fbpx
bbl - Niveau 4

Leidinggeven

Ben jij de leider die de groep tot grootse prestaties brengt?

“Goede leidinggevenden kunnen bijna overal terecht… jij kiest!”

Wat doet een leidinggevende?

Het team werkt hard, maar toch draait het niet helemaal lekker. Na een dagje extra opletten en een praatje bij het koffieautomaat weet je het: er zijn wat kleine irritaties. Geen zorgen, want dat gebeurt natuurlijk wel vaker op de werkvloer. Je denkt even na en komt met een verbetervoorstel. Dat was precies wat je mensen nodig hadden! Even later draait het team als nooit tevoren…

Als leidinggevende ben je verantwoordelijk voor een team van medewerkers. Je vertelt wat iedereen gaat doen, stuurt je medewerkers aan en coacht hen. Ook houd je de voortgang van de werkzaamheden in de gaten. Dankzij jou is het op ieder moment helder wat iedereen kan doen, en worden alle doelen keurig op tijd gehaald. Een supermarkt? Een restaurant? Of toch een grote modezaak? Je voelt je thuis in allerlei omgevingen.

Verder werf je nieuwe leden voor het team, en werk je hen in. Zo is jouw team steeds ingespeeld op de uitdagingen die er zijn. Je bent verantwoordelijk voor opdrachten, van begin tot eind. Nieuwe projecten bespreek je met de opdrachtgever. Je verdeelt taken, en zorgt ervoor dat alles keurig wordt uitgevoerd. Door alles in goede banen te leiden, maak je van je team een topteam!

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je plant en verdeelt werkzaamheden.
 • Je geeft leiding aan een team van medewerkers.
 • Je bewaakt de voortgang van de werkzaamheden.
 • Je werft nieuwe medewerkers en werkt hen in.
 • Je zorgt ervoor dat iedereen zijn of haar werk goed kan uitvoeren.

“Leidinggeven leer je niet uit een boek, daarom krijg je de kans om alles in de praktijk toe te passen” 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt een jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Vier dagen in de week werk je namelijk bij een erkend leerbedrijf in de regio. Daar leer je het beroep onder de juiste begeleiding goed kennen. Bovendien kun je alles wat je leert meteen in ‘echte’ situaties toepassen. Zo ben je straks helemaal klaar voor een leidinggevende baan!

Vakken

 • Nederlands
 • Engels
 • Burgerschap
 • Vakleer
 • Leidinggeven
 • Personeelsmanagement

Praktijkervaring

Leerjaar 1: vier dagen lerend werken per week

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

 • Leidinggeven
 • Duurzaamheid in het beroep

De regio als klaslokaal

Écht iets leren… dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je kunt goed communiceren.
 • Je bent niet bang om de leiding te nemen.
 • Je bewaart altijd het overzicht.
 • Je gaat graag met mensen om.
 • Je bent stressbestendig.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Mbo niveau 3- of 4-opleiding

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Wil je een kennismakingsgesprek en/of een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Hbo Ondernemerschap & Retailmanagement
 • Hbo Business Studies
 • Hbo Commerciële Economie

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Crebonummer / opleiding 25160
Niveau 4
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bbl

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000