“Na je opleiding kun je overal aan de slag: in restaurants, lunchrooms, cafés… of je begint je eigen zaak!”
Wat doet een meewerkend horeca ondernemer?
Je restaurant zit vanavond helemaal vol. Dat belooft dus weer een drukke avond te worden! Toch zie je het vooral als een geweldige kans om je gasten te laten zien wat je in huis hebt. Een glimlach bij binnenkomst, een wijnadvies aan tafel, wat extra aandacht voor die grote groep… Onder jouw leiding wordt deze avond een succes!
Als manager/ondernemer horeca ben je eigenaar of bedrijfsleider van een horecabedrijf. Jij zorgt er dus ook voor dat alles op rolletjes loopt! In de praktijk betekent het vooral dat je ervoor zorgt dat het je gasten aan niets ontbreekt. Maar je houdt je ook bezig met zaken als inkoop, marketing, sales, financiën en het personeelsbeleid. Of het nou je eigen zaak is of niet: jij runt de boel als een baas!
Als meewerkend horeca ondernemer kun je onder meer aan de slag bij restaurants, lunchrooms, cafés, hotels en fastfoodbedrijven. Maar je kunt natuurlijk ook voor jezelf beginnen! Een eigen horecazaak is misschien wel iets waar je altijd van gedroomd hebt…
Hoe ziet de opleiding eruit?
De opleiding duurt drie jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert ook in de praktijk. In alle drie de jaren loop je een aantal weken stage bij een erkend horecabedrijf in de regio. Daar ontdek je onder de juiste begeleiding wat ondernemen in de horeca van je vraagt. Door de combinatie van theorie en praktijk ben je na je opleiding helemaal klaar voor een glanzende loopbaan in de horeca!
De kern van de opleiding gaat over: ‘Hoe exploiteer ik een horecabedrijf’ als ondernemer en/of als manager. Je krijgt daarom met de volgende vakken en aandachtsvelden te maken:
Vakken
-
• Nederlands
• Engels
• Duits
• Rekenen
• Burgerschap
• Mentor/loopbaanbegeleiding
• Hospitality
• Personeelsmanagement
• Marketing Management
• Financieel Management
• Operationeel Management en Leiding Geven
• Ondernemerschap en Ondernemingsplan
• Projecten en Ondernemend Gedrag
• Vakmanschap Keuken / Restaurant
Praktijkervaring
-
• Leerjaar 1: geen stage
• Leerjaar 2: twee keer 10 weken
• Leerjaar 3: 10 weken
Keuzedelen
-
Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.
“Tijdens je opleiding doe je veel ervaring op bij een horecabedrijf in de regio”
De regio als klaslokaal
Écht iets leren… dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.
Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?
Is deze opleiding iets voor mij?
Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.
- Je kunt goed met mensen omgaan.
- Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel.
- Je bewaart het overzicht en plant alles goed in.
- Je bent klantvriendelijk.
- Je hebt geen 9-tot-5-mentaliteit.
Wat zijn de kosten voor deze opleiding?
Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost. Klik hier voor de actuele bedragen.
Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier.
De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.
Klik hier voor het bestellen van een messenset of gebruik deze via school in bruikleen.
Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?
- Vmbo k/g/t mavo
- Overgangsbewijs 3-4 havo
- Mbo 3
Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies
Wil je een kennismakingsgesprek en/of een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!
Kan ik doorstuderen na deze opleiding?
Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).
- Vakman Ondernemer
- Hbo Food & Business
- International Business & Languages
- Business Innovation
- Hogere hotelschool