Assistent verkoop/retail
Help jij graag mee in een winkelbedrijf?

Assistent verkoop/retail

 • Entree bol/bbl
 • 1 Leerjaren
 • Leslocatie: Veghel Muntelaar, Oss Euterpelaan
 • Contactpersoon: Lisanne Geurts, lisanne.geurts@leijgraaf.nl, tel: 088 017 8211 of 0615343964

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studiegids

Download PDF

Afkortingen
 • bol betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Dit betekent de hele week onderwijs volgen.
 • bbl betekent Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit is een combinatie van werken en leren.

› Alle afkortingen en woorden

Assistent Verkoop & retail

Als assistent verkoop & retail word je opgeleid voor werkzaamheden binnen de detailhandel. Detailhandel wil zeggen dat je werkt bij winkels en bedrijven die goederen voor persoonlijk gebruik leveren aan de consument.

Je kunt in veel verschillende soorten winkels of bedrijven terecht komen, maar je werkzaamheden hebben altijd betrekking op het overbrengen van producten naar de klanten. Dit kunnen werkzaamheden in de winkel zelf zijn, maar ook werkzaamheden in het magazijn. Denk bijvoorbeeld ook aan het netjes houden van de winkel, het verwerken van de vracht en het begroeten van klanten.

In de detailhandel komt het voor dat je op een koopavond of in het weekend werkt. Het is belangrijk dat je een flexibele en een servicegerichte houding hebt (je bent bereid om iets voor anderen te doen) en dat je klanten altijd netjes te woord staat. Je zorgt er voor dat de winkel netjes en schoon is, dat het product wat wordt verkocht netjes in de winkel wordt gepresenteerd, en dat je goederen controleert en op de juiste plaats opslaat. Je doet dit volgens de instructies van je ervaren collega's of leidinggevenden.

Ik vind het belangrijk dat de sfeer goed is. Dat geldt op school en op het werk. Iedereen kan daar aan bijdragen. Dat begint al door gewoon naar school te komen, ook al heb je een keer geen zin.

Geniva, werkt als Assistent verkoop & retail

 

Ik vind het belangrijk dat de sfeer goed is. Dat geldt op school en op het werk. Iedereen kan daar aan bijdragen. Dat begint al door gewoon naar school te komen, ook al heb je een keer geen zin.

De opleiding in het kort; 

De opleiding duurt 1 jaar, het schooljaar is opgedeeld in 4 perioden. Na de 2e periode krijg je een bindend studie advies.
Tijdens de opleiding is er, naast de aandacht voor de algemene vakken, ook veel aandacht voor de beroepsgerichte vakken (vakleer). Hierin worden alle kennis en vaardigheden geoefend en geleerd die aan bod kunnen komen binnen dit profiel.

Bij de bol-opleiding volg je zowel theorielessen als praktijklessen op school. Daarnaast ga je twee dagen per week stage lopen in een erkend leerbedrijf.
Bij de bbl-opleiding zit je 1 dag per week op school in Oss en is er veel aandacht voor de theorie. De praktijk leer je vooral in je leerbedrijf aan de hand van gerichte opdrachten.

Leslocaties op onderstaande locaties wordt de opleiding aangeboden

Het kan voorkomen, dat je voor een bepaald lesonderdeel moet reizen naar een andere locatie (Veghel, Oss of Uden). Hierbij maak je gebruik van je studentenreisproduct (aan te vragen via DUO).

Je krijgt een coach die je begeleidt tijdens je schooljaar en je helpt je kwaliteiten te ontdekken.

Opleidingsgegevens

Leerweg: bol/bbl Crebocode: 25257
Niveau: Entree Beroepsrichting: Loopbaancentrum
Aantal leerjaren:  1 Locaties: Muntelaar Veghel (bol), Euterpelaan Oss (bol/bbl)
Contactpersoon: Lisanne Geurts Lisanne.Geurts@leijgraaf.nl 

Kosten

 • Wettelijk lesgeld voor de bol-opleiding (schooljaar 2018-2019) € 1.155,-.
 • Wettelijk lesgeld voor de bbl-opleiding (schooljaar 2018-2019) € 240,-. Je hebt bij de bbl-opleiding geen recht op studiefinanciering.
 • Kosten voor extra geleverde zaken die door de school per schooljaar in rekening worden gebracht.
 • Als je op 1 augustus jonger bent dan 18 jaar, hoef je geen cursusgeld te betalen (ministerie OC&W). Je hebt recht op een studentenreisproduct. Deze kun je aanvragen bij DUO.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming (bpv).
 • Vanaf 18 jaar kun je bij een bol-opleiding studiefinanciering aanvragen. Je hebt recht op een studentenreisproduct. Deze kun je aanvragen bij DUO.
 • Kosten voor studieboeken en licenties ca. €305,- worden via school in rekening gebracht (+ eventueel de kosten voor een laptop).

Toelatingseisen bol

 • Je hebt nog geen diploma behaald.
 • Je bent 16 jaar of ouder op 1 augustus van het kalenderjaar waarin je start.
 • Een kennismakingsgesprek hoort tot de toelatingsprocedure. We kijken hier of je schoolbaar, leerbaar en begeleidbaar bent. 

Toelatingseisen bbl

 • Kies je voor de bbl-leerweg, dan moet je voor minimaal 20 uur per week een leerarbeidsovereenkomst bij een erkende instelling hebben. Daarnaast gelden dezelfde toelatingseisen als voor de bol-opleiding

Examinering

 • Gedurdende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd. Denk bijvoorbeeld aan theorie examens, proeve van bekwaamheid en assesmentsgesprekken.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk (BPV) plaatsvinden.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je via je coach en lesgevende docenten

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden?
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.