fbpx
bbl - Niveau 3

Eerste Monteur Elektrotechnische Industriële Installaties en systemen

Installeer jij straks elektrotechnische installaties in woningen en gebouwen?

“Studeren, werken én je eigen geld verdienen: maak de perfecte start!”

Wat doet een eerste monteur elektrotechnische industriële installaties?

Een van de liften in het flatgebouw is kapot. Lastig! Jij wordt erop afgestuurd. Je checkt het systeem en ontdekt al snel waar het probleem schuilt: een van de kabels is versleten. Een uitdagend probleem, want de kabel zit op een lastige plek. Maar vóór de gebouwbeheerder het in de gaten heeft, heb jij de oplossing al gevonden. Je vervangt de kabel, stelt de lift opnieuw af en voert nog een test uit. Zo, die werkt weer prima. Dat is nog eens werken op niveau.

Als eerste monteur elektrotechnische industriële installaties zorg je voor het aanleggen, onderhouden en wijzigen van elektrotechnische installaties. Deze installaties kunnen heel verschillend zijn: van eenvoudige machines tot verkeerssignaleringen en complexe gebouwbeheerssystemen. Soms doe je je werk binnen het bedrijf, soms werk je op locatie. Maar waar je ook terecht komt: jij zorgt ervoor dat alle elektrotechnische systemen (weer) feilloos werken.

Verder ben je verantwoordelijk voor het team van meewerkende monteurs. Je stuurt ze aan, je coacht ze en je zorgt voor een goede samenwerking. Ook hou je alle regels op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu in de gaten. Zo sta jij voor de kwaliteit van je eigen werk én dat van de meewerkende monteurs. Prachtig werk dus… Aan de slag!

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je plaatst elektrotechnische systemen.
 • Je test of deze systemen goed werken.
 • Je spoort fouten op in systemen en lost deze op.
 • Je begeleidt en coacht meewerkende monteurs.
 • Je zorgt ervoor dat de systemen feilloos werken.

“Door tijdens je opleiding veel zelf te doen, leer je het vak echt in de praktijk kennen”

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt drie jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Vier dagen in de week werk je namelijk bij een installatiebedrijf in de regio. Door vooral te ‘doen’, leer je het beroep en de werkzaamheden snel goed kennen. Reken maar dat je daar veel van opsteekt! Na drie jaar ben je dan ook helemaal klaar voor het échte werk.

Vakken

 • Nederlands
 • Rekenen
 • LOB
 • Burgerschap
 • Keuzedeel
 • Vakleer elektrotechniek

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: vier dagen lerend werken per week
 • Leerjaar 2: vier dagen lerend werken per week
 • Leerjaar 3: vier dagen lerend werken per week

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

Bekijk hier alle technische opleidingen

De regio als klaslokaal

Écht iets leren… dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je bent precies.
 • Je kunt goed presteren onder druk.
 • Je hebt een goede motoriek.
 • Je leert graag nieuwe dingen.
 • Je neemt verantwoordelijkheid.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Vmbo k/t
 • Mbo 2

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Wil je een kennismakingsgesprek en/of een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Mbo Elektrotechniek niveau 4

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Ook nog goed om te weten

Tijdens deze opleiding start je vanaf dag één met werken. Misschien heb je zelfs al een baan, en anders zoeken we een mooi bedrijf in de regio voor je. Je verdient dus ook meteen je eigen salaris! Daarnaast heb je met je diploma op zak een prima vooruitzicht op een baan, misschien wel bij een van de partners met wie we samenwerken (bijvoorbeeld DUO-Elektro, Kemkens Installatiebedrijf, IW, Hoppenbrouwers Techniek en Werk en Vakmanschap). Je maakt dus een perfecte start!

Crebonummer / opleiding 25735
Niveau 3
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bbl

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000