Sluiting locaties De Leijgraaf

Bij De Leijgraaf houden we de ontwikkelingen rondom het coronavirus goed in de gaten. We hebben hierover direct contact met de nodige instanties.

Klik hier voor meer informatie
bbl - Niveau 1

Assistent Procestechniek (entree)

Draag jij straks je steentje bij aan de mooiste bouwprojecten?

“Productieprocessen gaan altijd door, dus goede assistenten procestechniek zijn én blijven onmisbaar”

Wat doet een assistent procestechniek?

Voor jou geen kantoorbaan met een laptop; jouw ‘bureau’ is de lopende band in de productiehal! Want als assistent procestechniek werk je ook vandaag weer aan de productie van vele honderden levensmiddelen of goederen. Pas als ze aan de strengste kwaliteitseisen voldoen, verlaten ze het bedrijf. Geen dag is hetzelfde, en daar geniet jij van. Zelfs iedere onderhoudsklus, storing of ander ‘probleem’ is voor jou een uitdaging!

Als assistent procestechniek kun je terechtkomen bij allerlei productiebedrijven. Denk bijvoorbeeld aan fabrieken waar eten en drinken wordt gemaakt, maar je kunt net zo goed kiezen voor een bedrijf dat papier en karton verwerkt of een omgeving waar producten worden gemaakt die in winkels belanden. Waar je ook terechtkomt: zonder jou staat het productieproces stil. En dat kan natuurlijk niet!

In je dagelijkse werk bedien je zelfstandig een machine in het productieproces, soms zelfs meerdere tegelijk. Dat vraagt om zelfstandigheid, maar tegelijk ben je een echte teamplayer. Want alleen als alle onderdelen van het productieproces goed samenwerken, wordt het eindproduct top! Meestal werk je als assistent procestechniek samen met de procesoperator. Hij is je leidinggevende en vertelt je wat je taken zijn.

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je stuurt een of meerdere machine(s) aan.
 • Je werkt samen met collega’s.
 • Je voert kleine reparatie- en onderhoudstaken uit.
 • Je assisteert je collega’s bij de uitvoering van hun werk.
 • Je houdt de regels in de gaten voor milieu en veiligheid.

“Dit is een prachtige opstap naar een niveau 2-opleiding in de productie” 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Deze entree-opleiding duurt een jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Een aantal dagen in de week loop je namelijk stage bij een bedrijf in de regio. Als je voor een bbl-traject kiest, volg je daar ook je praktijkvakken. Door vooral te ‘doen’, leer je het beroep en je werkzaamheden snel goed kennen. Na een jaar ben je dus helemaal klaar voor het échte werk.

Vakken

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Vakleer
 • Keuzevak
 • Mentoruur
 • Burgerschapsdagen

Praktijkervaring

Leerjaar 1: 400 uur stage (bol) of 650 uur stage (bbl)

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

Uitstroomprofielen

In november stellen we een voorlopig studieadvies op. Twee maanden later volgt er een bindend studieadvies. Met het diploma kun je uitstromen naar alle niveau 2-opleidingen. Haal je het diploma niet? Dan brengen we je in beeld bij de gemeente en gaan we samen kijken welke bedrijven bij jou passen, waar je aan de slag kunt.

De regio als klaslokaal

Écht iets leren… dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je kunt goed alleen werken, maar ook in teamverband.
 • Je werkt secuur en houdt je werkplek schoon.
 • Je steekt graag je handen uit de mouwen.
 • Je voelt je verantwoordelijk voor de producten die je verwerkt.
 • Je vindt werken in ploegendiensten prima.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

Om deze opleiding te volgen, heb je geen vooropleiding nodig. Wel moet je 16 jaar of ouder zijn. En natuurlijk leren we je tijdens een kennismakingsgesprek graag wat beter kennen.

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Als je je aanmeldt voor deze opleiding dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Heb je behoefte aan een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Mbo niveau 2

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Ook nog goed om te weten

We vinden een positieve houding ontzettend belangrijk. Dat betekent dat je open moet staan voor nieuwe kennis en vaardigheden om aan deze opleiding te beginnen.

Crebonummer / opleiding 25250
Niveau 1
Start opleiding 24/08/2020
Leerweg bbl
Lesgeld per jaar € 243

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Meld je hier dan meteen aan!

Meld je hier aan

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Lees verder

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Filter

0
088-0170000