Manager retail bol/bbl 4
Verhoog jij je omzet met advertenties of met kortingsacties?

Manager retail bol/bbl 4

 • Bol/bbl - Niveau 4
 • Lesweek bol:5 dagen en lesweek bbl: 1 dag per week
 • 3 leerjaren
 • Leslocatie: Oss en Veghel
 • Contactpersoon Jack Valkenaars, jack.valkenaars@leijgraaf.nl, 088 0177713

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers BOL

Download studie in cijfers BBL

Afkortingen
 • bol betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Dit betekent de hele week onderwijs volgen.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte Manager retail?

De zomercollectie gaat de komende week in de aanbieding. Je weet wat dat betekent. Drukte aan de deur en dat een hele week lang. Er moeten nog acties worden bedacht, je hebt extra personeel nodig. De voorraad moet gecontroleerd worden. Werk aan de winkel. Je ziet kansen en weet precies hoe je de omzet nog meer omhoog krijgt. Als Manager retail werk je volgens het beleid van de organisatie waar je winkel deel van uitmaakt: hoe de winkel er uitziet, de omzet, het inkopen van artikelen, het personeel, de planning, enzovoorts. Kortom, je bent een duizendpoot.

 

Mijn ouders hebben zelf een kledingwinkel. Daar help ik nu al bijna elke zaterdag. Ik kan me niets anders voorstellen dan een winkel runnen. Het liefst een muziekwinkel.

eric, aankomend Manager retail

Ontwikkel jezelf

De opleiding Manager retail duurt 3 of 4 jaar. In die periode werk je aan verschillende ‘competenties’. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Dat doe je vooral in de praktijk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan ondernemingsbeleid uitvoeren, plannen en leidinggeven.

Interesses en vaardigheden

 • Je geeft graag leiding.
 • Je hebt een goed gevoel voor cijfers.
 • Je gaat graag met mensen om.
 • Je kunt goed luisteren.
 • Je bent ondernemend en flexibel.

De opleiding in het kort

De opleiding Manager retail duurt 3 jaar, ongeacht of je bol of bbl doet. De bol-opleiding heeft zowel theorie als praktijk. Je wordt opgeleid voor een leidinggevende functie. Daarom volg je vakken als leidinggeven, winkelinrichtingen, verkoop- en presentatietechnieken, personeelsmanagement, verkoopbevordering, enzovoorts. Alles om jou klaar te stomen als Manager retail. Praktijkervaring krijg je tijdens stages. Dat noemen we de beroepspraktijkvorming. Kies je voor de bbl-variant dan breng je de meeste tijd door in de praktijk: je werkt dan voor minimaal 20 uur per week in de detailhandel en ben je 1 dag per week op school.

Leijgraaf Business Class

In Leijgraaf Business Class werken de opleidingsgebieden Financiële beroepen, Office- en Managementsupport, Commerciële beroepen en Retail samen. Door een kijkje bij elkaar in de keuken worden de studenten breder opgeleid en kunnen ze breder oriënteren. Hierdoor hebben ze straks een nog betere kans in het steeds weer veranderende werkveld.

Leslocaties op onderstaande locaties wordt de opleiding aangeboden

Als aanstaande Manager retail wil je alles weten van een winkel. Dat moet ook want als je klaar bent met de opleiding en je wordt Manager retail ben je wel verantwoordelijk voor de hele winkel. Dat is niet niks. Maar we bereiden je daar goed op voor.

Jack Valkenaars, DOCENT

 

Bbl: leren in de praktijk

We kunnen je veel vertellen over het vak Manager retail maar je moet het vooral doen. Daarom is de praktijk zo belangrijk in de opleiding. Manager retail word je niet in de schoolbank, dat word je in de praktijk. Daarom werk je al minimaal 20 uur voor een erkend leerbedrijf of je hebt een overeenkomst met een van de bedrijven waar ROC de Leijgraaf mee samenwerkt. Voordat je aan een bbl-opleiding begint, heb je al een baan bij een erkend leerbedrijf.

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat vijf dagen in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een bedrijf. Bbl is de beroepsbegeleidende leerweg. Als je na je middelbare school zo snel mogelijk wilt werken, dan kies je hiervoor. Je volgt de opleiding in deeltijd. Dat betekent één dag in de week theorie bij ROC de Leijgraaf en vier dagen in de week werken.

Stageplekken

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van arbeidsmarkt, bpv - en doelmatigheidinformatie. Je kunt ook zelf een stageplek zoeken. Bij sommige opleidingen kun je ook in het buitenland stagelopen. 

 

 

 

 

Klaar met de opleiding. En dan?

Na de opleiding Manager retail kun je aan de slag in een winkel. Je kunt ook verder studeren en doorstromen naar een hbo-opleiding. Daarvoor moet je wel tijdens de opleiding een aparte doorstroomkwalificatie halen. Daarna kun je bijvoorbeeld naar het Hoger Economisch Onderwijs en specialiseren in Small Business of International Management en Food Business.

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt  

 

 

Opleidingsgegevens

Leerweg: bol/bbl

Crebocode 25162

Niveau: 4

Beroepsrichting: Economie & Bedrijf

Aantal leerjaren: 3 Locaties: Oss en Veghel

 

Kosten bol

 • Lesgeld € 1.155,- voor bol (vanaf 18 jaar) volgens regelgeving van het Ministerie van OC&W (schooljaar 2018-2019)..
 • Een laptop.
 • Leermiddelen per jaar: gemiddeld € 300,-.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming (bpv).

Kosten bbl

 • Cursusgeld € 582, voor de bbl (vanaf 18 jaar) volgens regelgeving van het Ministerie van OC&W (schooljaar 2018-2019).
 • Een laptop.
 • Leermiddelen per jaar: circa € 300,-.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming (bpv).

Toelatingseisen

 • Je hebt een vmbo-diploma kader/gemengd/theoretische leerweg.
 • Je hebt een overgangsbewijs van 3- naar 4 havo.
 • Een kennismakingsgesprek hoort tot de procedure.

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens het Open Huis en overige informatiemomenten. 

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.