fbpx
bbl, bol - Niveau 1

Assistent Horeca, Voeding en Voedingsindustrie (entree)

Ben jij straks de steun en toeverlaat van je collega’s in de keuken?

“Restaurants, bakkerijen en cafés genoeg: volop keuze dus voor jou!”

Wat doet een assistent horeca, voeding en voedingsindustrie?

Groenten wassen, broodjes smeren, desserts decoreren… in de keuken gebeurt veel meer dan de koks aankunnen. Gelukkig ben jij er om ze op allerlei manieren te helpen. Sterker nog: zonder jou zou alles in het honderd lopen. Goed dus dat je voortdurend alert bent en al aan je volgende taak begint voordat iemand het in de gaten geeft!

Als assistent horeca, voeding of voedingsindustrie help je je collega’s met allerlei voorbereidingen in de keuken. In grote horecazaken of voedingsbedrijven zijn goede assistenten simpelweg onmisbaar, omdat er heel veel moet gebeuren om alles goed te laten verlopen. Goed dat je er bent dus!

Met deze opleiding kun je in de horeca gaan werken. Daarbij kun je heel veel kanten op. Zo kun je aan de slag in de brood- en banketwereld, maar ook bij een bedrijf in de voedingsindustrie. En wat dacht je van een baan bij een slagerij, patisserie, bakkerij, hotel of lunchroom? Jij kiest!

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je bereidt het werk in de keuken voor.
 • Je dekt de tafels.
 • Je helpt collega’s tijdens het werk.
 • Je ruimt op en maakt schoon.
 • Je helpt mee in de keuken of winkel.

“Deze praktische opleiding is een mix van bol en bbl: je leert dus op school én in de praktijk” 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Deze entree-opleiding duurt een jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert ook in de praktijk. Je loopt namelijk stage bij een erkend leerbedrijf in de regio.

De opleiding bestaat uit een basis- en een beroepsspecifiek deel. Door de combinatie van theorie en praktijk ben je straks helemaal klaar voor een loopbaan in deze prachtige branche!

Vakken

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Vakleer
 • Keuzevak
 • Mentoruur
 • Burgerschapsdagen

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: 400 uur stage (bol) of 650 uur stage (bbl).

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

Uitstroomprofielen

In november stellen we een voorlopig studieadvies op. Twee maanden daarna volgt een bindend studieadvies. Met het diploma kun je uitstromen naar alle niveau 2-opleidingen.

De regio als klaslokaal

Écht iets leren … dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je kunt goed met mensen omgaan.
 • Je werkt hard.
 • Je bent stressbestendig.
 • Je kunt secuur en hygiënisch werken.
 • Je vindt het geen probleem om ook vroeg in de ochtend of ’s avonds te werken.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

Om met deze opleiding te starten, heb je geen diploma nodig.Wel moet je op 1 augustus zestien jaar of ouder zijn. Een beoordelingsgesprek hoort standaard bij de toelatingsprocedure.

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Als je je aanmeldt voor deze opleiding dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Heb je behoefte aan een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Mbo niveau 2-opleidingen
Crebonummer / opleiding 25742
Niveau 1
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bbl, bol

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000