fbpx
bbl - Niveau 2

Constructie- werker

Bouw jij straks mee aan de mooiste en sterkste constructies?

“Studeren, werken én je eigen geld verdienen: maak de perfecte start!”

Wat doet een constructiewerker?

Deze week werken jullie aan de constructie van een hijskraan. Dat betekent dat je verschillende losse stalen onderdelen maakt en bevestigt, precies op de juiste plek en op de juiste manier. Dat vergt het nodige van je: vakmanschap, inzicht, nauwkeurigheid… Jouw constructie moet straks namelijk een groot gewicht dragen en enorme krachten opvangen. Laat dat maar aan jou over!

Als constructiewerker kun je op heel veel plaatsen terecht. In de constructiebouw natuurlijk, maar ook in bijvoorbeeld de machine- en apparatenbouw en de transportmiddelenindustrie. Overal richt je je op de constructie: de basis die stevigheid biedt. Soms maak je en monteer je losse onderdelen, soms werk je mee aan een complete constructie. De ene keer seriematig, de andere keer op maat. En juist die afwisseling maakt dit werk voor jou zo interessant.

Je maakt (deel)constructies van zware materialen, zoals metalen platen, pijpen en profielen. Daarbij komt je kennis van technieken, machines en apparaten goed van pas. En twijfel je toch? Dan check je gewoon de technische tekening. Met jouw vakmanschap sta je aan de basis van een bouwwerk!

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je bereidt de constructiewerkzaamheden voor.
 • Je voert constructiewerkzaamheden uit.
 • Je stelt machines en gereedschappen af.
 • Je bewerkt en vervormt materialen.
 • Je meet je werk en controleert het.

“Deze opleiding stoomt je helemaal klaar voor een prachtige baan in de metaalindustrie”

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt twee jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Vier dagen in de week werk je namelijk bij een erkend leerbedrijf in de regio. Door vooral te ‘doen’, leer je het beroep en de werkzaamheden snel goed kennen.

In het eerste jaar maak je uitgebreid kennis met metaaltechniek. Of het nu gaat over las-, plaat- of constructiewerk: je leert alles over de productie, montage en isolatie van metaalonderdelen. Ook werk je aan je kennis, je vaardigheden en je houding.

In het tweede jaar verbreed je je kennis en blijf je jezelf ontwikkelen. Je leert hoe je tekeningen leest, hoe je machines instelt en hoe je onderdelen afmeet. Maar ook zaken als veiligheid en samenwerking komen aan bod. Alles staat in het teken van jouw toekomst. En laten we eerlijk zijn: waar leer je nou meer dan in de praktijk?

Vakken

 • Tekeninglezen
 • Materiaalleer
 • Productietechnieken
 • Nederlands
 • Burgerschap

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: vier dagen lerend werken per week
 • Leerjaar 2: vier dagen lerend werken per week

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

Stichting Metaal Onderwijs (SMO)

Deze opleiding kun je ook volgen in combinatie met SMO. In dat geval volg je naast je lesdag op school nog één extra praktijkdag bij ons op de leslocatie. Je bent dan twee dagen op locatie van De Leijgraaf en drie dagen bij de werkgever. SMO staat voor Stichting Metaal Onderwijs. Kijk voor meer informatie op www.smo-metaalopleiding.nl of neem met ons contact op.

De regio als klaslokaal

Écht iets leren … dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je bent handig.
 • Je bent heel precies.
 • Je kunt goed alleen werken, maar ook in teamverband.
 • Je hebt ruimtelijk inzicht.
 • Je kunt je goed concentreren.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Vmbo b

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Als je je aanmeldt voor deze opleiding dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Heb je behoefte aan een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Allround constructiewerker

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Crebonummer / opleiding 25291
Niveau 2
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bbl

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000