fbpx
bbl - Niveau 3

Eerste Monteur Woning

Ga jij ervoor zorgen dat bedrijven en instellingen gewoon door kunnen draaien?

“Studeren, werken én je eigen geld verdienen: maak de perfecte start!”

Wat doet een eerste monteur woning?

Bij de familie Van de Ven werkt de ventilatie niet meer. Niet echt handig als je naast een varkenshouderij woont. Zeker niet nu het zo warm is buiten. Werk aan de winkel dus voor jou en je collega-monteur. Gelukkig zie je al snel waar het aan schort. Binnen twee uur is het opgelost. De familie Van de Ven kan weer opgelucht ademhalen. Zij tevreden, jij tevreden!

Als eerste monteur woning installeer en onderhoud je werktuigkundige installaties in de woningbouw en bij particuliere klanten. Je werkt bijvoorbeeld bij een bedrijf dat is gespecialiseerd in installaties voor gas, water, de centrale verwarming, ventilatie of riolering. Je bent dan ook een techneut in hart en nieren.

Om welke technische installatie het ook gaat: jij wilt weten hoe die werkt. Een technische tekening ontcijfer je meestal met gemak, maar ook inmeten, monteren en bedraden doe je met plezier. Zo doen jij en je collega’s doen er alles aan om die installatie aan het werk te zetten of weer aan de praat krijgen. Maar ook het contact met de klanten vind je leuk: je helpt ze graag met raad en daad. Zo ben je in alle opzichten een echte ambassadeur voor je bedrijf.

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je bereidt de aanleg van installaties voor.
 • Je sluit werktuigkundige installaties aan.
 • Je monteert benodigde onderdelen.
 • Je begeleidt collega’s en bewaakt de voortgang.
 • Je controleert de kwaliteit van jullie werk.

“Dankzij deze praktische opleiding heb je straks zó een baan” 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt drie jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Vier dagen per week werk je namelijk bij een installatiebedrijf in de regio. Door vooral te ‘doen’, leer je het beroep en de werkzaamheden snel goed kennen. Reken maar dat je daar veel van opsteekt!

Het eerste jaar is een basisjaar. Daarin leer je het beroep en de branche goed kennen. In het tweede jaar verdiep je je in het organiseren en uitvoeren van de werkzaamheden van een installatiemonteur in de woningbouw. Maar je leert bijvoorbeeld ook aan welke wet- en regelgeving een installatie moet voldoen. In het derde jaar ligt de nadruk op organiseren en uitvoeren. Ook weer lekker praktisch dus!

Vakken

 • Vakleer
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Burgerschap

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: vier dagen lerend werken per week
 • Leerjaar 2: vier dagen lerend werken per week
 • Leerjaar 3: vier dagen lerend werken per week

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

De regio als klaslokaal

Écht iets leren… dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je bent een echte probleemoplosser.
 • Je kunt goed alleen werken, maar ook in teamverband.
 • Je vindt het leuk om leiding te geven.
 • Je bent precies.
 • Je hebt iets met technische installaties.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Vmbo t/k
 • Monteur Werktuigkundige Installaties (of een vergelijkbare opleiding). De opleiding duurt dan 2 jaar
 • Mbo 2

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Wil je een kennismakingsgesprek en/of een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Eerste Monteur Service & Onderhoud Werktuigkundige Installaties
 • Werkvoorbereider Werktuigkundige Installaties
 • Eerste Monteur Dak

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Ook nog goed om te weten

Tijdens deze opleiding start je vanaf dag één met werken. Misschien heb je zelfs al een baan, en anders zoeken we een mooi bedrijf in de regio voor je. Je verdient dus ook meteen je eigen salaris! Daarnaast heb je met je diploma op zak een prima vooruitzicht op een baan, misschien wel bij een van de partners met wie we samenwerken (zoals Kemkens Installatiebedrijf, IW, Hoppenbrouwers Techniek en Werk en Vakmanschap). Je maakt dus een perfecte start!

Crebonummer / opleiding 25835
Niveau 3
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bbl

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000