bol - Niveau 2

Helpende Zorg &Welzijn (intensieftraject)

Tover jij straks een lach op het gezicht van een ander?

“In de toekomst blijft de behoefte aan zorgprofessionals alleen maar groeien”

Wat doet een helpende zorg en welzijn?

Mevrouw Pieters heeft moeite met opstaan. Heel frustrerend natuurlijk! Gelukkig kun je haar daarmee helpen. Je zorgt ervoor dat ze zich kan wassen en je helpt haar met aankleden. En dan… op naar het ontbijt! Aan tafel zie je waar je het allemaal voor doet: je hebt een glimlach op haar gezicht getoverd.

Als helpende zorg en welzijn sta jij voor iedereen klaar. Ouderen, zieken, kleine kinderen, mensen met een beperking… als je maar kunt helpen. Je ondersteunt bij het huishoudelijke werk en bij de persoonlijke verzorging. Moet er een bed verschoond worden? Dat is zo gedaan. Iemand helpen aankleden? Met plezier!

Verder begeleid je cliënten bij activiteiten. Zo kunnen zij zoveel mogelijk blijven doen en blijven ze genieten van het leven. Zelfs als het allemaal niet meer vanzelf gaat. In dit beroep kun je op verschillende plekken terechtkomen. Bijvoorbeeld in een ziekenhuis of zorginstelling. Wie heeft straks het geluk door jou verzorgd te worden?

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je helpt bij de persoonlijke verzorging van je patiënten.
 • Je doet boodschappen en verzorgt maaltijden.
 • Je maakt het huis schoon.
 • Je begeleidt activiteiten.
 • Je maakt het leven van je patiënten een stukje mooier.

“Op weg naar een baan word je begeleid door je eigen coach” 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt een jaar. Je krijgt les op school, maar je leert ook in de praktijk. Daarbij moet je denken aan praktijkopdrachten en een stage bij een erkend leerbedrijf in de regio. In de eerste tien weken van de opleiding oriënteer je je op het beroep en het werkveld. Je doet in de lessen op school veel basiskennis op en oefent basisvaardigheden. In de tweede en derde periode doe je naast de lessen op school veel praktijkervaring op tijdens de BPV (stage). De laatste periode rond je af met een eindproject. Met dit diploma heb je een goede startkwalificatie op zak om een mooie toekomst op te bouwen als professional in zorg & welzijn. Heb je de ambitie om door te stromen naar een niveau 3 opleiding, dan biedt deze opleiding je een goede basis.

Vakken

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Engels
 • Werknemersvaardigheden
 • Vaklessen
 • Coaching
 • Loopbaanbegeleiding
 • Doorstroom naar werk
 • Doorstroom naar niveau 3

Praktijkervaring

Leerjaar 1: 20 weken stage

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

De regio als klaslokaal

Écht iets leren … dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je bent sterk gemotiveerd om de opleiding in één jaar af te ronden.
 • Je kunt zelfstandig werken
 • Je vindt het leuk om mensen te helpen.
 • Je kunt goed met verschillende mensen omgaan.
 • Je steekt graag je handen uit de mouwen.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Vmbo b
 • Mbo entree

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Denk je dat de intensieve leerlijn bij jou past, meld je dan aan voor een adviesgesprek. Na dit gesprek maak jij een definitieve keuze voor de route die je komend schooljaar gaat starten.

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Crebonummer / opleiding 25498
Niveau 2
Start opleiding 30/08/2021
Leerweg bol

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Meld je hier dan meteen aan!

Meld je hier aan

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Lees verder

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Filter

0
088-0170000