“Een kok kan overal aan de slag: in restaurants, hotels, ziekenhuizen… de keuze is aan jou!”
Wat doet een kok?
De bouillon staat al klaar in de grote pan. Ernaast ligt het malse vlees zachtjes te sudderen. Snel roer je nog even door de heerlijk geurende hollandaisesaus. Timing is belangrijk, want alle gerechten moeten tegelijk klaar zijn. En ondertussen hou je ook nog alle inkomende bestellingen in de gaten… Klinkt dit als jouw ideale werkomgeving? Dan ben je een echte kok!
Als kok bereid je de heerlijkste gerechten voor je gasten. Je beheerst namelijk alle bereidingswijzen en snijtechnieken om iets bijzonders op tafel te zetten. Ook belangrijk: je stelt recepturen en menukaarten samen, je bewaakt de hygiëne en je denkt na over de presentatie van gerechten. Koken is jouw grote passie, de keuken is je huiskamer!
Daarnaast moet je als kok sociale vaardigheden hebben. In de keuken werk je namelijk nooit alleen. Gelukkig weet je als geen ander hoe je moet samenwerken: samen met je collega’s zorg je ervoor dat de gasten het perfecte gerecht krijgen voorgeschoteld. Pas als zij tevreden zijn, ben jij dat ook!
“Je past je kennis direct toe in de praktijk: tijdens de les én bij een horecabedrijf in de regio”
De regio als klaslokaal
Écht iets leren… dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.
Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?
Is deze opleiding iets voor mij?
Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.
- Je vindt het heerlijk om te koken.
- Je kunt goed met mensen omgaan.
- Je bent een harde werker en kunt goed plannen.
- Je behoudt altijd het overzicht.
- Je vindt het geen probleem om ook ’s avonds en in het weekend te werken.
Wat zijn de kosten voor deze opleiding?
Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.
De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.
De Leijgraaf adviseert een speciaal samengestelde messenset van hoge kwaliteit. Bekijk hier de inhoud van deze set.
Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?
- Vmbo-b
- Mbo entree
Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies
Als je je aanmeldt voor deze opleiding dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Heb je behoefte aan een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!
Kan ik doorstuderen na deze opleiding?
Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).
- Zelfstandig Werkend Kok: je stroomt dan in leerjaar 2 in (geldt voor Oss, Cuijk én Veghel)
Studie in cijfers
Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.