Medewerker facilitaire dienstverlening bol niveau 2
Wil je opgeleid worden op het gebied van facilitaire dienstverlening?

Medewerker facilitaire dienstverlening bol niveau 2

 • bol - niveau 2
 • 2 leerjaren
 • Locaties: Oss
 • Contactpersoon: Hans van Uden (hans.uden@leijgraaf.nl of 088 017 0000)

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers

Afkortingen
 • bol betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Dit betekent de hele week onderwijs volgen.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte dienstverlener?

We bieden je de mogelijkheid om je breder te oriënteren. Dit is vooral prettig als je nog niet weet wat je wilt worden. We bieden de opleiding Dienstverlening aan, waarbij naast de opleiding Facilitaire Dienstverlening, ook Sport & Recreatie en Helpende Zorg & Welzijn opgenomen zijn. Je maakt kennis met verschillende vakgebieden die in de praktijk op onderdelen overeenkomen. Je kiest op een later moment voor een van de uitstroomrichtingen. Hierdoor heb je een bredere oriëntatie en meer tijd om een goede keuze te maken. 

Medewerker facilitaire dienstverlening - bol - niveau 2

Als medewerker facilitaire dienstverlening kun je aan de slag bij verschillende soorten organisaties. Dit kan bijvoorbeeld een ziekenhuis of een verzorgingshuis zijn, maar ook een onderhouds - en schoonmaakbedrijf of misschien kom je terecht in de horeca. Als facilitair medewerker heb je veel mogelijkheden en verschillende taken. Je gaat onder andere cateringwerkzaamheden uitvoeren en assisteren bij voorraadbeheer. 

Ik hoop na mijn opleiding in het buitenland op een camping aan de slag te kunnen in een animatieteam. Spanje of Frankrijk. Lijkt me echt heel tof om te doen.

britt, aankomend dienstverlener

Ontwikkel jezelf

De niveau 2 opleiding Dienstverlening duurt 2 jaar. In die tijd werk je aan verschillende competenties. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan je sociale vaardigheden en samenwerken.

Interesses en vaardigheden

 • Je gaat graag met mensen om.
 • Je bent enthousiast en vriendelijk.

Bezoek aan een havenBezoek aan een beurs
  (0 van 0)

De opleiding in het kort; 

Deze opleiding maakt deel uit van Niveau2Plus, dat bestaat uit 8 reguliere BOL niveau 2 opleidingen, namelijk;

 • Helpende Zorg en Welzijn (ondersteunen bij wonen en huishouden, ondersteunen bij persoonlijke zorg, assisteren bij activiteiten)
 • Medewerker Facilitaire Dienstverlening (assisteren bij het beheer van gebouwen, cateringwerkzaamheden uitvoeren, logistieke werkzaamheden uitvoeren)
 • Medewerker ICT (installeren en onderhouden van hardware, software en verbindingen. In behandeling nemen en registreren van incidenten)
 • Medewerker (financiële) administratie (agendabeheer, archiveren van administratieve gegevens, ontvangen en verzenden van goederen, verzorgen van inkomende en uitgaande post, sorteren, controleren en coderen van eenvoudige boekingsstukken, financiële gegevens inboeken)
 • Medewerker Secretariaat en Receptie (agendabeheer, archiveren van administratieve gegevens, ontvangen en verzenden van goederen, verzorgen van inkomende en uitgaande post, gegevens verwerken tot zakelijke teksten, e-mail verzenden)
 • Medewerker Sport en Recreatie (Begeleiden van gasten, toezicht houden bij activiteiten, assisteren bij de uitvoering van activiteiten en evenementen)
 • Verkoper (de verkoopruimte verkoopklaar maken en de ruimte verzorgen, verkoopgesprekken voeren, het aannemen van (online) verzoeken, bestellingen en klachten)

Als medewerker facilitaire dienstverlening kun je aan de slag bij verschillende soorten organisaties. Dit kan bijvoorbeeld een ziekenhuis of een verzorgingshuis zijn, maar ook een onderhouds- en schoonmaakbedrijf of misschien kom je terecht in de horeca. Als facilitair medewerker heb je veel mogelijkheden en verschillende taken. Je gaat onder andere cateringwerkzaamheden uitvoeren en assisteren bij voorraadbeheer. 

Je schrijft je in voor de opleiding van je keuze. Echter, mocht je tijdens je opleiding erachter komen dat je toch een andere richting op wilt, dan kun je tussentijds overstappen. We bekijken dan welk maatwerk er nodig is, zodat je zo min mogelijk tijdsverlies hebt.

Wat betekent de PLUS?

