Kok - bol/bbl 2
Kook je liever voor 40 gasten of liever voor 400?

Kok - bol/bbl 2

 • bol/bbl - niveau 2
 • 2 leerjaren
 • Leslocaties: Cuijk, Oss en Veghel
 • Contactpersoon: Joop van Mil, joop.mil@leijgraaf.nl, tel: 088 017 7346

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers

Messenset
Afkortingen
 • bol betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Dit betekent de hele week onderwijs volgen.
 • bbl betekent Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit is een combinatie van werken en leren.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte kok?

Houd je van koken? Vind je het leuk je fantasie te gebruiken in de keuken en gasten met een zelfgemaakte maaltijd te verwennen tijdens hun avondje uit? Als kok heb je uitgebreide kennis van allerlei gerechten en bereidingswijzen en - technieken. Je kent het verschil tussen trancheren en blancheren, je weet een bechamelsaus van een hollandaisesaus te onderscheiden. Voor een gediplomeerd kok heeft de keuken geen geheimen meer.

Ik heb bewust voor de opleiding Kok gekozen omdat ik denk dat ik daarmee net iets extra’s aan mijn vaardigheden toevoeg. Meer mogelijkheden heb als ik klaar ben met de opleiding.

Ontwikkel jezelf

De opleiding Kok duurt 2 jaar. In die tijd werk je aan verschillende competenties. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen zowel op school als in praktijksituaties. Denk daarbij bijvoorbeeld aan je sociale vaardigheden, samenwerken en hygiëne in de keuken.

Interesses en vaardigheden

 • Je kunt goed met mensen omgaan.
 • Je bent een harde werker.
 • Je kunt goed omgaan met stress.
 • Je kunt goed plannen en regelen en de grote lijn bewaken.
 • Je vindt het niet erg om 's avonds, in het weekend en op feestdagen te werken.

Leerlingen aan het werk in de keuken in Oss
  (0 van 0)

De opleiding in het kort

Koken is een vak dat je vooral in de praktijk leert. Tijdens de lessen leer je onder andere snijtechnieken, schoonmaken van groente, sauzen maken, materiaal- en apparatuurkennis, hygiënekennis, kooktechniek en algemene vakken. In de bol-opleiding breng je de meeste tijd door op school. Daar volg je vakgerichte lessen die je voorbereiden op het werken in de praktijk. Werkervaring doe je op tijdens je stage in de keukens van diverse horecabedrijven. 

In de bbl-opleiding breng je de meeste tijd door op je leerbedrijf. Je werkt minimaal 20 uur per week in de horeca bij een erkend leerbedrijf en één dag per week ga je naar school.

Leslocaties op onderstaande locaties wordt de opleiding aangeboden

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat 5 dagen in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een bedrijf. Bbl is de beroepsbegeleidende leerweg. Als je na je middelbare school zo snel mogelijk wilt werken, dan kies je hiervoor. Je volgt de opleiding in deeltijd. Dat betekent 1 dag in de week theorie bij ROC de Leijgraaf en 4 dagen in de week werken.

Stageplekken

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je S-BB en stagemarkt.nl. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van arbeidsmarkt-, bpv- en doelmatigheidsinformatie. Je kunt ook zelf een stageplek zoeken. Bij sommige opleidingen kun je ook in het buitenland stagelopen.

Bbl: leren in de praktijk

We kunnen je veel vertellen over het vak kok maar je moet het vooral doen. Daarom is de praktijk zo belangrijk in de opleiding. Daarom werk je, als je de bbl-opleiding volgt, al minimaal 20 uur voor een erkend leerbedrijf. Voordat je aan een bbl-opleiding begint, moet je eerst solliciteren bij een erkend leerbedrijf.

Je merkt wel dat de jonge koks die van De Leijgraaf komen hun mannetje staan. Die zijn goed voorbereid op de stress en de hectiek van de keuken, zeker als het spitsuur is. Dat is fijn voor hun en voor ons. Bovendien weten ze waar ze het over hebben, we hoeven ze niet bij de hand te nemen.

 

Klaar met de opleiding. En dan?

Met je diploma Kok op zak kun je verschillende kanten op. Je kunt aan de slag in de keukens van de horeca, partycatering, recreatiebedrijven en instellingen zoals ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Kortom, overal waar voor gasten of cliënten gekookt wordt. Je kunt ook verder leren en doorstromen naar onder andere de opleiding Zelfstandig Werkend Kok. Ook zijn er verschillende gespecialiseerde cursussen die je kunt volgen in de horeca en leisure & hospitality branche.

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt  

Opleidingsinformatie

Leerweg: bol/bbl Crebocode: 25180
Niveau 2 Beroepsrichting: Horeca & Toerisme
Leerjaren: 2  Locaties: Cuijk en Oss, Veghel 

Kosten

 • Wettelijk lesgeld voor de bol - opleiding (schooljaar 2018 - 2019) € 1.155,-.
 • Volg je de bol-opleiding kun je vanaf 18 jaar
  studiefinanciering aanvragen.
 • Wettelijk cursusgeld (schooljaar 2018/2019)
  voor de bbl-opleiding € 240,-.
 • Volg je de bbl-opleiding heb je geen recht
  op studiefinanciering.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens
  de beroepspraktijkvorming (bpv).
 • Kosten voor studieboeken.
 • Kosten voor extra geleverde zaken die door
  de school per schooljaar in rekening worden
  gebracht.
 • Kosten voor aanschaf van kleding en messenet.

Toelatingseisen

 • Je bent ouder dan 16 jaar.

 • Je hebt minimaal een vmbo-diploma beroepsgerichte leerweg basis.

Voor de bbl-opleiding Kok moet je voor minimaal 20 uur per week een leerarbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf hebben.

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg jetijdens de diverse informatiemomenten. 

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.