Manager/ondernemer horeca bol 4
Een drukte van belang bij het inchecken. Hoe ga jij met deze hectiek om?

Manager/ondernemer horeca bol 4

 • bol - niveau 4
 • 4 leerjaren
 • Locatie: Cuijk
 • Contactpersoon: Rolf Asbroek, rolf.asbroek@leijgraaf.nl, tel: 088 017 7399

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers

Messenset
Afkortingen
 • bol betekent Beroeps Opleidende Leerweg. Dit betekent de hele week onderwijs volgen.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte manager/ondernemer horeca?

Je hotel zit de hele week volgeboekt, je hebt het ontzettend druk en je krijgt een aanvraag van een grote klant die graag een seminar wil organiseren met overnachtingen, banqueting en vergaderfaciliteiten. Hoe ga je dit regelen? Wat gaat dit kosten? Wie ga je hierbij betrekken? Hoe stel je een grote klant niet teleur en laat je zien dat gastvrijheid in jouw hotel de boventoon voert? Je belegt die middag nog een vergadering met je personeel, bespreekt de doelstellingen en afspraken en informeert je team op heldere wijze wat je van hen verwacht. Goed geregeld. Als manager/ondernemer horeca kun je alle kanten op. Een eigen bedrijf in de horeca of aan de slag als leidinggevende in een hotel, horecabedrijf of een cateringbedrijf. Het kan allemaal. Je bewaakt de financiën, doet inkopen, geeft leiding en zet het bedrijf op de kaart. Een afwisselende functie met veel verantwoordelijkheid. 

Ik neem graag het initiatief. Mijn decaan wees mij op de opleiding Manager/Ondernemer Horeca. Ik vond het direct leuk. Veel praktijk en soms pittig, maar ik denk wel dat ik met deze opleiding mijn kans op een leuke baan vergroot. Zeker als ik doorstroom naar het hbo.

lars, derdejaars MOH

Ontwikkel jezelf

De opleiding Manager/Ondernemer Horeca duurt 4 jaar. In die tijd werk je aan verschillende competenties. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan je sociale vaardigheden, werken volgens voorschriften en regels en leidinggeven. Maar er wordt ook gewerkt aan je commerciële vaardigheden.

Interesses en vaardigheden

 • Je kunt goed met mensen omgaan.
 • Je bent ondernemend.
 • Je kunt goed plannen en regelen en de grote lijn bewaken.
 • Je bent klantvriendelijk.
 • Je vindt het niet erg om 's avonds en in het weekend te werken.

Kick Off ondernemingsplanPraktijklesDe finishing touch in het restaurantPresentatie ondernemingsplannenFront Office
  (0 van 0)

De opleiding in het kort

Werk je graag op leidinggevend niveau met mensen in een dynamische omgeving? Kies dan voor de opleiding Manager/Ondernemer Horeca. De opleiding richt zich op management, ondernemerschap en excellente dienstverlening. Je kunt de opleiding vergelijken met de middelbare hotelschool waar ook een internationale hotelstage tot de mogelijkheden behoort. Alle aspecten van een horecaonderneming komen aan bod. Daarom ga je ook aan de slag met praktische vakkennis. Je sluit de opleiding af met een jaar 'Leijgraaf PIT': een dynamische, creatieve en inspirerende omgeving. Daar mag je twee dagen per week in een zakelijke cultuur, uitblinken in de wereld van ondernemerschap en ondernerszin. 

De opleiding duurt 4 jaar en is een bol-opleiding. Dat betekent dat je de meeste tijd op school bent. Je krijgt vakgerichte (praktijk)lessen en je volgt algemene vakken. Een belangrijk onderdeel van de opleiding is natuurlijk werkervaring opdoen. Dit doe je in de praktijk. Door stage te lopen bij bedrijven in de branche.

Nieuwsgierig geworden..? Bekijk de filmimpressie van de opleiding hier!

Leslocaties op onderstaande locaties wordt de opleiding aangeboden

Stageplekken

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en 
begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van 
arbeidsmarkt-, bpv- en doelmatigheidsinformatie. Je kunt ook zelf een stageplek zoeken. Bij sommige opleidingen kun je ook in het buitenland stagelopen.

De horeca is per definitie een dynamische branche om in te werken. Onze studenten hebben als ze klaar zijn met de opleiding al de nodige praktijkervaring. Om in deze branche succesvol te zijn is het belangrijk dat je gastvrij, flexibel en van alle markten thuis bent.

jim broeren, docent

Klaar met de opleiding. En dan?

Met je diploma Manager/Ondernemer Horeca op zak kun je zo aan de slag als leidinggevende bij bedrijven in de horeca of cateringorganisaties. Een baan bij een instelling of een ziekenhuis kan ook. Of je begint gewoon je eigen bedrijf. Maar je kunt ook verder leren en jezelf verder ontwikkelen. Met het diploma kun je doorstromen naar het hbo. Bijvoorbeeld de Hogere Hotelschool of een opleiding in de economie.

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt  

Opleidingsgegevens

 • Leerweg: bol
 • Crebocode: 25184
 • Niveau 4
 • Beroepsrichting: Horeca & Toerisme
 • Aantal leerjaren: 4
 • Locatie: Cuijk

Kosten

 • Lesgeld € 1.155,-  (vanaf 18 jaar) volgens regelgeving van het Ministerie van OC&W (schooljaar 2018-2019).
 • Kosten voor extra geleverde zaken die door de school per schooljaar in rekening worden gebracht.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming (bpv).
 • Eventuele reiskosten tussen diverse vestigingen.
 • Kosten voor aanschaf van kleding.
 • Kosten voor studieboeken.
 • Volg je de bol-opleiding kun je vanaf 18 jaar studiefinanciering aanvragen.

Toelatingseisen

 • Je bent ouder dan 16 jaar.
 • Je hebt een vmbo-diploma theoretisch, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg.
 • Wij adviseren een vakkanpakket met economie, wiskunde en een tweede vreemde taal.
 • Je hebt een overgangsbewijs havo of vwo 3-4.
 • Je hebt een diploma mbo niveau 2.
 • Een intakegesprek hoort tot de toelatingsprocedure.

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Examens kunnen zowel op school als in de praktijk plaatsvinden.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten. 

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.