fbpx
bbl - Niveau 2

Monteur Werktuigkundige Installaties

Monteer jij straks die perfect werkende cv-ketel, airco of regendouche?

“Studeren, werken én je eigen geld verdienen: maak de perfecte start!”

Wat doet een monteur werktuigkundige installaties?

De familie Van Gasselt heeft een nieuwe, energiezuinige verwarmingsketel bij jullie besteld. Die moet nu geïnstalleerd worden. Een mooie klus voor jou en de eerste monteur met wie je samenwerkt. Niet alleen omdat het prachtige techniek is, maar ook omdat je er altijd weer mensen blij mee maakt. Zo zit deze familie er straks weer warmpjes bij. En kunnen jullie samen op naar de volgende klus.

Als monteur werktuigkundige installaties werk je bij een installatie- of loodgietersbedrijf. Dat betekent dat je zowel eenvoudige als ingewikkelde werktuigkundige installaties installeert: van fornuizen en douches tot en met aircosystemen en moderne cv-ketels. Dat doe je zelfstandig, onder begeleiding van een projectleider of samen met een eerste monteur. Om wat voor installatie het ook gaat: samen zorgen jullie ervoor dat het werkt.

Je komt voor je werk op heel verschillende locaties. Bijvoorbeeld bij mensen thuis, in winkels, in kantoren, in bedrijven en in ziekenhuizen. Dat maakt het ook zo leuk: iedere dag is anders. En hoe ingewikkeld de situatie ook is, jullie weten wat er moet gebeuren en leveren de installatie netjes en gebruiksklaar op. En daarna? Op naar de volgende uitdaging!

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Je bereidt klussen voor.
 • Je legt gereedschappen en materialen klaar.
 • Je demonteert oude installaties en leidingen.
 • Je legt nieuwe leidingen aan en monteert nieuwe installaties.
 • Je doet onderhoudscontroles en voert reparaties uit.

“Na deze praktische opleiding kun je meteen aan de slag bij een bedrijf in de regio”

Hoe ziet de opleiding eruit?

De opleiding duurt twee jaar. Daarin krijg je les op school, maar je leert vooral in de praktijk. Vier dagen in de week werk je namelijk bij een installatiebedrijf in de regio. Door vooral te ‘doen’, leer je het beroep en de werkzaamheden snel goed kennen. Reken maar dat je daar veel van opsteekt! Na twee jaar ben je dan ook helemaal klaar voor het échte werk.

Vakken

 • Vakleer
 • Nederlands
 • Rekenen
 • Burgerschap

Praktijkervaring

 • Leerjaar 1: vier dagen lerend werken per week
 • Leerjaar 2: vier dagen lerend werken per week

Keuzedelen

Een mbo-opleiding bestaat niet alleen uit een basisdeel en een profieldeel, maar ook uit één of meer keuzedelen. Daarmee kun je jouw vakmanschap verbreden of verdiepen. De keuzedelen beslaan in totaal 15% van de opleidingstijd. Daar doe je ook examen in.

De regio als klaslokaal

Écht iets leren… dat doe je in de praktijk. Daarom zien we de regio als jouw klaslokaal. Je voert je projecten dan ook uit bij bedrijven en instellingen in de regio. Daardoor sta je vanaf dag één met beide benen ‘in het vak’ en leer je de praktijk goed kennen. Maar we halen de praktijk ook naar binnen. Je krijgt bijvoorbeeld geregeld les van gastdocenten. Zij kennen de beroepen van nu én de toekomst namelijk als geen ander.

Onze nauwe samenwerking met het regionale bedrijfsleven levert jou veel op. Ons onderwijs sluit altijd perfect aan bij de beroepspraktijk in de directe omgeving. Ook belangrijk: na je opleiding vind je vaak meteen een baan. Niet ver weg, maar ‘gewoon’ bij een bedrijf of instelling om de hoek. Wel zo fijn, toch?

Is deze opleiding iets voor mij?

