fbpx
bbl - Niveau 2

Basistechnicus personenauto’s

Zorg jij straks voor perfect onderhouden auto’s?

“Je doet veel praktijkervaring op, zodat je meteen aan de slag kunt als onderhoudsmonteur”

Wat doet een basistechnicus personenauto’s?

Terwijl de muziek uit de speakers klinkt, sta je over het motorblok van een Seat gebogen. Het is even zoeken, maar dán ontdek je wat voor die storingsmelding op het dashboard zorgt. Juist dat puzzelen vind je leuk, want het geeft ontzettend veel voldoening als het lukt om het te fixen!

Als basistechnicus personenauto’s voer je kleine reparaties uit en zorg je voor het onderhoud van auto’s. Daarbij werk je vaak samen met een collega die eerste autotechnicus is. Zodra jullie de werkorders van de receptie of de verkoopafdeling ontvangen, bepalen jullie samen wie wat gaat doen. Teamwork dus!

Om auto’s te onderhouden, gebruik je allerlei moderne apparatuur. Ook het uitlezen van de boordcomputer behoort tot jouw werkzaamheden. Je moet dus ouderwets kunnen sleutelen, maar óók op de hoogte zijn van digitale technieken. Laat dat maar over aan een moderne autotechnicus!

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je maakt nieuwe personenauto’s klaar voor aflevering.
 • Je voert onderhoudsbeurten uit aan personenauto’s.
 • Je leest boordcomputers uit en lost eventuele technische problemen op.
 • Je voert reparaties uit.
 • Je monteert vervangende onderdelen.

“Omdat je vooral in de werkplaats bezig bent, leer je het vak écht kennen” 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt twee jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Je werkt vier dagen per week bij een autobedrijf in de regio. Door vooral te ‘doen’, leer je het beroep en je werkzaamheden snel goed kennen. Na twee jaar weet je dus precies hoe je een (moderne) auto moet onderhouden en hoe je reparaties uitvoert. Kortom: je bent klaar voor het échte werk!

Vakken

 • Nederlands
 • Engels
 • Rekenen
 • Burgerschap
 • LOB
 • Vakleer
 • Practicum
 • Praktijk

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: vierdagen lerend werken per week
 • Leerjaar 2: vier dagen lerend werken per week

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

Bekijk hier alle opleidingen

De regio als klaslokaal

Écht iets leren … dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als klaslokaal. Doordat je projecten uitvoert bij regionale bedrijven en instellingen, sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Tegelijkertijd brengen we de praktijk naar binnen. Zo krijg je geregeld les van gastdocenten, die de beroepen van nu én de toekomst als geen ander kennen.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Zo sluit ons onderwijs altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. En niet onbelangrijk: na je opleiding vind je vaak gegarandeerd een baan. Niet in verre oorden, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je kunt zelfstandig werken, maar ook in teamverband.
 • Je bent handig en heel precies.
 • Je neemt verantwoordelijkheid.
 • Je leert graag nieuwe dingen.
 • Je staat open voor veranderingen.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of een instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Vmbo b

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Als je je aanmeldt voor deze opleiding dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Heb je behoefte aan een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Eerste autotechnicus

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Ook nog goed om te weten

Tijdens deze opleiding start je vanaf dag één met werken. Misschien heb je zelfs al een baan, en anders zoeken we een mooi bedrijf in de regio voor je. Je verdient dus ook meteen je eigen salaris! Daarnaast heb je met je diploma op zak een prima vooruitzicht op een baan, misschien wel bij een van de partners met wie we samenwerken. Je maakt dus een perfecte start!

Crebonummer / opleiding 25668
Niveau 2
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bbl

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000