Handhaver toezicht en veiligheid bol 3
Een groepje jongeren maakt troep: spreek je ze daarop aan of zie je het door de vingers? Als handhaver toezicht en veiligheid help je mee in het veilig houden van de samenleving

Handhaver toezicht en veiligheid bol 3

 • Bol - Niveau 3
 • Lesweek: 5 dagen les
 • 2 Leerjaren
 • Leslocatie: Oss
 • Voor het tweede jaar op rij Top-Opleiding in de keuzegids MBO!
 • Maximaal 15 plaatsen beschikbaar!
 • Contactpersoon: Jolanda Maes, jolanda.maes@leijgraaf.nl, 088 0178287

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers

Topopleiding 2018

Afkortingen
 • bol betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Dit betekent de hele week onderwijs volgen.
 • bbl betekent Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit is een combinatie van werken en leren.

› Alle afkortingen en woorden

 

Ben jij een echte handhaver toezicht en veiligheid?

Het is weekmarkt vandaag. Je loopt rond op de markt en houdt je ogen en oren open. Je legt een geïrriteerde man uit dat hij niet met zijn auto het marktplein op mag. Je wijst hem een andere weg naar zijn bestemming. Dat doe je kalm en begripvol, precies zoals je het hebt geleerd tijdens je opleiding. Gisterennacht heeft iemand de zitbank en wat rommel uit een prullenbak een stukje verderop in brand gezet. Je gaat op zoek naar ooggetuigen en vraagt omwonenden naar meer informatie. Dat ga je als handhaver straks met de wijkagent bespreken. Een oudere vrouw is bij de fietsstalling van haar fiets gevallen. Ze kan niet meer staan. Je belt voor hulp, verleent eerste hulp en ondersteunt de vrouw totdat de hulp is gearriveerd. Een dag van een HTV-er is geen dag hetzelfde. 

 

Ik wil graag een beroep uitoefenen met verantwoordelijkheid. Daarom heb ik voor deze opleiding gekozen. Ik kan goed luisteren en ik blijf altijd kalm tijdens situaties. Die kwaliteiten kan ik nu goed gebruiken. Hierna wil ik graag doorstromen naar de politieschool.

Willem, aankomend handhaver

Ontwikkel jezelf

In de 2 jaar dat de opleiding duurt werk je aan verschillende ‘competenties’. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Dat doe je vooral in de praktijk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zelfstandig handelen, omgaan met incidenten, handhaving, representativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel.

Interesses en vaardigheden

 • Je bent fit en sportief
 • Je bent een doener
 • Je bent representatief
 • Je beschikt over een groot verantwoordelijkheidsgevoel
 • Je bent zelfstandig
 • Je bent geen twijfelaar
 • Je bent niet bang aangelegd
 • Je kan goed kijken en luisteren
 • Je hebt goede communicatieve vaardigheden
 • Je kunt goed samenwerken

 

De opleiding in het kort

De opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid duurt 2 jaar en is een bol-opleiding. Je gaat naar school en je loopt stage. De opleiding bestaat uit 3 zogenoemde kerntaken die je gaat leren: preventief toezicht houden op veiligheid in de openbare ruimte, optreden bij incidenten en calamiteiten en dienstverlenende werkzaamheden uitvoeren. Daarvoor krijg je les in vakken zoals: vakleer, EHBO, Nederlands, Engels, sport en burgerschapscompetenties.

Ook leer je verschillende standaardprocedures die je bij praktijksituaties kunt combineren en toepassen. Bijvoorbeeld hoe je een surveillance voorbereidt en uitvoert. Na de opleiding word je Handhaver/Toezichthouder bij een gemeentelijke instelling of bijvoorbeeld in het Openbaar Vervoer. Of je stroomt door naar een politieopleiding of de Koninklijke Marechaussee. Tijdens de opleiding behaal je ook het BOA-certificaat (Buitengewoon Opsporingsambtenaar). Belangrijk is dat je geen strafblad hebt. En goed om te weten: voordat je aan de opleiding kunt beginnen krijg je een intakegesprek.

Leslocaties op onderstaande locaties wordt de opleiding aangeboden

De keuze voor de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid is een bewuste keuze. De jongeren die de opleiding volgen weten wat ze willen. Sommigen stromen door naar de politieschool en anderen gaan aan de slag bij een gemeente of in het openbaar vervoer. Maar de basis leggen de studenten bij De Leijgraaf

JOLANDA mAES

Stageplekken

Voor de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid loop je stage bij een gemeentelijke instelling, zoals de afdeling Toezicht van de Gemeente of het Openbaar Vervoersbedrijf.

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van arbeidsmarkt, bpv - en doelmatigheidinformatie. Je kunt ook zelf een stageplek zoeken. Bij sommige opleidingen kun je ook in het buitenland stagelopen. 

Klaar met de opleiding. En dan?

Na de opleiding Handhaver Toezicht en Veiligheid ben je in het bezit van een mbo niveau 3 en het BOA-diploma. Hiermee kun je aan de slag bij bijvoorbeeld Stadstoezicht van de gemeente of het Gemeentelijk Openbaar Vervoersbedrijf. Je kunt ook verder leren en doorstromen naar een politieopleiding of de Koninklijke Marechaussee.

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt  

 

Opleidingsgegevens

Leerweg: bol Crebocode: 25409
Niveau: 3 Beroepsrichting: Economie & Bedrijf
Aantal leerjaren: 2 Lokatie: Oss (slechts 20 plaatsen beschikbaar)

 

Kosten

  • Lesgeld € 1.155,-  (vanaf 18 jaar) volgens regelgeving van het Ministerie van OC&W (schooljaar 2018-2019).
 • Een laptop.
 • Leermiddelen per jaar: circa € 400,-.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming (bpv).
 • Kosten uniform: circa € 250,-.
 

Contactpersoon

Jolanda Maes, Jolanda.maes@leijgraaf.nl, 088 0178287

Toelatingseisen

 • Je hebt een vmbo-diploma kader, gemengd of theoretische leerweg
 • Je hebt een mbo-diploma niveau 2 (bijvoorbeeld Beveiliger 2 of Veiligheid en Vakmanschap 2)
 • Je hebt een overgangsbewijs van 3- naar 4 havo.
 • Je kan een bewijs van goed gedrag overleggen.
 • Je bent niet in aanraking geweest met de politie waardoor de betrouwbaarheid in het geding komt. (Meld tijdens het kennismakingsgesprek alle contacten met politie die eventueel spelen of gespeeld hebben, inclusief taakstraffen e.d.).
 • Ben je in het verleden in aanraking geweest met justitie dan is de kans groot dat je van de politie geen toestemming krijgt om in deze branche te gaan werken of stage te gaan lopen.

 • Een kennismakingsgesprek hoort tot de procedure

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Alle praktijkexamens en beroepsgerichte examens worden afgenomen bij EXTH in Amersfoort.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens het Open Huis en overige informatiemomenten. 

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.