fbpx
bbl - Niveau 2

Gastheer/-vrouw

Doe jij niets liever dan je gasten een onvergetelijke avond bezorgen?

“Misschien krijg je al tijdens je opleiding een baan aangeboden”

Wat doet een gastheer of -vrouw?

Heerlijke gerechten, schitterende glazen, sfeervolle achtergrondmuziek… in de horeca spelen allerlei factoren een rol. Maar de rol van gastheer of gastvrouw is misschien wel de belangrijkste. Want zeg nou zelf: die hartelijke glimlach van jou maakt een avondje uit pas écht compleet. Of dat persoonlijke advies aan tafel natuurlijk. Jij maakt het verschil!

Als gastheer of gastvrouw heb je een belangrijke taak: je gasten een fijne tijd bezorgen. Van het aannemen van jassen en het uitserveren van gerechten tot en met een advies over de wijn: met jouw houding, hulp en gastvrijheid maak je het iedereen naar de zin.

Of je nu werkt in een restaurant, in een hotel of op een feestlocatie: in dit beroep ben je altijd met mensen bezig. Gastheren en gastvrouwen die uitblinken in hun vak hebben dan ook een positieve uitstraling en een sociaal karakter. Je gasten staan voor jou altijd op nummer een, zónder dat je het commerciële belang uit het oog verliest. Eigenlijk is het heel eenvoudig: jij zorgt ervoor dat gasten graag terugkomen. En dat is prachtig werk.

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je neemt reserveringen aan en bereidt het gastenbezoek voor.
 • Je ontvangt gasten en neemt hun bestellingen op.
 • Je serveert gerechten en drankjes en houdt de voorraden in de gaten.
 • Je rekent af met gasten en neemt afscheid.
 • Je zorgt ervoor dat je gasten niets tekortkomen.

“Deze praktische opleiding hebben we samen met het bedrijfsleven ontwikkeld… je kunt dus zó aan de slag!” 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt twee jaar. Daarin krijg je les op school, maar leer je vooral in de praktijk. Vier dagen in de week werk je namelijk bij een erkend horecabedrijf in de regio. Daar ontdek je onder de juiste begeleiding bijvoorbeeld hoe je gasten ontvangt. Maar ook hoe je op een professionele manier de heerlijkste gerechten uitserveert.

Vakken

 • Nederlands
 • Vakleer
 • Rekenen
 • Engels
 • Burgerschap
 • Mentor/loopbaanbegeleiding

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: vier dagen lerend werken per week
 • Leerjaar 2: vier dagen lerend werken per week

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

 • Eetcultuur en -wensen
 • Bierkennis
 • Bereidt gerechten

Variant: Van der Valk-opleiding

De Leijgraaf biedt deze opleiding (locatie Cuijk) óók in samenwerking met Van der Valk Hotels & Restaurants aan. Bij de Van der Valk variant krijgen studenten een arbeidscontract bij Van der Valk voor minimaal 20 uur. Eén dag in de week volg je lessen bij De Leijgraaf. Meer weten of direct aanmelden? Neem contact op met Daan via Daan.erps@leijgraaf.nl.

De regio als klaslokaal

Écht iets leren… dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je kunt goed met mensen omgaan.
 • Je bent stressbestendig.
 • Je maakt het anderen graag naar de zin.
 • Je bent klantvriendelijk.
 • Je vindt het geen probleem om ook ’s avonds en in het weekend te werken.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of een instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Klik hier voor het bestellen van een kelnersmes of gebruik deze via school in bruikleen. De Leijgraaf adviseert een speciaal kelnersmes van hoge kwaliteit. Bekijk deze flyer voor meer informatie.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Vmbo-b
 • Mbo entree

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Als je je aanmeldt voor deze opleiding dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Heb je behoefte aan een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Zelfstandig Werkend Gastheer/-vrouw

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Ook nog goed om te weten

Deze opleiding is uitgeroepen tot Topopleiding in Nederland!

Crebonummer / opleiding 25168
Niveau 2
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bbl

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000