fbpx
bbl - Niveau 2

Helpende Zorg & Welzijn (versneld)

Tover jij straks een lach op het gezicht van een ander?

“Er is een enorm tekort aan praktisch opgeleide professionals in de zorg”

Wat doet een helpende zorg en welzijn?

Mevrouw Janssen heeft moeite met opstaan. Heel frustrerend natuurlijk! Gelukkig kun je haar daarmee helpen. Je zorgt ervoor dat ze zich kan wassen en je helpt haar met aankleden. En dan… op naar het ontbijt! Aan tafel zie je waar je het allemaal voor doet: je hebt een glimlach op haar gezicht getoverd.

Als helpende zorg en welzijn sta jij voor iedereen klaar. Ouderen, zieken, kleine kinderen, mensen met een beperking… als je maar kunt helpen. Je ondersteunt bij het huishoudelijke werk en bij de persoonlijke verzorging. Moet er een bed verschoond worden? Dat is zo gedaan. Iemand helpen aankleden? Met plezier!

Verder begeleid je cliënten bij activiteiten. Zo kunnen zij zoveel mogelijk blijven doen en blijven ze genieten van het leven. Zelfs als het allemaal niet meer vanzelf gaat. In dit beroep kun je op verschillende plekken terechtkomen. Bijvoorbeeld in een ziekenhuis of zorginstelling. Wie heeft straks het geluk door jou verzorgd te worden?

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je helpt bij de persoonlijke verzorging van je cliënten.
 • Je doet boodschappen en verzorgt maaltijden.
 • Je maakt het huis schoon.
 • Je begeleidt activiteiten.
 • Je maakt het leven van je patiënten een stukje mooier.

“Deze praktische opleiding is de perfecte voorbereiding op een baan”

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt een jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Vier dagen in de week werk je namelijk bij een zorgorganisatie in de regio.

Onder de juiste begeleiding leer je het beroep en de wereld van de zorg goed kennen. Je leert bijvoorbeeld hoe je persoonlijke zorg biedt en hoe je mensen helpt met hun huishoudelijke taken. Maar ook hoe je kleine activiteiten organiseert.

En het mooie is: alles wat je leert, breng je meteen in praktijk. Na je opleiding ben je dus helemaal klaar voor het échte werk!

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: drie of vier dagen lerend werken per week

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

 • Helpende plus (verplicht)
 • Ondernemend gedrag
 • Digitale vaardigheden

De regio als klaslokaal

Écht iets leren … dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je vindt het leuk om mensen te helpen.
 • Je hebt geduld.
 • Je kunt goed luisteren.
 • Je kunt goed met verschillende mensen omgaan.
 • Je steekt graag je handen uit de mouwen.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Vmbo b
 • Leerwegdiploma Zorghulp
 • Mbo entree
 • Diploma Lbo / vbo (alle vakken op minimaal b-niveau)

Heb je geen diploma en ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je misschien ook zonder vooropleiding starten. Daarvoor moet je eerst een intredetoets doen en een intakegesprek voeren.

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Als je je aanmeldt voor deze opleiding dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Heb je behoefte aan een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Verzorgende IG

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Ook nog goed om te weten

De eenjarige opleiding sluit perfect aan bij de praktijk. Na je opleiding heb je dan ook alle theoretische én praktische vaardigheden om goed in te kunnen spelen op alle zorgbehoeften.

Crebonummer / opleiding 25498
Niveau 2
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bbl

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000