Hoe is je opleiding opgebouwd?

Hoe is je opleiding opgebouwd?

Opbouw van je opleiding

Alle opleidingen van De Leijgraaf bestaan uit een basisdeel, een profieldeel en keuzedelen.
Door deze opbouw wordt ons onderwijs beter uitvoerbaar en wordt de aansluiting tussen jouw opleiding
en de arbeidsmarkt verbeterd. 

De basis bestaat uit een 'beroepsspecifiek' deel en een 'generiek' deel. In het beroepsspecifieke deel leer je taken, kennis, vaardigheden en houding die belangrijk zijn om in het door jou gekozen beroep aan de slag te gaan. Het generieke deel bestaat onder andere uit Nederlands, rekenen, loopbaan, burgerschap en voor niveau 4 ook uit Engels. In het profieldeel leer je wat nodig is voor de door jou gekozen kwalificatie: jouw toekomstige beroep.

Daarnaast volg je keuzedelen. Deze zijn een plus op je mbo diploma. Keuzedelen kunnen gericht zijn op verdieping, verbreding en doorstroom. Tijdens je opleiding begeleiden wij je bij het maken van de juiste keuzes. Specifieke informatie over de keuzedelen krijg je als je met de opleiding begint. Soms behoort een Excellentie-traject tot de mogelijkheden.

Wat is een keuzedeel precies?

Vanuit je opleiding krijg je keuzedelen aangeboden waaruit je een keuze kunt maken. Dat kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Bijvoorbeeld een opvolgende opleiding binnen het mbo of een hbo-opleiding.  

Als je na je opleiding aan het werk gaat, kun je je met de keuzedelen onderscheiden op de arbeidsmarkt. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt.

Als je na je opleiding een volgende mbo-opleiding wil gaan doen of start met een hbo-opleiding is het slim om tijdens je opleiding te kiezen voor keuzedelen die je daarop voorbereiden. De keuzedelen die je gedaan hebt, kunnen in je volgende opleiding zorgen voor vrijstellingen of kunnen zorgen voor een makkelijkere start.

Met je opleiding ben je aan het toewerken naar een bepaald beroep. De Leijgraaf heeft ervoor gekozen om per opleiding twee pakketten met keuzedelen aan te bieden. De opleiding heeft, afhankelijk van je richting, keuzedelen geselecteerd. Op een later moment in je opleiding kun je zelf een keuzedeel kiezen. Misschien zie je wel keuzedelen bij andere opleidingen die je heel interessant lijken. Je kunt ook die keuzedelen aanvragen en zo je opleiding nog meer naar je eigen hand zetten. Je kunt het keuzedeel doen als het geen overlap heeft met jouw opleiding en als het georganiseerd kan worden door de school. Het totaalaanbod van keuzedelen van De Leijgraaf is te vinden op MijnLeijgraaf

Je kunt de opbouw van je opleiding ook via een filmpje bekijken? Heeft dat je voorkeur? Bekijk ze dan hier!

Deel deze pagina:

Kalender

 • 27

  Sep

  Onderwijsbeurs Zuid (vrijdag)
 • 28

  Sep

  Onderwijsbeurs Zuid (zaterdag)
 • 14

  Oct

  Herfstvakantie
 • 15

  Nov

  Open Dag 15 november

› Kalender

0/0

Nieuws

› Meer nieuws

Wil je hulp bij je studiekeuze?

Laat je gegevens achter en ontvang meer informatie
over onze opleidingen naar jouw keuze.