Ondersteunende administratieve beroepen bol 2
Er liggen veel stukken voor je klaar die gecontroleerd, ingevoerd en opgeborgen moeten worden. Iets voor jou?

Ondersteunende administratieve beroepen bol 2

 • Bol - Niveau 2
 • Lesweek: 5 dagen
 • 2 leerjaren
 • Leslocatie: Veghel (en Oss bij voldoende aanmeldingen)
 • Profielen: Medewerker secretariaat en receptie, medewerker (financiële) administratie
 • Contactpersoon: Hans van Uden (hans.uden@leijgraaf.nl of 088 017 0000)

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers

Afkortingen
 • bol betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Dit betekent de hele week onderwijs volgen.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte administratieve ondersteuner?

Vandaag staan echt heel veel verschillende taken op je agenda. Je moet even je hoofd erbij houden. Voor jou is dat geen probleem. Je hebt op De Leijgraaf geleerd hoe je dat het beste kunt aanpakken. Als administratief ondersteuner loop je niet weg voor een beetje stress. Je weet van jezelf dat je het liefste mensen of organisaties ondersteunt. Werk je graag met tekst en heb je graag contact met mensen, dan kies je de receptie- en secretariële kant. Werk je liever met cijfers dan kies je de financieel-administratieve kant. Wat je ook kiest, je bent een van de steunpilaren van de afdeling en van het bedrijf. Je weet hoe je het overzicht moet houden en wat het eerste afgehandeld moet zijn. Ook voor ondersteuning op facilitair of logistiek terrein draai je je hand niet om. 

Het leuke van deze opleiding is dat je er diverse kanten mee uit kunt. Je wordt breed opgeleid zodat je van vele markten thuis bent. Je hebt afwisselende taken en kan naar diverse richtingen doorstromen.

John , aankomend administratief medewerker

Ontwikkel jezelf

Gedurende de opleiding werk je aan verschillende 'competenties'. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Deze competenties leer je natuurlijk niet alleen op school aan in de lessen, maar vooral ook in de praktijk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zelfstandig handelen, omgaan met conflictsituaties, representaviteit en verantwoordelijkheidsgevoel. 

Interesses en vaardigheden

 • Je werkt graag aan een computer.
 • Je werkt graag samen.
 • Je zorgt graag dat iets klopt en goed loopt.
 • Je werkt gestructureerd.
 • Je bent precies.
 • Je kan jezelf goed presenteren.
 • Je werkt netjes.

Administratieve beroepen
  (0 van 0)

De opleiding in het kort; 

Deze opleiding maakt deel uit van Niveau2Plus, dat bestaat uit 8 reguliere BOL niveau 2 opleidingen, namelijk;

 • Helpende Zorg en Welzijn (ondersteunen bij wonen en huishouden, ondersteunen bij persoonlijke zorg, assisteren bij activiteiten)
 • Medewerker Facilitaire Dienstverlening (assisteren bij het beheer van gebouwen, cateringwerkzaamheden uitvoeren, logistieke werkzaamheden uitvoeren)
 • Medewerker ICT (installeren en onderhouden van hardware, software en verbindingen. In behandeling nemen en registreren van incidenten)
 • Medewerker (financiële) administratie (agendabeheer, archiveren van administratieve gegevens, ontvangen en verzenden van goederen, verzorgen van inkomende en uitgaande post, sorteren, controleren en coderen van eenvoudige boekingsstukken, financiële gegevens inboeken)
 • Medewerker Secretariaat en Receptie (agendabeheer, archiveren van administratieve gegevens, ontvangen en verzenden van goederen, verzorgen van inkomende en uitgaande post, gegevens verwerken tot zakelijke teksten, e-mail verzenden)
 • Medewerker Sport en Recreatie (Begeleiden van gasten, toezicht houden bij activiteiten, assisteren bij de uitvoering van activiteiten en evenementen)
 • Verkoper (de verkoopruimte verkoopklaar maken en de ruimte verzorgen, verkoopgesprekken voeren, het aannemen van (online) verzoeken, bestellingen en klachten)

Bij elk van deze opleidingen leer je voor een dienstverlenend en ondersteunend beroep waarmee je later bij veel verschillende bedrijven en instellingen aan de slag kunt. Bijvoorbeeld bij een winkel, transportbedrijf, groothandel, kinderopvang, gemeente, zorginstelling, sportvereniging of recreatiepark.

Je schrijft je in voor de opleiding van je keuze. Echter, mocht je tijdens je opleiding erachter komen dat je toch een andere richting op wilt, dan kun je tussentijds overstappen. We bekijken dan welk maatwerk er nodig is, zodat je zo min mogelijk tijdsverlies hebt.

