Leidinggeven bbl niveau 4
Het omgaan en aansturen van medewerkers vraagt veel flexibiliteit en creativiteit om samen tot een passende oplossing en resultaat te komen. Een goede begeleiding, sturing en coaching hierin maken jou als leidinggevende sterk en zorgen ervoor dat jouw team uitstekend kan presteren.

Leidinggeven bbl niveau 4

 • Bbl - Niveau 4
 • Lesweek: 1 dag
 • 1 leerjaar
 • Leslocatie: Oss of Veghel

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers

Afkortingen
 • bbl betekent Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit is een combinatie van werken en leren.

› Alle afkortingen en woorden

Versterk jouw leidinggevende kwaliteiten

Werk je momenteel in een bedrijf als (beginnend) leidinggevende zoals coördinator, teamleider of  afdelingsmanager en wil je jouw rol als leidinggevende versterken en uitbreiden, dan is déze specialistenopleiding jou op het lijf geschreven.
Het omgaan en aansturen van medewerkers vraagt veel flexibiliteit en creativiteit om samen tot een passende oplossing en resultaat te komen. Een goede begeleiding, sturing en coaching hierin maken jou als leidinggevende sterk en zorgen ervoor dat jouw team uitstekend kan presteren.

Het mooie van teamwerk is dat je het niet alleen hoeft te doen.

Rudolf Grimm, docent


Ontwikkel jezelf

De opleiding Leidinggeven op basis van vakmanschap duurt 1 jaar. In die periode werk je aan verschillende 'competenties'. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk om als leidinggevende goed met je medewerkers om te gaan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze verder ontwikkelen. Dat doe je vooral in de praktijk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het coachen, communiceren en het uitvoeren van het personeelsmanagement. Het is belangrijk dat je ruimte binnen je bedrijf krijgt om deze competenties te ontwikkelen.

Interesses en vaardigheden

 • Je geeft graag leiding.
 • Je gaat graag met mensen om.
 • Je kunt goed luisteren.
 • Je bent flexibel en creatief.
 • Je maakt verbinding tussen medewerkers en teams.

De opleiding in het kort

 

De opleiding Leidinggeven op basis van vakmanschap duurt 1 jaar. Tijdens de opleiding krijg je zowel theorie als praktijk. Je wordt opgeleid voor een professioneel leidinggevende die zijn of haar team perfect kan coachen en aansturen.

Daarom volg je vakken op het gebied van leidinggeven -, communicatie - en personeelsmanagement. Ook leer je hoe je actief naar je medewerkers luistert zonder een aanname of een oordeel te vellen. Verder is het belangrijk dat je een veilige omgeving voor je team creëert zodat zij ook actief meedenken en meedoen. Dit alles om samen tot een uitstekend resultaat te komen waarin iedereen zijn of haar steentje kan bijgedragen.

Aan het succes van een team herkent men de leidinggevende.

Anton Jetten, docent

BBL: leren in de praktijk

We kunnen je veel vertellen over de opleiding Leidinggeven, maar je moet het vooral doen. Daarom is de praktijk zo belangrijk in de opleiding. Leidinggevende word je niet in de schoolbank, dat word je in de praktijk. Daarom werk je al minimaal 20 uur voor een erkend leerbedrijf of je hebt een werkovereenkomst met een van de bedrijven waar ROC de Leijgraaf mee samenwerkt. Voordat je aan een BBL-opleiding begint, moet je een baan hebben bij een erkend leerbedrijf.

Klaar met de opleiding. En dan?

Na de opleiding Leidinggeven op basis van vakmanschap kun je aan de slag als professioneel leidinggevende in je huidige of een toekomstig bedrijf. Omdat het een niveau 4 opleiding is, kun je ook doorstromen naar het HBO. 

Opleidingsgegevens

Leerweg: bbl Crebocode: 25160
Niveau: 4 Beroepsrichting: Economie & Bedrijf
Aantal leerjaren: 1 Locaties: Oss of Veghel

 

Kosten

 • Wettelijk lesgeld voor de bol - opleiding (schooljaar 2017 - 2018) € 573
 • Kosten voor extra geleverde zaken die door de school per schooljaar in rekening worden gebracht.
 • Leermiddelen per jaar: ca € 350 tot € 550. Plus evt. kosten voor een laptop.
 • Je hebt bij de BBL-opleiding geen recht op studiefinanciering.

Toelatingseisen

 • Je hebt minimaal 20 uur per week een leerarbeidsovereenkomst bij een bedrijf waar je de mogelijkheid hebt jezelf te kunnen ontplooien als leidinggevende.
 • Diploma op mbo niveau 3.
 • Een HAVO-diploma, of een overgangsbewijs van 4 naar 5 HAVO.
 • Wanneer je 21 jaar of ouder bent en geen diploma's hebt, dan kun je een assesment/capaciteitentest maken.
 • Op basis van werkervaring is het mogelijk om een uitgebreid kennismakingsgesprek aan te gaan.

Klaar met de opleiding. En dan?

Na de opleiding Leidinggeven op basis van vakmanschap kun je aan de slag als professioneel leidinggevende in je huidige of een toekomstig bedrijf. Omdat het een niveau 4 opleiding is, kun je ook doorstromen naar het HBO. 

Examinering

  • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
  • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
  • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
  • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
  • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal- en rekenexamens af te leggen.
  • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
  • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten.

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID.

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!).

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt.

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen).

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van de door jou behaalde diploma’s en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.