fbpx
bbl, bol - Niveau 1

Assistent Verkoop/Retail (entree)

Ben jij straks de steun en toeverlaat van je collega’s in de winkel?

“Goede verkoopassistenten zijn onmisbaar, zéker in de grotere winkels”

Wat doet een assistent verkoop/retail?

Nog even en de winkel gaat open. De manager vraagt of je de achterste schappen nog even kunt checken. Als die er piekfijn uitzien, loop je nog een laatste keer door de winkel. Je vult nog een laatste product aan, hangt een poster recht en zet het verkoopbord buiten. Laat de klanten nu maar komen, jij bent er helemaal klaar voor!

Als assistent verkoop/retail help je mee op allerlei vlakken in een winkel. Zo help je bij het netjes neerleggen van de producten en zorg je dat alles aanwezig is in de winkel. Maar het allerbelangrijkste zijn natuurlijk de klanten. Je helpt hen door vragen te beantwoorden. Weet je iets niet? Geen probleem, daar zijn collega’s toch voor? Met z’n allen zorgen jullie dat de klant goed geholpen wordt.

Ook achter de schermen steek jij je handen uit de mouwen. Je ontvangt bijvoorbeeld goederen, en legt deze op de juiste plek in het magazijn of de winkel. Ook help je mee met het opruimen en schoonhouden van de winkel. Samen met een diploma voor een niveau 2 opleiding kun je terecht in allerlei winkels. Wat is jouw passie? Mode, planten, lekker eten, boeken, elektronica…? De mogelijkheden zijn eindeloos, maar één ding is zeker: jouw talent is hard nodig!

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je bereidt het werk in de winkel voor.
 • Je helpt klanten.
 • Je maakt mee schoon.
 • Je werkt de voorraden bij.
 • Je helpt collega’s om de winkel goed te laten draaien.

“Dankzij deze praktijkgerichte opdrachten kun je na je opleiding meestal direct aan de slag” 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Deze entree-opleiding duurt een jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert ook in de praktijk. In het tweede deel van het jaar loop je namelijk twee dagen per week stage bij een erkend leerbedrijf in de regio. Daarnaast doe je natuurlijk ook theoretische kennis op. Na dit jaar weet je dus zeker dat je helemaal klaar bent voor een mooie baan als assistent in een winkel!

Vakken

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Vakleer
 • Keuzevak
 • Mentoruur
 • Burgerschapsdagen

Praktijkervaring

Leerjaar 1: 400 uur stage (bol) of 650 uur stage (bbl)

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

Uitstroomprofielen

In november stellen we een voorlopig studieadvies op. Twee maanden later volgt er een bindend studieadvies. Met het diploma kun je uitstromen naar alle niveau 2-opleidingen. Haal je het diploma niet? Dan ga je gewoon lekker aan het werk.

De regio als klaslokaal

Écht iets leren… dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je bent graag onder de mensen.
 • Je werkt netjes en nauwkeurig.
 • Je helpt anderen graag.
 • Je bent flexibel.
 • Je vindt het niet erg om ook ’s avonds of in het weekend te werken.

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

Om deze opleiding te volgen, heb je geen vooropleiding nodig. Wel moet je 16 jaar of ouder zijn. En natuurlijk leren we je tijdens een kennismakingsgesprek graag wat beter kennen.

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Als je je aanmeldt voor deze opleiding dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Heb je behoefte aan een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Mbo niveau 2-opleidingen

Ook nog goed om te weten

We vinden een positieve houding ontzettend belangrijk. Dat betekent dat je open moet staan voor nieuwe kennis en vaardigheden om aan deze opleiding te beginnen.

Crebonummer / opleiding 25748
Niveau 1
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bbl, bol

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000