“Goede analisten kunnen overal terecht: van de medische wereld tot en met de voedingsmiddelenindustrie”
Wat doet een biologisch medisch analist?
Antistoffen, DNA, enzymen, immunologie, genetisch materiaal… Voor de meeste mensen is dat ingewikkelde materie. Maar voor jou? Gesneden koek! Met grote precisie zoek je naar DNA-sporen op een kledingstuk. Een secuur en belangrijk werkje, waardoor wellicht een misdaad kan worden opgelost. Geconcentreerd bestudeer je dan ook het materiaal met je microscoop. CSI, maar dan gewoon in Nederland!
Als biologisch medisch analist ben je gefascineerd door cellen en organismen als bacteriën, virussen en schimmels. Je wilt gewoon weten hoe ze werken! Je bent dan ook een echte onderzoeker. Met de microscoop en andere apparatuur speur je net zo lang tot je antwoord hebt op je onderzoeksvraag.
Je werkt bijvoorbeeld in een laboratorium van een ziekenhuis, een universiteit of een forensisch instituut. Of in de voedingsmiddelenindustrie. Daar doe je DNA-onderzoek, zoek je naar afwijkingen en zet je cellen en weefsels op kweek. Zo stel je vast of grondstoffen en materialen voldoen aan de gestelde eisen of help je mee aan de ontwikkeling van nieuwe producten. Spannend werk!
“We leiden je theoretisch én praktisch op voor een prachtige baan in het laboratorium”
De regio als klaslokaal
Écht iets leren … dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.
Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?
Is deze opleiding iets voor mij?
Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.
- Je kunt goed zelfstandig werken.
- Je bent heel precies.
- Je bent erg nieuwsgierig.
- Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
- Je bent geïnteresseerd in (micro)biologie.
Wat zijn de kosten voor deze opleiding?
Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.
De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.
Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?
- Vmbo k/g/t
- Havo
- Vwo 3-4
- Mbo 3
Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies
Wil je een kennismakingsgesprek en/of een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!
Bij aanmelding voor deze opleiding worden alle studenten in hetzelfde instroom-crebo geplaatst, te weten 23030 – Analisten.
Gedurende de opleiding word je overgeschreven naar de door jou gekozen uitstroom-variant, 25045 – Biologisch Medisch Analist Oss BOL 4.
Dit heeft verder geen gevolgen voor jou, of voor jouw opleiding.
Indien je geplaatst wordt, ontvang je een toelatingsmail en een digitale onderwijsovereenkomst voor 23030 – Analisten.
Kan ik doorstuderen na deze opleiding?
Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).
- Hoger Laboratoriumonderwijs (HLO)
- Chemische Technologie