De plus betekent voor de leerlingen dat zij na het behalen van hun diploma krachtiger op de arbeidsmarkt staan:

 • Je bouwt een netwerk op en maakt kennis met het werkveld door middel van gastlessen en het bezoeken van bedrijven/instellingen. Al in de eerste week van je opleiding wordt geleerd bij welke bedrijven/instellingen je later aan de slag zou kunnen gaan.
 • Je leert werknemersvaardigheden, een juiste beroepshouding en je bent flexibel.
 • Je weet wat je kwaliteiten zijn (waar ben je goed in) en kan hierdoor een bewuste keuze maken voor welke arbeid passend is.
 • Je wordt voorbereid om een plek te veroveren op de arbeidsmarkt met je niveau 2 diploma, of je wordt begeleid in je doorstroom naar niveau 3.

Begeleiding

Iedere leerling van Niveau2Plus heeft een individuele coach die je begeleidt in je loopbaan en je hebt een begeleider in de beroepspraktijk (bpv). 

Hoe ziet de opleiding eruit?

Leerlingen van genoemde opleidingen zitten bij elkaar in 1 klas. Je volgt algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen. Daarnaast volg je in deze klas ook Werknemer en Beroep (WeB), hier worden kennis, houding en vaardigheden aangeleerd die bij ieder beroep terugkomen. Denk aan: administratieve handelingen, een ruimte gebruiksklaar maken, voorraadbeheer, bezoekers/klanten verwelkomen. Maar ook digitale vaardigheden, mediawijsheid, burgerschap en sociale vaardigheden komen in Werknemer en Beroep terug. In leerjaar 2 word je voorbereid op uitstroom richting het werkveld of doorstroom naar niveau 3. Je volgt het beroepsspecifiek onderdeel, dit noemen we Vak en Beroep (VeB). Daar leer je alle kennis en vaardigheden die horen bij het beroep van je keuze. 

Natuurlijk maakt stage een groot deel uit van je opleiding. We noemen dat de Beroepspraktijkvorming (bpv). Daar zul je praktijkervaring opdoen. 

Stageplekken

Als je deze bol-opleiding volgt, zoekt ROC de Leijgraaf samen met jou een erkende stageplek. 
Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van arbeidsmarkt, bpv - en doelmatigheidinformatie. Je kunt ook zelf een stageplek zoeken. Bij sommige opleidingen kun je ook in het buitenland stagelopen. 

 

Leslocaties op onderstaande locaties wordt de opleiding aangeboden

 

Een baan in de dienstverlening kan behoorlijk druk zijn. Stel je maar eens voor dat je een hele dag activiteiten moet begeleiden. Je werkt dan ook veel samen met andere assistants. Samen zorg je voor een goede, veilige sfeer en voor leuke activiteiten. Daar bereiden wij je op voor bij De Leijgraaf.

 mIEKE wOLTERS, docent

Klaar met de opleiding. En dan?

Ben je klaar met de niveau 2 opleiding medewerker facilitaire dienstverlening dan kun je aan de slag bij een recreatiebedrijf zoals een camping, een attractiepark, een bungalowpark, outdoorbedrijf, zwembad of een evenementenorganisatie, maar ook in een zorginstelling en als je de uitstroomrichting facilitaire dienstverlening kiest zijn de keuzes te over. Of je leert verder: met het diploma kun je doorstromen naar de diverse opleidingen op niveau 3 of 4.

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt 

Opleidingsgegevens

 • Leerweg: bol
 • Crebocode: 25499
 • Niveau 2
 • Aantal leerjaren 2
 • Locaties Oss

 

 • Contactpersoon Hans van Uden

Kosten

 • Wettelijk lesgeld (schooljaar 2018 - 2019) voor de bol-opleiding: € 1.155,-.
 • Kosten voor extra geleverde zaken die door de school per schooljaar in rekening worden gebracht.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming (bpv).
 • Eventuele reiskosten tussen de diverse vestigingen.
 • Kosten voor studieboeken en eventueel een laptop.
 • Volg je de bol-opleiding kun je vanaf 18 jaar studiefinanciering aanvragen.

Toelatingseisen

 • Je bent ouder dan 16 jaar.
 • Je hebt een vmbo-diploma beroepsgerichte leerweg basis.
 • Een intakegesprek hoort tot de toelatingsprocedure.

Afhankelijk van het totaal aantal studenten per opleiding, wordt gekeken of deze specifieke opleiding wordt aangeboden. Het kan voorkomen, dat je voor een bepaald lesonderdeel moet reizen naar een andere locatie (Veghel, Oss of Cuijk). Hierbij maak je gebruik van je studentenreisproduct (aan te vragen via DUO).

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten. 

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.