijn auto hebben gedaan. Ook stuur je collega’s aan en los je problemen op.

In de autobranche wordt het ouderwetse sleutelen steeds meer vervangen door digitale technieken. Voor deze klussen heb je allerlei moderne apparatuur tot je beschikking. Gelukkig ben jij technisch helemaal op de hoogte. Kom maar op met die verantwoordelijkheden in de garage!

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je stelt diagnoses aan personenauto’s.
 • Je verdeelt de taken en verzorgt de planning.
 • Je voert onderhoudsbeurten uit aan personenauto’s.
 • Je maakt nieuwe personenauto’s klaar voor aflevering.
 • Je voert complexere reparaties uit en monteert elektronische onderdelen.

“Je leert natuurlijk sleutelen, maar leidinggeven en communiceren zijn ook belangrijk”

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt drie jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. In het eerste, tweede en derde jaar werk je vier dagen per week bij een autobedrijf in de regio. Door vooral te ‘doen’, leer je het beroep en de werkzaamheden snel goed kennen.

In het eerste jaar leer je in de praktijk hoe je een auto onderhoudt. Daarbij maak je kennis met alle systemen in een (moderne) auto. In het tweede jaar voer je reparaties uit en leer je meer over de werking van mechanische en elektronische autosystemen. Tijdens je werkzaamheden ontdek je bovendien vanzelf hoe je je collega’s aanstuurt en hoe je het beste kunt samenwerken.

In het derde jaar zet je de punten op de i. Je leert hoe je werkplaatsgegevens raadpleegt en ontdekt hoe je storingen in mechanische en elektronische systemen vindt én oplost. Na je examens ben je theoretisch én praktisch bijzonder goed opgeleid. Jij kunt vol vertrouwen op zoek naar een baan!

Vakken

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Burgerschap
 • LOB
 • Vakleer
 • Practicum
 • Praktijk

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: vier dagen lerend werken per week
 • Leerjaar 2: vier dagen lerend werken per week
 • Leerjaar 3: vier dagen lerend werken per week

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

Bekijk hier alle opleidingen

De regio als klaslokaal

Écht iets leren… dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je kunt zelfstandig werken, maar ook in teamverband.
 • Je bent handig en nauwkeurig.
 • Je neemt verantwoordelijkheid.
 • Je vindt het leuk om leiding te geven.
 • Je staat open voor veranderingen.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of een instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Vmbo k
 • Mbo 2

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Wil je een kennismakingsgesprek en/of een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Technisch specialist personenauto’s

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Ook nog goed om te weten

Tijdens deze opleiding start je vanaf dag één met werken. Misschien heb je zelfs al een baan, en anders zoeken we een mooi bedrijf in de regio voor je. Je verdient dus ook meteen je eigen salaris! Daarnaast heb je met je diploma op zak een prima vooruitzicht op een baan, misschien wel bij een van de partners met wie we samenwerken. Je maakt dus een perfecte start!

Crebonummer / opleiding 25669
Niveau 3
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bbl

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000