fbpx
bbl, bol - Niveau 1

Assistent Bouwen, Wonen & Onderhoud (entree)

Draag jij straks je steentje bij aan de mooiste bouwprojecten?

“De bouw is booming, dus er is heel veel vraag naar vakmensen die kunnen assisteren én willen doorgroeien”

Wat doet een assistent bouwen, wonen en onderhoud?

In de bouw werken allerlei specialisten: van timmermannen en schilders tot en met metselaars, stukadoors en stratenmakers. Al die vakmannen hebben hun eigen werkzaamheden. Maar om die taken goed uit te voeren, hebben ze de hulp van hun collega’s hard nodig. Jouw hulp welteverstaan! Daarom sta je elke dag graag op om naar je werk te gaan. De vrijheid, het vakmanschap, de afwisseling… wie wil dat nou niet?

Als assistent bouwen, wonen en onderhoud kun je alle kanten op in de bouwsector. Zo kun je aan de slag bij een aannemer, een houthandel of een steigerbouwer, maar bijvoorbeeld ook bij een schoonmaak- of schildersbedrijf. Waar je ook gaat werken: overal heb je een belangrijke, ondersteunende rol.

Meestal help je een bouwspecialist bij het uitvoeren van zijn werk. Daarbij kun je denken aan het plaatsen van steigers. Of aan het uitvoeren van sloop- of schilderwerk. Met jouw inspanningen zorg je ervoor dat je collega’s hun werk beter en sneller kan doen. Dankbaar werk dus!

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je bereidt het werk voor.
 • Je helpt mee met meten.
 • Je voert eenvoudige klussen uit, zoals zagen, schaven en boren.
 • Je assisteert je collega’s bij de uitvoering van hun werk.
 • Je helpt met de afronding en het opruimen.

“Dit is een prachtige opstap naar een niveau 2-opleiding in de bouw” 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Deze entree-opleiding duurt een jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Een aantal dagen in de week loop je namelijk stage bij een bouwgerelateerd bedrijf in de regio. Als je voor een bbl-traject kiest, volg je daar ook je praktijkvakken. Door vooral te ‘doen’, leer je het beroep en je werkzaamheden snel goed kennen. Na een jaar ben je dus helemaal klaar voor het échte werk!

Vakken<

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Vakleer
 • Keuzevak
 • Mentoruur
 • Burgerschapsdagen

Praktijkervaring

Leerjaar 1: 400 uur stage (bol) of 650 uur stage (bbl)

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

Uitstroomprofielen

In november stellen we een voorlopig studieadvies op. Twee maanden later volgt er een bindend studieadvies. Met het diploma kun je uitstromen naar alle niveau 2-opleidingen. Haal je het diploma niet? Dan brengen we je in beeld bij de gemeente en gaan we samen kijken welke bedrijven bij jou passen, waar je aan de slag kunt.

De regio als klaslokaal

Écht iets leren… dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je kunt goed alleen werken, maar ook in teamverband.
 • Je bent graag buiten.
 • Je steekt graag je handen uit de mouwen.
 • Je hebt ruimtelijk inzicht.
 • Je werkt nauwkeurig.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

Om deze opleiding te volgen, heb je geen vooropleiding nodig. Wel moet je 16 jaar of ouder zijn. En natuurlijk leren we je tijdens een kennismakingsgesprek graag wat beter kennen.

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Als je je aanmeldt voor deze opleiding dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Heb je behoefte aan een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Mbo niveau 2

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Ook nog goed om te weten

We vinden een positieve houding ontzettend belangrijk. Dat betekent dat je open moet staan voor nieuwe kennis en vaardigheden om aan deze opleiding te beginnen.

Crebonummer / opleiding 25740
Niveau 1
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bbl, bol

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000