fbpx
bbl - Niveau 2

Monteur Elektrotechnische Installaties

Werk jij straks aan mooie machines en complexe elektrotechnische installaties?

“Studeren, werken én je eigen geld verdienen: maak de perfecte start!”

Wat doet een monteur elektrotechnische installaties?

Samen met je collega buig je je over een werktekening. Op het eerste oog ziet deze er ingewikkeld uit. Maar jullie weten precies hoe je ‘m moet lezen. Vandaag staat er een bedradingsklus voor een grote machine op de planning. Een precieze klus, maar daar draaien jullie je hand niet voor om. Sterker nog: hoe uitdagender, hoe interessanter! Materiaal verzamelen, een laatste blik op de tekening en dan… handen uit de mouwen!

Als monteur elektrotechnische installaties help je bij het installeren en testen van machines en elektrotechnische installaties van gebouwen. Dat doe je meestal niet op locatie, maar in de werkplaats. Daar meet je alle onderdelen, en zet je ze in elkaar. Ook stel je installaties af en test je ze. En als alles klaar is, bespreek je je werk met de eerste monteur.

Verder ga je aan de slag met elektrotechnische producten. Je zet bijvoorbeeld onderdelen in elkaar aan de hand van een tekening of handleiding. Meten, installeren en testen… het hoort er allemaal bij. Gelukkig kun jij dat met je technische inzicht en opleiding prima aan! Sterker nog: van installatietechniek gaat jouw bloed sneller stromen.

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je plaatst en test elektrotechnische systemen.
 • Je maakt elektrotechnische producten.
 • Je stelt systemen in.
 • Je repareert systemen en verhelpt storingen.
 • Je zorgt met je team dat een systeem feilloos werkt.

“Met alle praktijkervaring die je opdoet, kun je straks zo aan de slag” 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt twee jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Vier dagen in de week werk je namelijk bij een installatiebedrijf in de regio. Door vooral te ‘doen’, leer je het beroep en de werkzaamheden snel goed kennen. Reken maar dat je daar veel van opsteekt! Na twee jaar ben je dan ook helemaal klaar voor het échte werk.

Vakken

 • Nederlands
 • Rekenen
 • LOB
 • Burgerschap
 • Keuzedeel
 • Vakleer elektrotechniek

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: vier dagen lerend werken per week
 • Leerjaar 2: vier dagen lerend werken per week

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

Bekijk hier alle technische opleidingen

De regio als klaslokaal

Écht iets leren… dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je kunt goed alleen werken, maar ook in teamverband.
 • Je bent precies.
 • Je neemt verantwoordelijkheid.
 • Je vindt het leuk om met je handen bezig te zijn.
 • Je hebt een goede motoriek.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost. De actuele bedragen vind je op de volgende website: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/middelbaar-beroepsonderwijs/vraag-en-antwoord/hoogte-lesgeld-en-cursusgeld-mbo.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Vmbo b/k
 • Mbo 2

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Als je je aanmeldt voor deze opleiding dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Heb je behoefte aan een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Mbo Elektrotechniek niveau 3

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Ook nog goed om te weten

Tijdens deze opleiding start je vanaf dag één met werken. Misschien heb je zelfs al een baan, en anders zoeken we een mooi bedrijf in de regio voor je. Je verdient dus ook meteen je eigen salaris! Daarnaast heb je met je diploma op zak een prima vooruitzicht op een baan, misschien wel bij een van de partners met wie we samenwerken (bijvoorbeeld DUO-Elektro, Kemkens Installatiebedrijf, IW, Hoppenbrouwers Techniek en Werk en Vakmanschap). Je maakt dus een perfecte start!

Crebonummer / opleiding 25737
Niveau 2
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bbl

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000