fbpx
bbl - Niveau 3

Eerste monteur mechatronica

Repareer jij straks die volautomatische robotarm voor de auto-industrie?

“Studeren, werken én je eigen geld verdienen: maak de perfecte start!”

Wat doet een eerste monteur mechatronica?

Tijd voor actie! In de productiehal van een internationaal automerk hapert een van de volautomatische robotarmen. Een leuke uitdaging voor jou en je team, want jullie hebben die arm destijds zélf gebouwd. Je weet dus als geen ander hoe die werkt. Voordat jullie beginnen, bestuderen jullie nog even goed de technische werktekening. Dan verdeel jij de taken en gaan jullie aan de slag. Want een vertraging in de productie… dat laat jij niet gebeuren.

Als eerste monteur mechatronica maak je (onderdelen van) grotere machines of word je ingeschakeld bij storingen en voor onderhoud. Je werkt bijvoorbeeld aan een volautomatische melkmachine, een lasrobot of een lift. Daar duik je graag in, want je vindt niets mooier dan de werking van machines tot in detail te ontdekken.

Meestal gaat het om een combinatie van metaal-, elektro- en besturingstechniek. En soms komt er zelfs hydraulica en pneumatiek bij kijken. Helemaal jouw ding, want het kan jou niet technisch genoeg zijn. En dat je daarbij verantwoordelijk bent voor de begeleiding van een team monteurs? Dat maakt het voor jou juist extra interessant.

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je plaatst elektrotechnische en werktuigbouwkundige onderdelen.
 • Je installeert mechatronische producten.
 • Je sluit aan, stelt in en test onderdelen en producten.
 • Je verhelpt storingen en onderhoudt producten.
 • Je voert overleg, plant en organiseert het werk.

“Na deze opleiding heb je alles in huis om aan de slag te gaan bij een bedrijf in de machine-industrie of apparatenbouw” 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt drie jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Ieder leerjaar werk je namelijk vier dagen in de week bij een erkend leerbedrijf in de regio. Door vooral te ‘doen’, leer je het beroep en de werkzaamheden snel goed kennen.

In het eerste jaar volg je een aantal belangrijke theorievakken op school. Maar je gaat vooral in de praktijk aan de slag! Afhankelijk van je traject – regulier of via de Stichting Metaal Opleidingen (SMO) – ga je een of twee dagen in de week naar school. Op de overige dagen leer je de wereld van de mechatronica goed kennen bij een bedrijf in de regio. In het tweede jaar doe je min of meer hetzelfde. Je volgt een aantal theorievakken, maar je leert vooral in de praktijk. En doe je dat vanuit SMO? Dan krijg je er nog een paar praktische vakken bij.

In het derde jaar volg je nog een aantal vakken over werktuigbouwkunde, elektrotechniek en besturingstechniek. Daarnaast blijf je vier dagen in de week leren in de praktijk (vanuit SMO: drie dagen). Aan het einde van het jaar sluit je de opleiding af met examens. Daarna ben je helemaal klaar voor een prachtige baan in de techniek!

Vakken

 • Theorie en practica werktuigbouwkunde
 • Elektrotechniek
 • Besturingstechniek
 • Vaktekenen werktuigbouwkunde en elektrotechniek
 • Nederlands
 • Rekenen
 • LOB

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: vier (of drie)dagen lerend werken per week
 • Leerjaar 2: vier(of drie) dagen lerend werken per week
 • Leerjaar 3: vier (of drie) dagen lerend werken per week

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

Stichting Metaal Onderwijs (SMO)

Deze opleiding kun je ook volgen in combinatie met SMO. In dat geval volg je naast je lesdag op school nog één extra praktijkdag bij ons op de leslocatie. Je bent dan twee dagen op locatie van De Leijgraaf en drie dagen bij de werkgever. SMO staat voor Stichting Metaal Onderwijs. Kijk voor meer informatie op www.smo-metaalopleiding.nl of neem met ons contact op.

Meer informatie over onze techniek opleidingen?

De regio als klaslokaal

Écht iets leren … dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je houdt van techniek.
 • Je bent precies en bewaart makkelijk het totaaloverzicht.
 • Je werkt gestructureerd.
 • Je kunt in teamverband en zelfstandig werken.
 • Je durft het voortouw te nemen en beslissingen te maken.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Vmbo k
 • Mbo 2
 • Monteur Mechatronica

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Wil je een kennismakingsgesprek en/of een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Technicus Mechatronica Systemen
 • Werkvoorbereider Fabricage

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Crebonummer / opleiding 25340
Niveau 3
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bbl

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000