fbpx
bbl, bol - Niveau 1

Assistent Installatie & Constructie (entree)

Krijg jij straks ingewikkelde installaties weer aan de praat?

“Installatiebedrijven in de regio staan te springen om goed opgeleide technici” 

Wat doet een assistent installatie en constructie?

Het is hartje winter, de nachten zijn ijskoud. Dé tijd waarin je geen problemen met de verwarming wil… Maar bij de familie Vorselaar werkt de verwarmingsinstallatie niet meer. Een mooie klus voor jou en je collega-monteur. Al snel zien jullie waar het probleem zit en jullie lossen het vakkundig op. En voordat jullie gaan, geven jullie de bewoners nog wel even een advies mee. Zij tevreden, jij tevreden. Op naar de volgende klus!

Als assistent installatie en constructie kun je bij veel bedrijven terecht: in de elektrotechniek, in de metaaltechniek en in het constructiewerk bijvoorbeeld. Welke tak van sport je ook kiest: de kans is groot dat je op tal van plaatsen komt: van bouwlocaties en productiehallen tot en met het dak van een kantoor of gewoon bij mensen thuis. Echt iets voor jou. Als je maar kunt sleutelen.

Je assisteert een technisch vakman. Het ene moment werken jullie aan een gloednieuwe installatie, het volgende moment verhelpen jullie een storing. Daarbij zorg jij er met hand- en spandiensten voor dat je collega zijn werk goed kan doen. Je bereidt werkzaamheden voor en maakt onderdelen los en weer vast, maar ook de boel even opruimen vind je geen probleem. Al doende leer je zo ook zelf de fijne kneepjes van het vak. Kortom: je schroeft iedere dag je kennis verder op!

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je assisteert je collega bij zijn werk.
 • Je voert kleine werkzaamheden uit, zoals boren, schroeven en monteren.
 • Je maakt producten en halffabricaten.
 • Je helpt met het opruimen van gereedschap.
 • Je zorgt ervoor dat de werkplek netjes blijft.

“Na deze opleiding kun je makkelijk doorstromen naar een niveau-2 opleiding in de techniek” 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Deze entree-opleiding duurt een jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Drie of vier dagen werk je namelijk bij een erkend leerbedrijf in de regio. Daar leer je alle vaardigheden en verantwoordelijkheden die bij het beroep horen goed kennen. In de loop van het jaar kies je voor een uitstroomprofiel. Reken maar dat jij straks klaar bent voor een mooie toekomst!

Vakken

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Vakleer
 • Keuzevak
 • Mentoruur
 • Burgerschapsdagen

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: 400 uur stage (bol) of 650 uur stage (bbl).

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

Uitstroomprofielen

In november stellen we een voorlopig studieadvies op. Twee maanden later volgt er een bindend studieadvies. Op basis van dat advies stroom je door naar een niveau 2-opleiding. Of je gaat meteen aan het werk natuurlijk!

De regio als klaslokaal

Écht iets leren… dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je bent geïnteresseerd in techniek en installaties.
 • Je kunt zowel zelfstandig werken als in teamverband.
 • Je bent heel precies.
 • Je bent een echte aanpakker.
 • Je vindt het leuk om uit te zoeken hoe je een probleem kunt oplossen.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of een instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

Om deze opleiding te volgen, heb je geen diploma nodig. Wel moet je 16 jaar of ouder zijn. Ook vindt er een kennismakingsgesprek plaats om je wat beter te leren kennen.

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Als je je aanmeldt voor deze opleiding dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Heb je behoefte aan een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Mbo niveau 2

Ook nog goed om te weten

Kies je voor deze opleiding? Dan is een positieve leerhouding erg belangrijk. Hoe meer jij je openstelt voor advies en begeleiding, hoe beter je je beroep straks kunt uitvoeren!

Crebonummer / opleiding 25744
Niveau 1
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bbl, bol

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000