Chauffeur wegvervoer VTL bbl 2
Je staat met een klapband langs de A2. Je had al in Rotterdam moeten zijn. Hoe ga je dat oplossen?

Chauffeur wegvervoer VTL bbl 2

 • Bbl - Niveau 2
 • Lesweek: 1 dag
 • 2 leerjaren
 • Leslocatie: Veghel
 • Minimale leeftijd bij aanvang opleiding 16 jaar en 8 maanden
 • Contactpersoon: Mark Daanen, 088 0177936, mark.daanen@leijgraaf.nl

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers

Afkortingen
 • bol betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Dit betekent de hele week onderwijs volgen.
 • bbl betekent Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit is een combinatie van werken en leren.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte chauffeur wegvervoer?

Je hebt je vrachtwagen gisteren alvast geladen. Je checkt je routeboek en je papieren. Alles in orde. Ook loop je ter controle een rondje langs de vrachtwagen. Geen risico’s nemen. Over 24 uur moet je in Barcelona zijn. Instappen en wegwezen dus. Als chauffeur goederenvervoer ben je verantwoordelijk voor het vervoer van goederen. Dat kan in Nederland zijn, maar ook net zo goed in de rest van Europa. Het type vrachtwagen dat je rijdt en het soort goederen dat je vervoert ligt aan het bedrijf waar je voor werkt.

Vrachtwagenchauffeur zijn is echt een jongensdroom. Wat is nou leuker dan met zo’n machtig voertuig over de snelweg te gaan? Op De Leijgraaf haal ik mijn rijbewijzen en leer ik alles wat ik moeten weten van het beroep chauffeur. Ik kan niet wachten om de weg op te gaan.

Rick, aankomendchauffeur wegvervoer

Ontwikkel jezelf

Tijdens de opleiding Chauffeur wegvervoer werk je aan verschillende ‘competenties’. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Dat doe je vooral in de praktijk. Denk daarbij bijvoorbeeld aan eenvoudige administratieve handelingen uitvoeren en kennis van autotechniek.

Interesses en vaardigheden

 • Je werkt gestructureerd en precies.
 • Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel.
 • Je bent zelfstandig.

De opleiding in het kort

De opleiding Chauffeur wegvervoer duurt 2 jaar en wordt als bbl gegeven. Dit betekent dat je 4 dagen per week werkt bij bijvoorbeeld een vervoersbedrijf en 1 dag per week naar school gaat. Tijdens de opleiding krijg je theorie en praktijk. Je leert alles over het vervoer op de weg en je haalt alle noodzakelijke rijbewijzen.

Leslocaties op onderstaande locaties wordt de opleiding aangeboden

Dit zijn misschien wel de meest enthousiaste studenten die we hebben. Die willen allemaal maar een ding en dat is zo snel mogelijk de weg op gaan. Maar eerst moeten ze hun rijbewijzen halen en andere noodzakelijke papieren.

ben van bakel, DOCENT

 

Bbl: leren in de praktijk

We kunnen je veel vertellen over het vak chauffeur goederenvervoer maar je moet het vooral doen. Daarom is de praktijk zo belangrijk in de opleiding. Chauffeur word je niet in de schoolbank, dat word je in de praktijk. Daarom werk je al minimaal 20 uur voor een erkend leerbedrijf of je hebt een overeenkomst met een van de bedrijven waar ROC de Leijgraaf mee samenwerkt. Voordat je aan een bbl-opleiding begint, moet je eerst solliciteren bij een erkend leerbedrijf.

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat 5 dagen in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een bedrijf. Bbl is de beroepsbegeleidende leerweg. Als je na je middelbare school zo snel mogelijk wilt werken, dan kies je hiervoor. Je volgt de opleiding in deeltijd. Dat betekent 1 dag in de week theorie bij ROC de Leijgraaf en 4 dagen in de week werken.

Stageplekken

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van arbeidsmarkt, bpv - en doelmatigheidinformatie. Je kunt ook zelf een stageplek zoeken. Bij sommige opleidingen kun je ook in het buitenland stagelopen. 

Klaar met de opleiding. En dan?

Na de opleiding Chauffeur wegvervoer kun je aan de slag bij een vervoers- of transportbedrijf. Ook kun je verder leren. Er zijn verschillende specialistische vervoersdiploma’s die je kunt halen, zoals personenvervoer en geconditioneerd vervoer. Je kunt ook verder leren en doorstromen naar de opleiding Logistiek Teamleider (niveau 3).

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt  

Opleidingsgegevens

Leerweg: bbl

Crebocode 25364

Niveau: 2

Beroepsrichting: Economie & Bedrijf

Aantal leerjaren: 2

Locaties: Veghel

Minimale leeftijd bij aanvang opleiding: 16 jaar en 8 maanden

 

 

Kosten bbl:

 • Cursusgeld € 240,- voor bbl volgens regelgeving van het Ministerie van OC&W (schooljaar 2018-2019).
 • Een laptop.
 • Leermiddelen per jaar: circa € 300,-.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming (bpv).
 

Toelatingseisen

 • Je hebt een vmbo-diploma basisberoepsgerichte leerweg.
 • Je hebt een leerplek in de logistiek.
 • Een kennismakingsgesprek hoort tot de procedure.

Klaar met de opleiding. En dan?

Na de opleiding Chauffeur wegvervoer kun je aan de slag bij een vervoers- of transportbedrijf. Ook kun je verder leren. Er zijn verschillende specialistische vervoersdiploma’s die je kunt halen, zoals personenvervoer en geconditioneerd vervoer. Je kunt ook verder leren en doorstromen naar de opleiding Logistiek Teamleider (niveau 3).

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de opendag en overige informatiemomenten. 

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.