Wat betekent de PLUS?

De plus betekent voor de leerlingen dat zij na het behalen van hun diploma krachtiger op de arbeidsmarkt staan:

 • Je bouwt een netwerk op en maakt kennis met het werkveld door middel van gastlessen en het bezoeken van bedrijven/instellingen. Al in de eerste week van je opleiding wordt geleerd bij welke bedrijven/instellingen je later aan de slag zou kunnen gaan.
 • Je leert werknemersvaardigheden, een juiste beroepshouding en je bent flexibel.
 • Je weet wat je kwaliteiten zijn (waar ben je goed in) en kan hierdoor een bewuste keuze maken voor welke arbeid passend is.
 • Je wordt voorbereid om een plek te veroveren op de arbeidsmarkt met je niveau 2 diploma, of je wordt begeleid in je doorstroom naar niveau 3.

Begeleiding

Iedere leerling van Niveau2Plus heeft een individuele coach die je begeleidt in je loopbaan en je hebt een begeleider in de beroepspraktijk (bpv). 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Leerlingen van genoemde opleidingen zitten bij elkaar in 1 klas. Je volgt algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen. Daarnaast volg je in deze klas ook Werknemer en Beroep (WeB), hier worden kennis, houding en vaardigheden aangeleerd die bij ieder beroep terugkomen. Denk aan: administratieve handelingen, een ruimte gebruiksklaar maken, voorraadbeheer, bezoekers/klanten verwelkomen. Maar ook digitale vaardigheden, mediawijsheid, burgerschap en sociale vaardigheden komen in Werknemer en Beroep terug. In leerjaar 2 word je voorbereid op uitstroom richting het werkveld of doorstroom naar niveau 3. Je volgt het beroepsspecifiek onderdeel, dit noemen we Vak en Beroep (VeB). Daar leer je alle kennis en vaardigheden die horen bij het beroep van je keuze. 

Natuurlijk maakt stage een groot deel uit van je opleiding. We noemen dat de Beroepspraktijkvorming (bpv). Daar zul je praktijkervaring opdoen. 

Leslocaties op onderstaande locaties wordt de opleiding aangeboden

Wat we zoal doen tijdens de lessen? We leren bijvoorbeeld zakelijke brieven te schrijven, afspraken inplannen en het voren van telefoongesprekken. Boekhouden en werken met het programma Excel is ook een interessant lesonderdeel

Maria Graste, docent

Stageplekken

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van arbeidsmarkt, bpv - en doelmatigheidinformatie. Je kunt ook zelf een stageplek zoeken. Bij sommige opleidingen kun je ook in het buitenland stagelopen. 

Klaar met de opleiding. En dan?

Om na afronding van de opleiding meer kans te maken op de arbeidsmarkt is het bij deze opleiding mogelijk om extra leerstofonderdelen door te werken op het gebied van administratie, verkoop, logistiek of ICT. Hierdoor ben je breder inzetbaar en kan je op meer verschillende functies solliciteren. Uiteraard zorgen we er wel voor dat je goede doorstroommogelijkheden hebt in de richting die je gekozen hebt.

Na de opleiding ondersteunende administratieve beroepen kan je aan het werk bij voornamelijk het midden- en kleinbedrijf. Ook kan je doorstromen naar een administratieve of logistieke vervolgopleiding.

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt 

Opleidingsgegevens

Leerweg: bol Crebocode: 23068
Niveau: 2 Beroepsrichting: Economie & Bedrijf
Aantal leerjaren: 2 Locaties: Veghel (en Oss bij voldoende aanmeldingen)
Contactpersoon: Hans van Uden hans.uden@leijgraaf.nl of 088 017 0000

 

Kosten

 • Wettelijke lesgeld voor de bol - opleiding (schooljaar 2018 - 2019) € 1.155,-.
 • Een laptop
 • Leermiddelen leerjaar 1: ca. € 450,-.
 • eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming (bpv).

 • Leermiddelen leerjaar 2: ca. € 200,-.

Toelatingseisen

 • Je hebt een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg.
 • Je hebt een afgeronde Entree-opleiding.
 • Een kennismakingsgesprek hoort tot de procedure.

Afhankelijk van het totaal aantal leerlingen per opleiding, wordt gekeken of deze specifieke opleiding wordt aangeboden. Het kan voorkomen, dat je voor een bepaald lesonderdeel moet reizen naar een andere locatie (Veghel, Oss of Cuijk). Hierbij maak je gebruik van je studentenreisproduct (aan te vragen via DUO).

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten.  

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.