Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker BBL niveau 4
Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker neem je in je team het voortouw rondom kwaliteitsverbeteringen en professionaliseren.

Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker BBL niveau 4

 • Bbl -Niveau 4
 • Leslocatie: Veghel Muntelaar
 • 1 Leerjaar
 • Contactpersoon: Toos Bax, toos.bax@leijgraaf.nl, tel: 088 017 7259

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Veelgestelde vragen
Leerbedrijven
Afkortingen
 • bbl betekent Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit is een combinatie van werken en leren.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte gespecialiseerd pedagogisch medewerker?

Het is een drukke boel vanochtend bij integraal kindcentrum 'de blokhut'. Baby's kruipen lekker door de groep, enkele peuters zijn al met je collega buiten en racen daar op hun fietsjes. Ze gaan helemaal op in hun spel. Ouders nemen afscheid van hun kind en willen je snel nog laten weten waar je vandaag rekening mee moet houden. De ouder van Jaap blijft nog wat langer op de groep. Hiermee heb jij een afspraak om kennis, ervaring en inzichten over het welbevinden en de ontwikkeling van Jaap te bespreken. Je hebt namelijk bij Jaap een taalachterstand gesignaleerd.

Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker ben jij aanspreekpunt voor ouders, collega's en externe betrokkenen bij begeleiding van kinderen met specifieke begeleidingsvragen en/of opvoedingsvraagstukken.
Je hebt een afwisselend takenpakket. De ene keer bedenk en voer je ontwikkelingsgerichte activiteiten met de kinderen uit en een ander moment geef jij nieuwe collega's werkbegeleiding of bereid je de vergadering voor. De gespecialiseerd pedagogisch medewerker biedt niet alleen dagelijkse opvang aan kinderen van nul tot en met twaalf jaar, maar begeleid kinderen ook op hun weg naar zelfstandigheid en zelfverantwoordelijkheid, je biedt kinderen een plek waar ze zich veilig en gewenst voelen, waar ze zich kunnen ontplooien en ontwikkelen.

Werken binnen kindcentra betekent ook nadenken over opvoeden en over je handelen. Je bent iedere dag met kinderen in de weer, hebt contact met collega's en ouders. Omdat je met kinderen werkt, is het van belang je bewust te zijn van de manier waarop je met hen omgaat. Je bouwt een opvoedingsrelatie op maar zorgt tegelijkertijd voor professionele afstand.

Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker neem je in je team het voortouw rondom kwaliteitsverbeteringen en professionaliseren.

De opleiding in het kort

Ben je in het bezit van het diploma pedagogisch medewerker niveau 3? Of heb je na het behalen van je diploma als pedagogisch medewerker in de kinderopvang gewerkt?

En je wil je graag verder ontwikkelen dan is deze opleiding een mooie kans voor je.
In deze opleiding ga je je verder verdiepen in het voeren van gesprekken met ouders (verzorgers) en het kind. Je bent bezig met het opstellen van een gespecialiseerd activiteitenprogramma.

Daarnaast leer je coördinerende taken - en beleidsondersteunende taken uit te voeren. Je verdiept je in het opbouwen van een netwerk en dit te onderhouden. Naast pedagogische vakken krijg je ook algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen.

De opleiding is een BBL traject. Dit wil zeggen dat je1 dag in de week naar school gaat. De lesdag wordt woensdagmiddag/avond van 13.00-20.00 uur.
Daarnaast is het van belang dat je minimaal 16 uur een arbeidsovereenkomst in de kinderopvang hebt.
De opleiding duurt 52 weken.

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt 

 

Opleidingsgegevens

Leerweg: bbl

Crebocode: 25484

Niveau: 4 Beroepsrichting: Mens & Maatschappij
Aantal leerjaren: 1 Locaties: Veghel, Muntelaar 

Kosten

 • Wettelijk lesgeld voor de bbl-opleiding
  € 573,- (op basis van schoojaar 2017/18)
 • Je hebt bij de bbl-opleiding geen recht op studiefinanciering.
 • Kosten voor studieboeken variëren tussen € 300,- en € 400,-. Plus evt. kosten voor een laptop. 

Toelatingseisen

Kies je voor de opleiding bbl, dan moet je voor minimaal 16 uur per week een arbeidsovereenkomst hebben bij een kinderopvangorganisatie.
 • Je hebt een diploma pedagogisch medewerker niveau 3. 

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie-examens, gedragsobservaties en productiebeoordelingen.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan, dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten. 

Hoe meld je je aan?

Je werkgever meldt je aan door middel van een aanmeldformulier. Daarna volgt een kennismakingsgesprek.

Vragen?

Heb je nog vragen, neem dan gerust contact met ons op via Toos Bax, toos.bax@leijgraaf.nl, 088 017 7259. Wij helpen je graag verder. 

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.