fbpx
bbl - Niveau 4

Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker

Wil jij meer halen uit je beroep in de kinderopvang?

“Er is altijd vraag naar goed opgeleide pedagogische professionals”

Ben je in het bezit van het diploma Pedagogisch medewerker niveau 3? En wil jij je graag verder ontwikkelen? Dan is deze verkorte BBL opleiding een mooie kans voor je. De opleiding start bij voldoende aanmeldingen in het nieuwe schooljaar van 2022-2023 en duurt 1 kalenderjaar.

Aanmelden voor de (verkorte) BBL opleiding loopt via de werkgever. De werkgever kan een aanmeldformulier opvragen door een mail te sturen naar marijke.bergh@leijgraaf.nl.

Wat doet een gespecialiseerd pedagogisch medewerker?

Links zijn enkele kinderen geconcentreerd bezig met hun blokkentorens. Rechts hobbelen de jongste peuters al kwebbelend rond. In de drukte om je heen zie je dat Thijs wat rustiger is. Hij vindt niet zo makkelijk aansluiting. Toch iets om op te letten, zodat je hem kunt helpen om zich meer op zijn gemak te voelen.

Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker zorg je voor de dagelijkse opvang van kinderen van nul tot en met twaalf jaar oud. Deze kinderen bied je een veilige plek, waar ze zich kunnen ontplooien en ontwikkelen. Zo begeleid je hen op weg naar zelfstandigheid en zelfverantwoordelijkheid.

Daarnaast ben je het aanspreekpunt voor ouders, collega’s en externe professionals die betrokken zijn bij de begeleiding van kinderen met specifieke begeleidingsvragen. Ook bedenk je ontwikkelingsgerichte activiteiten, begeleid je nieuwe collega’s en bereid je vergaderingen voor. Jouw kennis en betrokkenheid zijn op tal van plekken van grote waarde: in de kinderopvang en de buitenschoolse opvang bijvoorbeeld, maar ook in speciale jeugdinstellingen, het speciaal onderwijs en (gast)gezinnen. Op jou kunnen ze rekenen!

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je biedt (gespecialiseerde) opvang.
 • Je ontwikkelt (mede) een begeleidingsplan.
 • Je voert coördinerende taken uit.
 • Je onderhoudt je netwerk.
 • Je voert beleidsmatige taken uit.

“Omdat je meteen aan het werk gaat, pas je je kennis direct toe in de praktijk” 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt een jaar en is een vervolg op de opleiding Pedagogisch Medewerker niveau 3. Daarin krijg je les op school (woensdagmiddag/avond), maar je leert vooral in de praktijk. Je werkt minimaal 20 uur per week bij een kinderopvangorganisatie. Daar ontdek je onder meer hoe je (jonge) kinderen met specifieke vragen begeleidt en hoe je hierover in gesprek gaat met ouders. Maar je leert bijvoorbeeld ook hoe je gespecialiseerde activiteitenprogramma’s opstelt. Bij de uitvoering daarvan ben jij aanspreekpunt voor collega’s. Op school leer je hoe je rekening houdt met het beleid in de organisatie en hoe je je netwerk kunt inschakelen.

Wanneer je niet in het bezit bent van een diploma Pedagogisch Medewerker niveau 3 en toch geïnteresseerd bent om aan het werk te gaan als Gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 3 of 4, is de  volledige bbl opleiding van 2 jaar wél een mogelijkheid.  Deze opleiding heeft twee startmomenten: 1 april 2022 én 2 september 2022. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met Imane Abbassi – imane.abbassi@leijgraaf.nl.

Vakken

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Engels
 • Coaching
 • Kwaliteit en deskundigheid
 • Verdieping in specifieke zorg en begeleiding
 • Ontwikkelingspsychologie
 • Coördinerende taken
 • Netwerk-/beheertaken
 • Beleidsondersteunende taken
 • Loopbaan en burgerschap
 • Deskundigheidsbevordering

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: minimaal twee dagen (20 uur) lerend werken per week.  Lesdag is woensdagmiddag/avond

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

 • IKC (Integraal Kind Centrum)
 • Expressief Talent
 • Werken met baby’s
Bekijk hier de opleidingen voor pedagogisch medewerker

De regio als klaslokaal

Écht iets leren … dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je vindt het heerlijk om met kinderen bezig te zijn.
 • Je kunt goed communiceren.
 • Je bent opmerkzaam.
 • Je houdt gemakkelijk het overzicht.
 • Je bent geduldig.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of een erkende instelling in de regio. In principe werk je minimaal 20 uur per week en ga je één dag per week (woensdagmiddag/avond) naar school voor theorie. Je leert dus grotendeels in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Diploma Pedagogisch Medewerker niveau 3

Daarnaast moet je een arbeidsovereenkomst hebben bij een kinderopvangorganisatie van minimaal 20 uur per week. Je werkgever kan je aanmelden met een aanmeldformulier. Dit formulier is op te vragen via marijke.bergh@leijgraaf.nl. Daarna volgt er altijd een (telefonische) kennismakingsgesprek.

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Wil je een kennismakingsgesprek en/of een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Hbo Pedagogisch Management Kinderopvang
 • Hbo Pedagogiek
 • Hbo Social Studies

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Ook nog goed om te weten

Als je het keuzedeel Werken met baby’s volgt, voldoe je automatisch aan de scholing voor baby’s vanuit de wet IKK.

Crebonummer / opleiding 25697
Niveau 4
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bbl

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000