fbpx
bbl - Niveau 2

Monteur Mechatronica

Bouw jij straks mee aan mechanische en elektronische apparaten en machines?

“Studeren, werken én je eigen geld verdienen: maak de perfecte start!”

Wat doet een monteur mechatronica?

Op je werkbank heb je de onderdelen al klaargelegd. Aan jou de taak om vandaag een transportsysteem voor een nieuw model kopieerapparaat in elkaar te zetten. Een vernuftig stukje mechatronica! En een leuke uitdaging: je vingers jeuken al. Maar eerst bestudeer je de technische tekening goed. Je weet namelijk hoe belangrijk het is dat je gestructureerd werkt.

Als monteur mechatronica bouw je mee aan machines en apparaten met mechanische, elektronische en digitale onderdelen. Je hebt dus te maken met elektrotechniek, maar ook met elektronica en ICT. En soms zelfs met hydraulica en pneumatiek. Juist die breedte van het vak maakt het voor jou interessant.

Meestal maak je onderdelen van grotere machines, maar soms zet je ze helemaal in elkaar. Of je wordt ingeschakeld voor het onderhoud ervan. Denk bijvoorbeeld aan volautomatische melkmachines, lasrobots, sorteermachines en kopieerapparaten. Wat het ook is: je werkt er met veel plezier aan. Want als jij íets leuk vindt, is het de techniek induiken. Aan de slag dus, maar altijd met je kop erbij.

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je vertaalt werktekeningen naar gestructureerde stappenplannen.
 • Je maakt (onderdelen voor) elektronische en mechatronische machines.
 • Je sluit aan, stelt in en test (onderdelen van) machines.
 • Je onderhoudt (onderdelen van) machines.
 • Je houdt de veiligheidsvoorschriften goed in de gaten.

“Dankzij onze samenwerking met bedrijven in de regio heb je zo een goede stageplek gevonden”

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt twee jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Ieder leerjaar werk je namelijk vier dagen in de week bij een erkend leerbedrijf in de regio. Door vooral te ‘doen’, leer je het beroep en je werkzaamheden snel goed kennen.

In het eerste jaar volg je een aantal belangrijke theorievakken op school. Maar je gaat vooral in de praktijk aan de slag! Afhankelijk van je traject – regulier of via de Stichting Metaal Opleidingen (SMO) – ga je een of twee dagen in de week naar school. Op de overige dagen leer je de wereld van de mechatronica goed kennen bij een bedrijf in de regio.

In het tweede jaar doe je min of meer hetzelfde. Je volgt een aantal theorievakken, maar je leert vooral in de praktijk. En doe je dat vanuit SMO? Dan krijg je er nog een paar praktische vakken bij. Aan het einde van het jaar sluit je de opleiding af met examens. Daarna ben je klaar voor een geweldige baan in de techniek!

Vakken

 • Theorie en practica werktuigbouwkunde
 • Elektrotechniek
 • Besturingstechniek
 • Vaktekenen werktuigbouwkunde en elektrotechniek
 • Nederlands
 • Rekenen
 • LOB

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: vier (of drie)dagen lerend werken per week
 • Leerjaar 2: vier(of drie) dagen lerend werken per week

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

Stichting Metaal Onderwijs (SMO)

Deze opleiding kun je ook volgen in combinatie met SMO. In dat geval volg je naast je lesdag op school nog één extra praktijkdag bij ons op de leslocatie. Je bent dan twee dagen op locatie van De Leijgraaf en drie dagen bij de werkgever. SMO staat voor Stichting Metaal Onderwijs. Kijk voor meer informatie op www.smo-metaalopleiding.nl of neem met ons contact op.

Meer informatie over onze techniek opleidingen?

De regio als klaslokaal

Écht iets leren … dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je houdt van techniek.
 • Je bent heel precies.
 • Je bewaart makkelijk het totaaloverzicht.
 • Je werkt gestructureerd.
 • Je kunt zelfstandig werken.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Vmbo b

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Als je je aanmeldt voor deze opleiding dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Heb je behoefte aan een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Eerste Monteur Mechatronica

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Crebonummer / opleiding 25342
Niveau 2
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bbl

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000