Leermiddelen en wettelijke kosten

Leermiddelen en wettelijke kosten

Leermiddelen en wettelijke schoolkosten zijn kosten voor boeken, (digitale) licenties, laptop en andere leermiddelen. ROC de Leijgraaf werkt steeds meer met digitale facturen. Voor overige leermiddelen en excursies ontvang je een digitale factuur van De Leijgraaf. Deze sturen we naar je Leijgraaf e-mailadres.

Ook kan er voor jouw opleiding sprake zijn van niet-opleidingsgebonden schoolkosten zoals bijdragen voor de introductie, excursies, (buitenlandse) reizen, huur van een kluisje, enzovoorts. Niet-opleidingsgebonden schoolkosten zijn altijd op vrijwillige basis. Via je Leijgraaf e-mailadres word je hierover geïnformeerd.

Wettelijk cursusgeld, lesgeld en studiefinanciering

De hoogte van het wettelijk cursusgeld voor bbl-opleidingen wordt per schooljaar vastgesteld door het Ministerie van OCW. Wettelijk cursusgeld geldt alleen als je op 1 augustus van dat betreffende schooljaar 18 jaar of ouder bent en een deeltijdopleiding volgt. Informatie over de actuele hoogte hiervan, wanneer cursusgeld verplicht is, welke regels er zijn ten aanzien van vermindering, vrijstelling of teruggave vind je op overheid.nl > tabblad 'overheidsinformatie' > Uitvoeringsbesluit Les- en cursusgeldwet 2000. Voor het wettelijke cursusgeld ontvang je een digitale factuur van ROC de Leijgraaf in je Leijgraaf e-mailadres. Informatie over wettelijk lesgeld voor bol-opleidingen, studiefinanciering en tegemoetkomingsregelingen studiekosten vind je op www.duo.nl. Het wettelijk lesgeld wordt rechtstreeks door DUO in rekening gebracht. 

Je eigen laptop

Tijdens je studie zul je merken dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van digitale hulp - en leermiddelen. Ons onderwijsprogramma is in veel gevallen zo ingericht dat je niet meer zonder laptop kunt. De minimale eisen waaraan je laptop dient te voldoen staan in de leermiddelenlijst en kunnen per opleiding verschillend zijn doordat bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van relatief zware tekenprogramma's. Belangrijk is dat je een goede service - en garantieregeling bij jouw laptop afsluit. Met je Leijgraaf e-mailaccount (Office 365 for Education) kun je kosteloos beschikken over Office 2016. Op mijn.leijgraaf.nl vind je de installatiehandleiding. Dit kun je bij de start van je opleiding regelen. Let op; niet alle webbased onderwijssoftware werkt goed in een browser anders dan Microsoft Internet Explorer. 

Leermiddelen

Maxies.nl is voor De Leijgraaf de leverancier van schoolboeken, digitale leermiddelen e.d. Maxies.nl is de bestelsite van de Lisette Werter Groep.

De leermiddelen bestel je door in te loggen op 'Mijn Leijgraaf' via https://mijn.leijgraaf.nl en daarna volg je de stappen. Voor al je vragen over het bestellen van leermiddelen kun je terecht bij het informatiecentrum van de Lisette Werter Groep bereikbaar via info@.lisettewertergroep.nl of 040 – 23 59 009 . Ook kun je je bestelling volgen via de app van de Lisette Werter Groep en via je account bij www.maxies.nl. Meer informatie vind je hier

Hulp bij aanschaf leermiddelen

Heb je moeite met het bekostigen van je leermiddelen? Hiervoor is een regeling. Je komt in aanmerking als:

 • Je minderjarig bent, bij aanvang van het schooljaar.
 • Je ingeschreven bent voor een bol-opleiding.

Wil je hierover meer informatie? Neem contact op via schoolkosten@leijgraaf.nl. Ben je 18 jaar of ouder en volg je een bol-opleiding? Dan kom je in aanmerking voor studiefinanciering. Kijk hiervoor op www.duo.nl. Volg je een bbl-opleiding? Vaak kun je met je werkgever afspraken maken over een lening. Lukt het ondanks bovenstaande informatie toch niet? Neem dan contact op met sco@leijgraaf.nl. We denken graag met je mee!

Deel deze pagina:

Kalender

 • 27

  Sep

  Onderwijsbeurs Zuid (vrijdag)
 • 28

  Sep

  Onderwijsbeurs Zuid (zaterdag)
 • 14

  Oct

  Herfstvakantie
 • 15

  Nov

  Open Dag 15 november

› Kalender

0/0

Nieuws

› Meer nieuws

Rondleiding

afspelen
afspelen
Wil je hulp bij je studiekeuze?

Laat je gegevens achter en ontvang meer informatie
over onze opleidingen naar jouw keuze.