Gastheer/ gastvrouw - bol/bbl 2
Ontvang je gasten met een glimlach!

Gastheer/ gastvrouw - bol/bbl 2

 • 2 leerjaren
 • Locatie: Cuijk
 • bol/bbl - niveau 2
 • Contactpersoon: Daan Erps, daan.erps@leijgraaf.nl, tel: 088 017 7956

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers

Messenset
Afkortingen
 • bbl betekent Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit is een combinatie van werken en leren.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte gastheer of gastvrouw?

Maak jij het mensen graag naar hun zin? Dan is een baan in de horeca misschien iets voor jou. Jij zorgt ervoor dat jouw gasten een geweldige tijd hebben. Je serveert een lekker drankje op een terras of in een café, werkt in een hotel of je serveert een heerlijk gerecht in een restaurant. In dit werk is het wel belangrijk dat je goed met mensen om kunt gaan. Ook moet je het niet erg vinden om te werken op tijden dat andere mensen vrij hebben. 

Het is fantastisch om te zien hoe de studenten die in het begin een beetje schuchter zijn, tijdens de opleiding groeien tot volwaardige gastheren en gastvrouwen. Mensen met zelfvertrouwen die hun gasten goed in de watten weten te leggen.

thomas sluijters, docent

Ontwikkel jezelf

De opleiding Gastheer/gastvrouw duurt 2 jaar. In die tijd werk je aan verschillende competenties. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je beroepshouding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan je sociale vaardigheden, hoe je gasten benadert en ontvangt. Maar ook aan je commerciële vaardigheden wordt gewerkt.

Interesses en vaardigheden

 • Je kunt goed met mensen omgaan.
 • Je kunt goed omgaan met stress.
 • Je kunt goed plannen en regelen en de grote lijn bewaken.
 • Je bent klantvriendelijk.
 • Je vindt het niet erg om 's avonds en in het weekend te werken.

Met 3 borden, als een echte profCocktailsRestaurant Euterpe in OssDeelnemen aan de regiowedstrijd VSHO
  (0 van 0)

De opleiding in het kort

Als gastheer/gastvrouw leer je hoe je gasten ontvangt, hoe je advies geeft over het menu en hoe je vragen van gasten beantwoordt. Kortom je bent servicegericht bezig. Je zorgt ervoor dat gasten een goede tijd beleven in een hotel/restaurant. Tijdens de opleiding leer je vakgerichte technieken zoals serveren, tafeltechnieken, maar ook het maken van speciale koffie's en cocktails. Daarnaast werk je tijdens de opleiding aan je sociale vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling. In de bbl-opleiding breng je de meeste tijd door op je leerbedrijf. Je werkt dan minimaal 20 uur per week in de horeca en één dag per week ga je naar school.  

Leslocaties op onderstaande locaties wordt de opleiding aangeboden

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat 5 dagen in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een bedrijf. Bbl is de beroepsbegeleidende leerweg. Als je na je middelbare school zo snel mogelijk wilt werken, dan kies je hiervoor. Je volgt de opleiding in deeltijd. Dat betekent 1 dag in de week theorie bij ROC de Leijgraaf en 4 dagen in de week werken. Voordat je aan een bbl-opleiding begint, moet je eerst solliciteren bij een erkend leerbedrijf.

Stageplekken

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB of stagemarkt.nl. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en begeleiden van  leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van arbeidsmarkt-, bpv- en doelmatigheidsinformatie. Je kunt ook zelf een stageplek zoeken. Bij sommige opleidingen kun je ook in het buitenland stagelopen.

Bbl: leren in de praktijk

We kunnen je veel vertellen over het vak Gastheer/gastvrouw maar je moet het vooral doen. Daarom is de praktijk zo belangrijk in de opleiding. Gastheer of gastvrouw word je niet in de schoolbank, dat word je in de praktijk. Daarom werk je al minimaal 20 uur voor een erkend leerbedrijf of je hebt een overeenkomst met een van de bedrijven waar ROC de Leijgraaf mee samenwerkt. Voordat je aan een bbl-opleiding begint, moet je eerst solliciteren bij een erkend leerbedrijf (voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB).

Mijn ouders hadden vroeger zelf een restaurant. Gastheerschap zit dus in mijn genen. Niets is zo fijn als je gasten met een brede glimlach naar huis zien gaan en weten dat jij aan die fijne avond hebt bijgedragen.

ruud, aankomend gastheer

Klaar met de opleiding. En dan?

Met je diploma Gastheer/gastvrouw op zak kun je zo aan de slag bij bedrijven in de horeca of cateringorganisaties. Maar je kunt ook verder leren en jezelf verder ontwikkelen. Zo kun je doorstromen naar de opleiding Zelfstandig werkend gastheer, naar Manager/ondernemer Horeca of Manager/ondernemer Cafe/Bar en Fastfood. Ook zijn er diverse gespecialiseerde cursussen en trainingen binnen de horeca zelf.

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt 

Opleidingsgegevens

 • Leerweg: bol/bbl
 • Crebocode: 25168
 • Niveau 2
 • Beroepsrichting: Horeca & Toerisme
 • Aantal leerjaren: 2
 • Locatie: Cuijk

Kosten

 • Wettelijk lesgeld (schooljaar 2018/2019) voor de bol-opleiding: € 1.155-.
 • Wettelijk cursusgeld (schooljaar 2018/2019) voor de bbl-opleiding: € 240,-.
 • Kosten voor extra geleverde zaken die door de school per schooljaar in rekening worden gebracht.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming (bpv).
 • Kosten voor aanschaf van kleding.
 • Kosten voor studieboeken.
 • Volg je de bol-opleiding kun je vanaf 18 jaar studiefinanciering aanvragen.
 • Volg je de bbl-opleiding heb je geen recht op studiefinanciering.

Toelatingseisen

 • Je bent ouder dan 16 jaar.
 • Je hebt een vmbo-diploma beroepsgerichte leerweg basis.
 • Een kennismakingsgesprek hoort tot de toelatingsprocedure.

Voor de bbl-opleiding Gastheer/Gastvrouw moet je voor minimaal 20 uur per week een leerarbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf hebben.

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens vinden op school plaats.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten. 

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.