Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw - bbl, niveau 3
Mevrouw Immers aan tafel 4 vindt de Ossenhaas te taai. Hoe los jij dat op?

Zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw - bbl, niveau 3

 • bbl - niveau 3
 • 2 tot 3 leerjaren afhankelijk van het instroomniveau
 • Locaties: Cuijk
 • Contactpersoon: Daan Erps, daan.erps@leijgraaf.nl, tel: 088 017 7956

Deel deze pagina:

Ook interessant:

› ga naar het overzicht

Studie in cijfers

Maak een weloverwogen studiekeuze met objectieve informatie over deze opleiding en de arbeidsmarkt.

Download studie in cijfers

Messenset
Afkortingen
 • bbl betekent Beroeps Begeleidende Leerweg. Dit is een combinatie van werken en leren.

› Alle afkortingen en woorden

Ben jij een echte zelfstandig werkend gastheer of gastvrouw?

De heer Jongsma en zijn vrouw zijn iets later dan afgesproken. Jij houdt de tafel gereserveerd en kijkt in de reservering of je nog wat ruimte hebt om te kunnen schuiven. Zodra ze binnen zijn, voelen ze zich direct thuis. Je ontvangt ze met een glimlach. Daar zorg jij voor. Dankzij de opleiding Zelfstandig Werkend Gastheer/gastvrouw van ROC de Leijgraaf, sta je je gasten bij vanaf het moment dat ze binnenkomen totdat ze weer naar huis gaan. Je neemt de jassen aan, je adviseert over het menu en laat de gasten uit. En dat kan soms best hectisch zijn allemaal. Daar ga je goed mee om. Vakkennis en sociale vaardigheden spelen in belangrijke rol in jouw werk. Hebben jouw gasten een topavond, dan heb jij die ook.

Mijn ouders hadden vroeger zelf een restaurant. Gastheerschap zit dus in mijn genen. Niets is zo fijn dan je gasten met een brede glimlach naar huis zien gaan en weten dat jij aan die fijne avond hebt bijgedragen.

ruud, aankomend gastheer

Ontwikkel jezelf

De opleiding Zelfstandig Werkend Gastheer/gastvrouw duurt 2/3 jaar. In die tijd werk je aan verschillende competenties. Een competentie is een combinatie van de kennis die je opdoet, de vaardigheden die je leert en je houding. Dat is belangrijk voor je latere baan, maar ook voor jou als persoon. Tijdens de opleiding ga je werken aan deze competenties, je gaat ze ontwikkelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan je sociale vaardigheden, hoe je gasten benadert en ontvangt. Maar ook aan je commerciële vaardigheden en leidinggevende capaciteiten wordt gewerkt.

Interesses en vaardigheden

 • Je kunt goed met mensen omgaan.
 • Je kunt goed omgaan met stress.
 • Je kunt goed plannen en regelen en de grote lijn bewaken.
 • Je bent klantvriendelijk.
 • Je vindt het niet erg om 's avonds en in het weekend te werken.

De opleiding in het kort

Zelfstandig werkend Gastheer/Gastvrouw (niveau 3) is een vervolg op de opleiding Gastheer/Gastvrouw (niveau 2). Je kunt deze opleiding starten met een diploma Gastheer/Gastvrouw of met een vmbo-kader diploma. Als zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw ga je ook leren leidinggeven en het uitvoeren van beheerstaken. Je volgt de opleiding in bbl, dat betekent dat je minimaal 20 uur per week in de horeca werkt, bij een erkend leerbedrijf. Eén dag per week ga je naar school. Gasten ontvangen, sociale vaardigheden, product - en drankkennis maar ook specifieke vaktechnieken zijn belangrijk als zelfstandig werkend Gastheer/Gastvrouw. Op school zul je ook algemene vakken volgen en wordt er gewerkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Volg je de bol-opleiding dan ga je 5 dagen per week naar school en ga je 10 weken per jaar stagelopen in de praktijk. In de lesweken heb je naast theorie- en praktijklessen ook excursies en workshops om voldoende met de praktijk in aanraking te komen.

Leslocaties op onderstaande locaties wordt de opleiding aangeboden

Wat is het verschil tussen bol en bbl?

Bol betekent beroepsopleidende leerweg. Je gaat 5 dagen in de week naar school voor theorie- en praktijklessen. Daarnaast loop je bepaalde periodes stage bij een bedrijf. Bbl is de beroepsbegeleidende leerweg. Als je na je middelbare school zo snel mogelijk wilt werken, dan kies je hiervoor. Je volgt de opleiding in deeltijd. Dat betekent 1 dag in de week theorie bij ROC de Leijgraaf en 4 dagen in de week werken.

Bbl: leren in de praktijk

We kunnen je veel vertellen over het vak gastheer/gastvrouw maar je moet het vooral doen. Daarom is de praktijk zo belangrijk in de opleiding. Wanneer je de bbl-opleiding zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw doet, werk je minimaal 20 uur in de week in een erkend leerbedrijf. Voordat je aan een bbl-opleiding begint, moet je eerst solliciteren bij een erkend leerbedrijf.

Voor erkende leerbedrijven raadpleeg je het S-BB. Het S-BB is verantwoordelijk voor het erkennen en begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de kwalificatiestructuur mbo en het verzorgen van arbeidsmarkt-, bpv- en doelmatigheidsinformatie. Je kunt ook zelf een stageplek zoeken. 