Natuurlijk wil je graag weten of deze opleiding goed bij je past. Dat weet je natuurlijk nooit zeker, maar bekijk het lijstje hieronder eens. Als je je daarin herkent, is deze opleiding echt iets voor jou.

 • Je bent geïnteresseerd in techniek en installaties.
 • Je kunt goed alleen werken, maar ook in teamverband.
 • Je bent heel precies en werkt zorgvuldig.
 • Je houdt ervan om je handen uit de mouwen te steken.
 • Je bent een probleemoplosser.

Bbl (beroepsbegeleidende leerweg)

Een bbl-opleiding is een combinatie van werken en leren. Je werkt op een zogenoemde leerwerkplek bij een erkend leerbedrijf of instelling in de regio. In principe werk je drie tot vier dagen per week en ga je een dag per week naar school voor theorie. Je leert dus vooral in de praktijk!

Wat zijn de kosten voor deze opleiding?

Natuurlijk wil je ook weten wat een opleiding kost, klik hier voor de actuele bedragen. Naast lesgeld betaal je per opleiding ook bijkomende kosten zoals voor bijvoorbeeld boeken, licenties, persoonlijke beschermingsmiddelen en eventueel excursies of buitenlandse reizen. Ben je benieuwd wat de bijkomende kosten van deze opleiding zijn? Klik dan hier. En ben je benieuwd naar de laptopeisen van deze opleiding, dan vind je die hier.

De leermiddelen per opleiding zijn zichtbaar op www.studers.nl. Tik in de zoekbalk ‘Leijgraaf’ en vind de lijst die hoort bij jouw opleiding. Je bent overigens vrij om je boeken te bestellen waar jij wilt.

Met welke vooropleiding heb je recht op toelating?

 • Vmbo b
 • Assistent Installatie & Constructie (of een vergelijkbare opleiding)

Kennismakingsgesprek en/of studiekeuzeadvies

Als je je aanmeldt voor deze opleiding dan nodigen we je uit voor een kennismakingsgesprek. Heb je behoefte aan een studiekeuzeadvies? Geef dit dan aan op je aanmeldformulier. We maken graag tijd vrij om je beter te leren kennen!

Kan ik doorstuderen na deze opleiding?

Na je opleiding kun je op zoek naar een baan. Maar je kunt natuurlijk ook doorstuderen! Als je dat wil, kun je het beste denken aan de volgende opleiding(en).

 • Eerste Monteur Woning
 • Eerste Monteur Utiliteit
 • Eerste Monteur Service & Onderhoud Werktuigkundige Installaties

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt. Klik hier voor de laatste informatie.

Ook nog goed om te weten

Tijdens deze opleiding start je vanaf dag één met werken. Misschien heb je zelfs al een baan, en anders zoeken we een mooi bedrijf in de regio voor je. Je verdient dus ook meteen je eigen salaris! Daarnaast heb je met je diploma op zak een prima vooruitzicht op een baan, misschien wel bij een van de partners met wie we samenwerken (zoals Kemkens Installatiebedrijf, IW, Hoppenbrouwers Techniek en Werk en Vakmanschap). Je maakt dus een perfecte start!

Crebonummer / opleiding 25350
Niveau 2
Start opleiding 29/08/2022
Leerweg bbl

Lijkt dit je wat?

Direct aanmelden

Is deze opleiding écht wat voor jou? Gebruik dan de aanmeldbutton (rechts) bovenaan op deze pagina en meld je direct aan. Via deze button zijn de juiste opleidingsgegevens al voor jou ingevuld in het aanmeldformulier. Je komt direct op de juiste pagina terecht.

Meer informatie over aanmelden

Meeloopdagen

Wil je ervaren hoe het er bij ons op school aan toegaat? Dan nodigen we je van harte uit om een dag mee te lopen. Daarover vind je hier alle informatie.

Lees verder

Informatiedagen/-avonden

Lijkt deze opleiding je leuk, maar weet je het nog niet zeker? Dan kun je het beste een van onze informatiedagen/-avonden bezoeken. Hieronder zie je wanneer deze plaatsvinden.

Bekijk de kalender

Filter

0
088-0170000