Het is fantastisch om te zien hoe de studenten die in het begin een beetje schuchter zijn, tijdens de opleiding groeien tot volwaardige gastheren en gastvrouwen. Mensen met zelfvertrouwen die hun gasten goed in de watten weten te leggen.

Thomas sluijters, docent

Klaar met de opleiding. En dan?

Met het diploma Zelfstandig Werkend Gastheer/gastvrouw op zak kun je zo aan de slag bij bedrijven in de horeca of cateringorganisaties als gastheer/gastvrouw en als leidinggevende. Maar je kunt ook verder leren en jezelf verder ontwikkelen. Zo kun je doorstromen naar de opleiding Manager/Ondernemer Horeca of naar de opleiding Manager/Ondernemer Cafe/Bar en Fastfood. Ook zijn er diverse gespecialiseerde cursussen en trainingen binnen de horeca zelf.

Check hier wat je kansen zijn op de arbeidsmarkt 

Opleidingsgegevens

 • Leerweg: bbl
 • Crebocode: 25171
 • Niveau 3
 • Beroepsrichting: Horeca & Toerisme
 • Aantal leerjaren: 2/3
 • Locaties: Cuijk

Kosten

 • Wettelijk cursusgeld (schooljaar 2018 - 2019) voor de bbl-opleiding: € 582,-. Voor de bol-opleiding is het lesgeld € 1155,-
 • Kosten voor extra geleverde zaken die door de school per schooljaar in rekening worden gebracht.
 • Eventuele reis- en verblijfskosten tijdens de beroepspraktijkvorming (bpv).Je krijgt wel een OV-reisprodukt.
 • Kosten voor studieboeken.
 • Als je de bbl-opleiding volgt heb je geen recht op studiefinanciering. Voor de bol-opleiding uiteraard wel.

Toelatingseisen

 • Je bent ouder dan 16 jaar.
 • Je bent in het bezit van een diploma Gastheer/Gastvrouw niveau 2. of,
 • Je bent in het bezit van een diploma vmbo-kader
 • Je hebt een arbeidscontract van minimaal 20 uur. (geldt alleen voor de bbl-opleiding)

Examinering

 • Gedurende je opleiding wordt er op verschillende manieren geëxamineerd.
 • Er wordt gebruik gemaakt van diverse examenvormen; o.a. theorie examens, proeven van bekwaamheid en assessments.
 • Tijdens de verschillende examens laat je zien dat je de benodigde competenties voor het beroep hebt ontwikkeld.
 • Naast de beroepsexamens ben je verplicht taal en rekenexamens af te leggen.
 • Heb je aan alle exameneisen voldaan dan ontvang je het diploma.
 • Specifieke informatie over examinering betreffende de opleiding krijg je tijdens de diverse informatiemomenten. 

Hoe meld je je aan?

Stap 1.

Je kunt je aanmelden door middel van het aanmeldformulier op onze website. Zorg dat je je BSN nummer bij de hand hebt voor je begint. Je kan ook inloggen via je DIGID. 

Stap 2.

Nadat je het aanmeldformulier hebt ingevuld ontvang je op het e-mailadres dat je hebt ingevuld een bevestiging van je aanmelding (vul hier je eigen e-mailadres in, niet die van je ouders!). 

Stap 3.

Vervolgens ontvang je bericht via je opgegeven e-mailadres dat je bij De Leijgraaf bent geplaatst. Je krijgt direct ook een uitnodiging voor een kennismakingsgesprek en een verzoek om het digitale doorstroomdossier in te vullen. Dit doorstroomdossier dient ingevuld bij ons binnen te zijn voordat je je kennismakingsgesprek hebt. 

Stap 4.

Tijdens het kennismakingsgesprek gaan we samen met jou kijken of de gekozen opleiding de meest geschikte is om je einddoel te bereiken. Tevens bespreken wij of je extra ondersteuning of begeleiding nodig hebt om je kansen op succes te vergroten. We vragen je om je laatste overgangsrapport of cijferlijst en eventuele behaalde diploma's mee te brengen. Na afloop van je kennismakingsgesprek ontvang je de bevestiging van je definitieve plaatsing in de opleiding en de onderwijsovereenkomst waarin we dat vastleggen. Ook ontvang je een studiekeuzeadvies met betrekking tot de gekozen opleiding (ben je 18 jaar of ouder, dan ontvang je deze zaken via de mail en kan je de onderwijsovereenkomst digitaal ondertekenen). 

Stap 5.

Rond juni van dit schooljaar ontvang je een uitnodiging voor de kennismakingsbijeenkomst met je nieuwe klas, je coach en de opleiding. We vragen je dan een kopie mee te brengen van het door jou behaalde vmbo-diploma en bijbehorende cijferlijst. Mocht je voor meerdere opleidingen bij De Leijgraaf hebben aangemeld dan ontvang je de uitnodiging voor de kennismakingsgesprekken voor de tweede en de volgende opleiding nadat de gesprekkencyclus voor de eerste opleiding is afgerond.

Wil je niet online aanmelden? 
Je kunt je ook aanmelden tijdens één van onze Open Dagen of de speciale Open-Avonden. Of vraag het aanmeldformulier aan.

Heb je nog vragen? Neem contact op!

Wij wensen je veel succes bij het maken van een keuze. Mocht je toch extra informatie willen hebben of iemand willen spreken, neem contact op. Wij helpen je graag verder.

Stel een vraag via het formulier
of bel met Tel. 088 - 017 00 00

Direct aanmelden

Weet je al welke opleiding je wilt volgen? Dan kun je je al alvast aanmelden met het aanmeldformulier. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.